Орторексия: Манията да се храним здравословно

Орторексия: Манията да се храним здравословно

Хората с нездравословна мания по здравословното хранене често страдат от орторексия. Това хранително разстройство започва с добри намерения като опит за по-здравословно хранене, но се превръща в натрапчива мания. Засегнатите от орторексия са обсебени от  това какво и колко ядат и често не приемат достатъчно разнообразна храна.

Орторексия – строга диета, глад и тренировки. А прегрешенията се наказват.

Хранещите се по този начин имат желязна воля да поддържат този ограничаващ стил на хранене и жестоко се „наказват“ за всяка грешка. Ежедневието им включва строга диета, гладуване и упражнения. И за разлика от другите хранителни разстройства, при орторексията хората имат чувството, че превъзхождат другите, особено по отношение на храненето.

Орторексията съществува като концепция, откакто д-р Стивън Братман въвежда термина през 90-те години, но са необходими десетилетия, за да влезе в масовото съзнание. Дори и днес, с книги, написани за това, и признание от Националната асоциация за хранителни разстройства , орторексията не се счита за клинично диагностицируемо състояние – отчасти защото няма твърдо съгласие за това какви са симптомите и как да го разпознаем.

Орторексията може да ви докара и други здравословни проблеми.

Изборът на храна може да бъде толкова ограничен, че това да предизвика редица здравословни проблеми. Освен това, манията по здравословната храна изтласква всичко друго и се превръща в основна цел. Това, съвсем естествено, води до влошаване на личния и професионалния живот, влошаване на отношенията с хора, които се хранят „нездравословно“. Последиците могат да станат и физически опасни за спазващите този стил на хранене. Ето защо орторексията не бива да се пренебрегва и да се смята за нещо, което ще отмине от само себе си.

От dietyc.com ви напомняме, че всяко хранително разстройство може да бъде опасно и изисква навременно лечение и възстановяване.

Как да разберете дали сте се вманиачили на тема здравословно хранене?

  • Ако храната не отговаря на вашите здравословни изисквания, но не разполагате с друго, бихте ли избрали глада?
  • Четете ли ежедневно статии за здравословни храни?
  • Търсите ли постоянно причини, поради които една храна не е добра за вас?
  • Отслабнахте ли рязко през последните месеци?
  • Имате ли здравословни проблеми поради недостиг на храна?
  • Бихте ли хапнали нещо, приготвено от любим човек, със затворени очи?
  • Кое е на преден план за вас – любовта, щастието и любимите хора или идеалната диета?
  • Чувствате ли се виновни, когато хапнете една „вредна“ бисквитка?
  • Чувствате ли се по-спокойни, когато спазвате „правилната“ диета?
  • Чудите ли се как другите могат да се хранят „нормално“?

Ако повечето ви отговори са положителни, то има вероятност да страдате от орторексия.

Страшно ли е това?

На първо място, тази диета ви лишава от разнообразна храна. В желанието си да се храните здравословно, може да изключите цели хранителни групи. Организмът ви обаче има нужда от всичко. Графикът ви не винаги ви позволява да имате достъп до „правилната“ храна, което означава, че често гладувате. Всичко това се отразява на организма и отслабва имунната защита.

Освен това, въпросното хранително разстройство води до социална изолация. Вашият живот се върти около храната, което ви поставя често в неловки ситуации с другите. В живота ви просто няма достатъчно време за нови хора и развлечения, защото мисленето ви е заето най-вече с планиране на храненето.

Хората, които се ограничават до така степен, губят и способността си да се хранят интуитивно. Просто не усещате от какво има нужда организма ви, спирате да усещате глад или ситост. Не се храните естествено и следвате един и същи уморителен график отново и отново.

Всеки от нас трябва да се храни здравословно, но и да не се лишава от разнообразие. Всеки режим, който ограничава това, е вреден за здравето ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.