Ползите за имунитета от лактоферин (протеин открит в коластрата)

Ползите за имунитета от лактоферин (протеин открит в коластрата)

Учените преоткриват някои от естествените имуностимулиращи вещества с все по-голям акцент върху засилването на имунната функция. Лактоферинът е едно от най-невероятните сред тези съединения. Това е биологичен протеин, важен компонент на  коластрата (секрета на млечната жлеза на бозайниците).

Лактоферинът играе критична роля в храненето и защитата на новородените от инфекции поради своите имуностимулиращи и антимикробни ефекти. С помощта на съвременна технология за филтриране лактоферинът се изолира от кравето мляко и от него се произвежда хранителна добавка, наречена говежди (кравешки) лактоферин. 

Хранителните добавки, съдържащи говежди лактоферин, могат да се получат от коластра на прах.

Концентрацията на такива продукти варира от 0,5 до 20%. Има продукти от коластра от говедата, които съдържат 20% лактоферин и допълнителни биоактивни съединения за подкрепа на имунната система, като естествено срещащи се имуноглобулини G1 и G2 (IgG1, IgG2) и богати на пролин пептиди (PRPs). За да се запази биологичната активност на имуноглобулините и лактоферина, коластрата от говедата трябва да бъде подложена на нискотемпературна обработка. 

През последните три десетилетия бяха проведени много изследвания за полезните свойства на говедата  коластра  и  лактоферина . Тази статия ще се фокусира върху антиинфекциозните и имуноукрепващи ефекти на лактоферина. 

Какво е лактоферин?

Лактоферинът  е съединение от мляко (лактоза), което може да свързва желязото (ферин). Първоначално учените смятаха, че лактоферинът играе важна роля в усвояването на желязо при новородените. По-нови проучвания обаче показват, че той не регулира усвояването на желязо. 

Обратно, ако нивото на желязо е ниско, лактоферинът засилва усвояването на желязото, като по този начин увеличава съдържанието му в организма. Ако запасите от желязо са високи или има инфекция или възпаление, лактоферинът блокира желязото. Желязото увеличава развитието на инфекция или възпаление. Желязото стимулира растежа на много инфекциозни организми. И когато е възпалено, желязото може да генерира свободни радикали, които могат да увредят телесните тъкани. Лактоферинът може да инхибира действието на желязото, предотвратявайки го от стимулиране на инфекция и възпаление. 

Каква е ползата от лактоферина? 

Проучванията показват, че лактоферинът проявява значителна биологична активност не само чрез желязо. Ето някои от най-важните функции на лактоферина (както естествено произведен в тялото, така и приеман под формата на добавки): 

  • Регулиране на метаболизма на желязото
  • Укрепване на имунната функция
  • Антибактериални, противогъбични и антивирусни свойства
  • Подкрепа за здрава чревна микрофлора
  • Антиоксидантно действие

Едно от първите научни открития е, че говеждият лактоферин се усвоява в човешкия чревен тракт до съединения, известни като лактоферицини. Тези съединения са дори по-мощни от лактоферицините, произвеждани от тялото. 

Ползите от лактоферин за имунитета

Лактоферинът  е неразделна част от вродената имунна система.   Счита се за първа линия на защитния протеин, който предпазва от инфекции и възпаления. Необходимо е да се предпазват от инфекции на горните дихателни пътища и стомашно-чревния тракт. Лактоферинът се произвежда от клетки, които покриват вътрешните повърхности на органите и се намира главно в лигавиците на дихателните пътища, стомашно-чревния тракт и вагината, както и в сълзите. Лактоферинът също се отделя от левкоцитите, когато се активират в огнища на инфекция. 

