Хранителни добавки в подкрепа на имунитета при борба с вирусите

Хранителни добавки в подкрепа на имунитета при борба с вирусите

С началото на 2022 г. хората, които се грижат за здравето си и се стремят ефективно да се борят с вирусите, продължават да обръщат голямо внимание на укрепването на имунитета. Вирусите могат да бъдат смъртоносни. Но способността на всеки вирус да заразява по начини, които причиняват голяма вреда или смърт, е пряк резултат от отслабена имунна система. И това е нещо, за което всеки може да подобри.

Всеки ден човек е изложен на различни бактерии. Те могат да причинят инфекция, но благодарение на имунната система тялото е в състояние да устои на тези заплахи. Дали човек се разболява или не зависи от „уравнението на инфекцията“. Например, ако вирусът е силен и имунната система е слаба, тогава настъпва по-тежка инфекция. От друга страна, ако имунната система е силна, тя може ефективно да се бори с инфекцията. Така ще да намали нейната опасност и последствия.

 • Слаб имунитет + силен вирус = тежка инфекция
 • Силен имунитет + силен вирус = по-малко тежка или никаква инфекция

Фактори като: възраст, диета, начин на живот и наличие на съпътстващи заболявания са свързани с отслабен имунитет.

Това води до по-тежка инфекция и по-висока смъртност от вирусно заболяване. 

През 2021 г. медиите започнаха да говорят за т. нар. щамове. Тази концепция означава, че вирусът може да се адаптира, за да стане по-смъртоносен, инфекциозен или да измами имунната система. Положението е, че вирусите обикновено са склонни да мутират в по-малко смъртоносна форма. В крайна сметка, ако вирусът убие гостоприемника, шансовете му за дългосрочно оцеляване рязко намаляват. Въпреки това, ако имунната система на човек не функционира правилно, дори по-малко опасен щам може да доведе до сериозно заболяване и дори смърт.

Една от причините да няма ваксина срещу обикновената настинка е, че вирусите непрекъснато се адаптират, за да измамят имунната система. Когато сме изложени на нов вирус тялото няма антитела срещу този вирус. Същото е и с различен щам на същия вирус. Ако сме били заразени с предишна версия на вируса, неговата версия се е променила толкова много, че всъщност се е превърнала в нов вирус за имунната система.

След излагане на нов вирус или вариант, са необходими 10 до 20 дни, за да се развият антитела. Антителата се свързват с протеините на нахлулите бактерии, за да ги неутрализират и унищожат, но този процес отнема време. И в повечето случаи, когато се появи реакция на антитяло при инфекция, причинена от нов вирус или негов вариант, инфекцията вече е 100% унищожена от други начини, по които имунната система се бори с вирусните инфекции. 

Антителата дават предимство на имунната система, когато влезе в контакт с вируса, причинил първоначалната инфекция. При остра инфекция с нов вирус или вариант други компоненти на имунната система трябва да функционират правилно, особено вроденият и клетъчен имунитет, тъй като все още няма отговор към антитела.

Борбата срещу инфекцията

В борбата срещу инфекцията, причинена от нов вирус или негов вариант, функционирането на вродения и клетъчния имунитет е от решаващо значение. Антителата се свързват с организми, които са „извънклетъчни“, което означава, че не се намират в човешките клетки. Намирайки се вътре в клетката, тялото е защитено до известна степен от атаката на антитела от клетъчните мембрани. Повечето вируси са „вътреклетъчни“ патогени. Това означава, че те причиняват най-голяма вреда, защото са вътре в клетките на тялото. Клетъчният имунитет е много по-добър в разпознаването и унищожаването на вътреклетъчните патогени, отколкото имунитета, базиран на антитела или хуморалния имунитет. 

Тимусът е основният контролер на клетъчния имунитет. Вътре в тимуса незрелите бели кръвни клетки, образувани в костния мозък, се превръщат в Т-лимфоцити (Т означава „зависими от тимуса“). Има няколко вида Т-лимфоцити или Т-клетки. Цитотоксичните Т-клетки са особено смъртоносни за вирусите. Тези Т-клетки убийци директно убиват заразените с вирус клетки.

Накратко за човешката имунна система

Цялото човешко тяло е сложна жива система и в много отношения имунната система е може би най-сложната й подсистема, тъй като също така се състои от много взаимосвързани подсистеми.

