Най-вредните зеленчуци: този списък ще ви изненада!

Най-вредните зеленчуци: този списък ще ви изненада!

Учените от Харвард публикуваха резултатите от мащабно проучване, в резултат на което съставиха списък със зеленчукови култури, които са силно обезкуражени за хора с наднормено тегло или с предразположение към него. Диетолозите настояват: ако искате да сте слаби – изключете ги от диетата!

1. Царевица

Най-питателният зеленчук: 110 ккал на 100 грама! Сред участниците в изследването тези, които редовно ядат царевица, качват средно 2 кг годишно, докато при подобна диета, но без царевица, хората остават в теглото си или дори отслабват. 

2. Картофи

80 калории на 100 грама и много нишесте (по-малко от царевицата, но все пак). И ние говорим за варени картофи, печени и пържени които дори не си струва да се споменават. 

3. Зелен грах

В грахта всъщност има 73 калории на 100 грама и доста захар. Освен това, ако го ядете направо от шушулките, той става „заразен“ дори повече от слънчогледовите семки – не е толкова лесно да спрете да го ядете. 

4. Алабаш

Традиционно зелето е един от ключовите компоненти на зеленчуковата диета, но както показва практиката, не всяко зеле е добро. В китайското зеле има само 16 ккал на 100 грама, но в алабаша има – 4 пъти повече калории!

5. Магданоз

Неочаквано? Разбира се, няма да ядете много магданоз, но си струва да се има предвид, че съдържанието на калории е по-високо от 40 kcal на 100 грама. Освен това магданозът стимулира апетита и това също говори против него. 

6. Патладжан

Големите патладжани натрупват алкалоида соланин, който може да причини разстройство на храносмилането.

7. Фасул (Зрял боб)

Когато се суши и съхранява дълго време, фасулът често се превръща в приют за плесен. Освен това обикновено не можете да го определите по вкус или мирис, а за тялото такава храна, меко казано, не е много полезна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.