Една от любопитните характеристики на лактоферина е, че той има много имуностимулиращи свойства, както и намалява прекомерния възпалителен отговор, наблюдаван при много вирусни инфекции (т.нар. „цитокинова буря“, причинена от неконтролирана имунна активност). Изследвания върху различни животински модели (плъхове, овце, прасета, котки и други), както и клинични изпитвания при хора показват, че говеждият лактоферин има пряк ефект върху регулирането и модулирането на имунната система. По-специално се оказа, че лактоферинът може да повлияе на броя на левкоцитите, особено тези, които са известни като „естествени убийци“ поради способността си буквално да убиват вируси и други микроби. Лактоферинът също така повишава активността и експресията на ключови медиатори на функцията на левкоцитите. 

Едно голямо проучване при хора оценява ефекта на пероралния говежди лактоферин и плацебо при постоперативни пациенти.   Тези, които са приемали лактоферин, показват значителни подобрения (напр. пролиферативен отговор на левкоцитите, производство на важни регулатори на имунната система и брой на левкоцитите). Може би най-интересният резултат от проучването е, че представените данни показват повишаване на имунния отговор при всички пациенти, лекувани с лактоферин. Този факт е от голямо значение, тъй като предполага, че лактоферинът може да помогне за предотвратяване на честата поява на следоперативни инфекции.

Лактоферин като антимикробен агент

Лактоферинът  има антимикробен ефект върху много патогенни вируси, протозои, дрожди и бактерии. Освен че действително убива клетките, лактоферинът предотвратява прикрепването на болестотворни микроорганизми (патогени), включително вируси, към човешките клетки. 

Лактоферинът показва впечатляващи свойства срещу почти всички видове вируси. Той наистина е незаменим неспецифичен протектор срещу вирусни инфекции. Лактоферинът предотвратява навлизането на вируси в клетките, като основно блокира способността им да се свързват с клетъчните рецептори на повърхността на клетките гостоприемници. Лактоферинът също така инхибира вирусната репликация, след като вирусът зарази клетката. Този ефект е много важен за организма, особено в ранните етапи на вирусна инфекция.

Лактоферинът  също е мощен стимулатор на растежа на здрави бактерии (пробиотици). 

Като предотвратява растежа на вредни бактерии и насърчава растежа на полезни бифидобактерии, лактоферинът помага за образуването на здрав микробиом. 

Няколко проучвания показват, че добавките с говежди лактоферин също помагат за контролиране на растежа на  бактериите Helicobacter pylori  в стомаха. Прекомерният растеж на бактериите  H. pylori  в стомашната лигавица може да доведе до стомашно дразнене и лошо храносмилане. В едно проучване 151 пациенти, които са имали H. pylori бактерия и симптоми на лошо храносмилане, са получили стандартно медицинско лечение, известно като тройна терапия с лекарство, блокиращо киселината и два антибиотика, или лактоферин. Състоянието на H. pylori бактерията  беше оценено осем седмици след добавката и беше установено, че групата с лактоферин има процент на ерадикация от 95,9%. Обратно, в групата с тройна терапия процентът на ерадикация е само 72,5%.

В друго скорошно проучване 400  H. pylori-позитивни  пациенти бяха рандомизирани в четири равни групи: тройна терапия за две седмици (A), тройна терапия и друг антибиотик (последователна терапия) за две седмици (B), тройна терапия и говежди лактоферин за две седмици (C) и последователна терапия и говежди лактоферин за две седмици (D). Степента на ликвидация е съответно 70,3%, 82,8%, 85,6% и 94,5%. Успехът на лечението при тройна терапия с лактоферин е значително по-висок, отколкото при самостоятелна тройна терапия (85,6% и 70,3%). Същото се отнася и за последователната терапия с говежди лактоферин в сравнение със само последователната терапия (94,5% срещу 82,8%).  

Клиничните резултати ясно показват, че говеждият лактоферин засилва ефекта на тройната терапия или последователната терапия за ликвидиране  на инфекцията с H. pylori . 

