Няколко мита за отслабването

Няколко мита за отслабването

1. Отслабване чрез гладуване

Факт: Най-голямата заблуда, която върлува сред желаещите да отслабнат, е, че ако изведнъж спрат да ядат, магически ще станат фини като фиданки.

Да-да, ама не, както е казал народът.

Наистина ще свалите няколко килограма, но след това ще си ги възвърнете със силата на кресчендо, като даже ще качите и още веднага щом се върнете към предишния си начин на живот и навици. Гладуването само може да причини неприятности на организма, които понякога дори могат да бъдат фатални.

2. Кафето помага за отслабването

Факт: Много хора вярват, че кафето има силата да потиска чувството за апетит и се наливат здраво с него с надеждата да отслабнат. И се сърдят, като не се получава.

Наистина има проучвания, които твърдят, че кофеинът намалява апетита за известно време, но това не означава автоматично, че ще загубите нежеланите килограми, ако го приемате често. Единственото, което ще получите, е безсъние и постоянна нервност.

3. Не може да се отслабне без диета

Факт: Истината е, че не е нужно да се подлагате на безпощадни диети с драконови мерки, за да свалите ненужните килца. Днес отслабването без диети не е кауза пердута, а дори напротив – това е най-лесният начин тялото бързо и здравословно да се отърве от натрупаните мазнини. Нужен е единствено правилен хранителен режим и всекидневни спортни и физически активности.

4. Чрез мазната и сладката храна най-бързо се качват килограми

Факт: Колкото и да се изненадате – не мазното и сладкото са причината за бързото напълняване. Качването на килограми всъщност е бавен процес, защото истината е, че всеки организъм се нуждае от 3 500 калории в повече, за да качи половин килограм.

Ако след като сте се нахранили, кантарът ви показва по-голяма цифра, то това се дължи на течностите, които сте изпили, а не на 50-те грама шоколад, които сте изяли. За да поддържате теглото си, когато ви се хапва по-високомаслена храна – задължително я комбинирайте със здравословна.

5. Храненето късно вечер води до качване на повече килограми

Факт: Навсякъде битува вярването, че храненето след един определен час вечер е силно противопоказно на отслабването. Твърди се, че по този начин в тялото се складират повече мазнини, защото така то няма да има възможността да ги изгори.

Едно официално изследване на Кеймбридж обаче твърди друго – резултатите от него показват, че похапването вечер изобщо не прави така, че в тялото да се задържат повече мазнини. В него участие взимат няколко случайно избрани човека, на които единият ден се дава по-обилен обяд и по-скромна късна вечеря, а на другия ден – обратното. Оказва се, че часа на хранене не оказва никакво влияние върху затлъстяването.

Истината е проста – не е важно кога ядете, а важното е какво количество храна поемате в рамките на денонощието.

Още информация за отслабването и здравословното хранене на ladybook.bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.