 • Бариерна функция : Първите линии на защита са физическите бариери, които вирусите и бактериите трябва да преодолеят, т.е. кожата и лигавиците на храносмилателния, дихателните и репродуктивните пътища. Лошата бариерна функция увеличава риска от инфекция.
 • Вроден (неспецифичен) имунитет : Тази система се състои от специализирани имунни клетки и химични фактори, които изпълняват неспецифични функции в борбата срещу вируси и други бактерии. Неспецифичната имунна система не само защитава, но е и сензор и система за съобщения за активиране на специфични имунни процеси, участващи в адаптивния имунитет. Способността на вродения имунитет да реагира бързо е една от гаранциите за защита срещу тежка вирусна инфекция.
 • Придобит имунитет : Мощна част от имунния отговор, при който специализирани клетки и антитела, които атакуват определени вируси и други организми, са адаптирани да реагират на конкретен организъм. Той има два компонента: 
  • клетъчните имунни отговори използват специализирани имунни клетки за директно атакуване на вируси и/или инфектирани клетки;
  • Хуморалният имунен отговор използва специфични протеини на антитела, произведени от бели кръвни клетки, известни като В клетки. Антителата се свързват със съединения във вирус или друг организъм и в крайна сметка го унищожават.
 • Други компоненти на имунната система
  • Тимус : Тази жизненоважна тъкан служи като главен регулатор на много аспекти на имунната система, особено при защитата и борбата с вирусни инфекции.
  • Далак и лимфна система :  Далакът и лимфната система са сърцето и съдовете на имунната система.
  • Чревна и имунна функция:  Тъй като 70% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт, имунният анализ трябва да обърне значително внимание на това кои чревни фактори подобряват или нарушават имунната функция, включително целостта на чревната бариера и чревната микробиома.

Начини за поддържане на имунитета

Важно е да се разбере, че имунната функция отразява цялостното здраве. Колкото по-здрав е човек, толкова по-силна е имунната система в борбата с инфекциите. Здравословният начин на живот, правилното хранене, ефективното управление на стреса, пълноценният сън, редовните упражнения, избягването на лошите навици и други мерки са от решаващо значение за оптималната имунна функция.

Ако имунитетът е отслабен, има начини да го увеличите. Например, колкото по-възрастен е човек, толкова по-трудно е имунната му система да се защити от инфекции. Изследванията обаче показват, че при много възрастни хора потискането на имунната функция може да се дължи не само на възрастта, но и на липсата на хранителни вещества като  витамин D3 ,  витамини от група В ,  цинк ,  селен  и други. Изследванията показват, че много по-възрастни американци имат дефицит на поне едно хранително вещество, а повечето имат недостиг на много. В допълнение, множество проучвания показват, че приемането на мултивитаминови добавки или важни за имунитета хранителни вещества може да повиши имунитета при тези възрастни хора. 1

Друг важен фактор, свързан с лошата имунна функция, е излишната телесна мазнина. Ако човек е с наднормено тегло или затлъстяване, той е изложен на много по-висок риск от развитие на по-тежки вирусни инфекции. Те също са изложени на по-висок риск от смърт от вирусна инфекция. Разбира се, загубата на тегло намалява тези рискове.

Лошият контрол на кръвната захар е друг фактор, който значително намалява имунната функция. Според изследванията, лошо контролираните нива на кръвната захар при диабетици са свързани с повишен риск от смърт от остро вирусно заболяване, а диабетиците с добре контролирана кръвна захар се справят много по-добре. 2  Отново, имунната функция корелира с цялостното здраве на човека.

Недостиг на хранителни вещества и слаб имунитет

Трудно е човек да си набави всичко необходимо за организма само от диетата. Изчерпателни проучвания установяват ясни дефицити на хранителни вещества в значителна част от населението на САЩ (около 50%), а за някои отделни хранителни вещества в определени възрастови групи, повече от 80% от групата консумират по-малко от препоръчаното хранително ниво. 

Имунитетът може да се засили чрез правилен прием на хранителни добавки. Високоефективните витаминни и минерални добавки могат да помогнат за това  . 

Осем препоръчителни добавки за имунна подкрепа

Мултивитамини

Мощен  комплекс от витамини и минерали , съдържащ 100% от препоръчителния дневен прием, ще помогне за запълване на хранителните пропуски.

Витамин А

Витамин А  е от съществено значение за поддържането на кожните клетки и лигавиците, които действат като първа линия на защита срещу инфекции. В допълнение, витамин А е от съществено значение за правилното функциониране на белите кръвни клетки и поддържането на много дейности на имунната система. 

Наскоро учените проведоха двойно-сляпо проучване, сравняващо плацебо с високи дози витамин А при 100 души с леки до умерени остри вирусни инфекции и 100 души, които са имали контакт с тях.   Пациентите са получавали витамин А (200 000 IU) или плацебо в продължение на два дни. При пациенти с вирусна инфекция, приемащи витамин А, се наблюдава значително намаляване на симптомите и намаляване на продължителността на заболяването. 

