Диета по време на COVID 19

Диета по време на COVID 19

Здравословното хранене винаги трябва да е сред основните ни приоритети, но по време на пандемията от COVID 19 то е от изключителна важност за справянето ни с вируси и инфекции. Всичко, което ядем и пием, има пряко отражение върху имунната ни система, която до този момент все още е най-мощното ни „оръжие“ срещу COVID 19.

Ето какво пише във връзка с храненето на сайта на Световната здравна организация: „Имунната система изисква подкрепата на много хранителни вещества. Препоръчително е да се консумират разнообразни храни за здравословна и балансирана диета, включително пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци, плодове, ядки и храни от животински произход. Няма нито една храна, която да ви попречи да хванете COVID-19. За повече информация относно здравословното хранене вижте информационния лист за здравословна диета.“ СЗО

Unicef Също дава 5 полезни съвета за хранене на семействата и децата по време на пандемията. Вижте още

От dietyc.com знаем, че храните колкото и да са здравословни сами по себе си не могат да предотвратят или излекуват новия вирус, но могат значително да подпомогнат организма в борбата с него. Освен това, подходящата диета предпазва от затлъстяване, диабет и сърдечно-съдови заболявания, които, както знаем, са сред  рисковите фактори за тежкото протичане на инфекцията.

Съвети за вашата диета по време на COVID 19:

1. Плодовете и зеленчуците трябва да бъдат не по-малко от пет порции дневно

Дори да приемате хранителни добавки, те не могат да заменят разнообразното хранене. Плодовете и зеленчуците изобилстват от важни хранителни вещества, от които имате нужда особено сега. Пет порции от тях дневно ще ви помогнат да свалите 2-3 килограма за 10 дни, но ще запазят здравето ви в отлична форма.

2. Консумирайте бобови растения поне три пъти седмично

Бобовите растения също съдържат важни хранителни вещества и засищат. Те ще ви помогнат да си набавите протеини и желязо. Ако ги включите в диетата си три пъти седмично, ще намалите вероятността да се изкушите от други вредни и калорични храни.

3. Включете в диетата си ядки и пълнозърнести храни

Консумирайте царевица, просо, овес, пшеница, кафяв ориз. Овесените ядки са чудесна закуска – засищат, дават ви енергия и ви зареждат с витамини и минерали. Освен тях, не забравяйте за ядки като бадеми, орехи и кашу. Те са не само вкусни и полезни, но и заместват сладките закуски по никое време.

4. Консумирайте месо, риба, яйца и мляко

Тези храни ще доставят на организма ви важни витамини, протеини и минерали. Освен това, подсилват имунната система и ви правят по-енергични. Избирайте постно месо, мляко с 2% масленост, нетлъста риба.

5. Намалете солта и захарта

Опитайте се да намалите използването на сол и захар в ежедневието. Захарта можете лесно да замените с мед, а солта с някои екзотични подправки. Когато се храните с по-малко полуфабрикати и готови тестени храни, ще знаете точно какво съдържа храната, която консумирате. При всяка възможност си гответе сами и използвайте много малко количество йодирана сол.

6. Пийте много вода

Водата не просто подпомага ефективността на диетата ви, но и има редица ползи за организма – помага за изчистването от токсини, омекотява ставите, регулира температурата, транспортира хранителните вещества.

Примерно дневно меню:

  • 4 порции плодове (2 чаши)
  • 5 порции зеленчуци (2,5 чаши)
  • 180 грама зърнени храни
  • 150 грама месо (червено месо 1-2 седмично, пилешко 2-3 седмично)
  • Ядки (50 грама)

Винаги избирайте храни с по-малък срок на годност, това означава, че нямат консерванти. Давайте приоритет на пресните продукти. Може да замразявате зеленчуци, за да имате винаги под ръка. Избягвайте да се храните навън, а у дома си приготвяйте по-малки порции. Това е много важно, особено ако се наложи да прекарате повече време у дома

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.