Клинични проучвания на говежди лактоферин при инфекции на горните дихателни пътища

14 контролирани клинични проучвания оценяват ефектите на говеждия  лактоферин  при инфекции на дихателните пътища (RTI). Девет от тези проучвания наскоро бяха комбинирани в мета-анализ, за ​​да се увеличи статистическата значимост на ефекта на лактоферина при IDP.  Тези девет проучвания са с най-високо качество на клиничните проучвания. 

Мета-анализът показа значително намаляване на вероятността от развитие на респираторни инфекции при прием на говежди лактоферин в сравнение с контролната група. Като цяло съотношението на относителния риск намалява с 43%. Освен това отделни проучвания показват значително намаляване на настинката и други симптоми на RTI, както и продължителността на симптомите.

Някои от тези проучвания са използвали храни за кърмачета, обогатени с говежди лактоферин. Например, едно проучване, проведено в Япония при деца на възраст 12-32 месеца, установи, че обогатената с лактоферин (48 mg/ден) формула в продължение на 13 седмици води до значително намаляване на респираторните и стомашно-чревните симптоми. Общият брой дни с остри респираторни симптоми в групата на лактоферин е значително по-нисък, отколкото в групата на плацебо (съответно 9 и 15 дни). 

В още по-изчерпателно проучване 26 бебета, които са получавали добавки с лактоферин (850 mg/L) за една година, са имали значително по-малко инфекции на долните дихателни пътища – 66% по-малко на година в сравнение с 26 кърмачета, които са получавали редовно адаптирано мляко. 

Според контролирани клинични проучвания, добавката с говежди лактоферин е полезна и за възрастни. В австралийско проучване 90 субекта са получавали или говежди лактоферин, или плацебо в продължение на 90 дни. Общият брой на случаите на IDP, съобщени за 90 дни, е 48 в групата на лактоферин и 112 в тези, лекувани с плацебо. Това означава 58% намаление на броя на вътрешно разселените лица при прием на говежди лактоферин. Общият брой на симптомите на IDP, съобщени от участниците, които са получавали говежди лактоферин, е значително по-малък от тези, които получават плацебо. 

Препоръки за дозиране на лактоферин

Дозировката  на лактоферин  зависи от производителя, както и от теглото на конкретно лице и показанията за употреба. По-ниските дози са предназначени за общо укрепване на здравето, деца и хора с ниско тегло. По-високите дози са за лечение на възрастни и специфични симптоми. За максимално усвояване лактоферинът трябва да се приема преди хранене или на празен стомах. 

Много експерти съветват да се използва  коластра от говедата  като източник на лактоферин, а не като високо пречистен продукт, тъй като съдържа допълнителни биологично активни компоненти, включително IgG и богати на пролин пептиди. Ако приемате коластра от говеда, проверете съдържанието на лактоферин и дозирайте съответно. Например, за коластра от говеда с 20% лактоферин, дозата ще съответства на 500-1000 mg говеда коластра един до три пъти на ден. 

Често задавани въпроси относно лактоферина

Могат ли да се приема лактоферин от хора, които са чувствителни към лактоза или са алергични към млякото?

Зависи от източника на лактоферин. Ако е високо пречистен лактоферинов продукт, той може безопасно да се приема от хора с непоносимост към лактоза или алергия към мляко. Ако източникът е  коластра , тя не трябва да се приема от хора с чувствителност или алергии към мляко.

Лактоферинът съдържа ли желязо?

Отново, това зависи от източника на лактоферин. Високо пречистеният лактоферинов продукт практически не съдържа желязо (по-малко от 180 микрограма на грам). Тази форма на лактоферин се нарича „аполактоферин“, тъй като не съдържа желязо. Коластрата  може да съдържа  желязо, но количеството не е значително. 

Трябва ли говеждият лактоферин да се приема като профилактично средство срещу инфекции?

Добавката с говежди лактоферин може да подпомогне неспецифичните защитни сили на тялото и цялостното имунно здраве. Тези добавки могат да се използват като превантивна мярка, когато имунната система е изложена на риск. Същото може да се каже и за  коластрата от говедата .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.