Внимание! Дози витамин А над 5000 IU не се препоръчват за жени, които планират да заченат. По-високите дози витамин А (но не и бета-каротин) могат да доведат до вродени дефекти и трябва да се избягват от всички жени, които може да са бременни.

Витамин А  (ретинол) – 3 000 mcg (10 000 IU) на ден за мъже и 1 500 mcg (5 000 IU) на ден за жени. 

Витамин D

Витамин D3  е изследван за широк спектър от имуностимулиращи свойства, включително способността да:

 • повишаване нивото на антимикробните пептиди за подпомагане елиминирането на вируси и бактерии от лигавиците и имунните клетки; 
 • имат пряк ефект върху активирането на Т-клетките; 
 • спомагат за намаляване на честотата на инфекции на горните дихателни пътища.

Витамин Ц

Когато имате инфекция или стрес, нуждата от  витамин С  се увеличава. 

Учените проведоха проучване въз основа на данни от проучване от Националната програма за изследване на здравето и храненето на САЩ (NHANES) през 2003-2006 г. сред възрастното население.  Учените са използвали плазмените нива на витамин С, за да определят пет категории: дефицит (<11 µmol/l), хиповитаминоза (11-23 µmol/l), недостатъчно количество (23-49 µmol/l), достатъчно количество (50-69 µmol/l). l /l) и излишък (≥70 µmol/l). Резултатите показват, че 42% от възрастните в САЩ имат недостиг на нива (дефицит, хиповитаминоза и неадекватни количества) на това основно хранително вещество. Най-застрашените са мъже на възраст от 20 до 59 години, чернокожи и мексикански американци, пушачи, хора с наднормено тегло или затлъстяване и бедни. Тези резултати са шокиращи, но ситуацията може да се коригира, като се ядат повече храни, богати на витамин С и приемане на добавки. В периоди на повишен стрес и стрес върху имунната система се препоръчва прием на поне 250 mg  витамин С. в един ден. 

Цинк

Цинкът  е „пазител на вратата“ на имунната система, тъй като участва пряко в много аспекти на имунната функция на много нива. Когато нивата на цинк са ниски, имунитетът е значително намален. Това е поради рязък спад в нивото на специфични бели кръвни клетки. Те се борят с вирусите, както и намаляване на нивото на ключови активатори на имунната система и хормони на тимуса. Цинкът също е много важен за здравето на лигавиците на дихателните пътища и стомашно-чревния тракт. Също така и правилното усвояване на хранителните вещества от чревния тракт. Ако нивата на цинк са недостатъчни, цялата имунна система е компрометирана.

Селен

Селенът  участва в най-важните антиоксидантни механизми, които защитават тимуса, основната жлеза на имунната система. Хората с ниски нива на селен имат намалена имунна функция. Селенът, по-специално, повишава способността на белите кръвни клетки да произвеждат интерлевкин-2, химикал, който стимулира белите кръвни клетки да се размножават и атакуват вируси и други чужди клетки. SelenoExcell е уникална форма на селен, получена от специфичен щам не-ГМО хлебни дрожди (Saccharomyces cerevisiae), който включва селен в протеини, които подобряват усвояването и използването на селена. SelenoExcell показва по-висок биологичен ефект в сравнение с други форми на селен. 

Препоръчителната доза селен е 100 до 200 микрограма на ден.

Кверцетин 

Кверцетинът  е флавоноид, група растителни пигменти с полезни свойства. Кверцетинът, наред с други неща, помага за укрепване на имунната система. Напоследък кверцетинът получи много внимание поради ефектите си върху имунната функция и способността му да повишава вътреклетъчните нива на йонния цинк, форма на цинк, която инхибира ензим, известен като репликаза, който се използва от вирусите за репликиране в човешките клетки. Кверцетинът улеснява навлизането на йонния цинк в клетките с помощта на специални вещества, наречени йонофори.

N-ацетилцистеин

N-ацетилцистеинът (NAC)  е стабилна форма на съдържащата сяра аминокиселина цистеин. Използва се за производството на глутатион, основният антиоксидант и детоксикиращо съединение в човешкото тяло. Необходимо е да се защитят митохондриите, които са „енергийните станции“ на клетките. NAC защитава мозъка, дихателните пътища, белите дробове и телесните тъкани.

Освен че се използва като хранителна добавка, NAC се използва като модифициращ слуз агент за дихателна подкрепа.   За защита и повишаване на нивата на глутатион обикновено се приемат 500 до 1000 mg на ден. NAC е безопасен и е бил приеман от много хора последователно в продължение на много години. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.