Борбата. Защо да запишем дететото си да тренира?

Борбата. Защо да запишем дететото си да тренира?

Борбата спорт ли е? И защо именно борба? Не може ли някой спорт без толкова потене? Може разбира се, че може , но борбата не е за всеки. За да си борец и да тренираш този спорт трябва преди всичко желание. Без желание нищо не се постига в който и да е спорт. Но също така и само с желание не става! То е нещо като религия, да вярваш, да знаеш и да усещаш, че искаш и можеш.

Борба … като кажем тази дума, значи много, но първо се сещаме за спорта борба.

С борба, започват много изречения. Борба за живот, борба за оцеляване, борба за храна, борба за постигане на цели и така може да продължим цялата страница.

Борбата датира от векове . От зараждането на света. За да си вожд на племето ,трябва да се пребориш с всички кандидати . Водачите са най силните преборили останалите. И в хайдутсвото е било така .Най -добрият преборил всички е воеводата. Борецът е не само силен . Той е решителен,умен и пресметлив .

За да тренираш този спорт се иска много, лишения . Ако не се лишаваш от някои съблазни, няма да стигнеш много далеч.

Тренирайки борба ще разбереш , какво ти дава този спорт.

Тренирайки този спорт животът ще ти бъде по лек и по-подреден . Борбата с качествата , които изгражда предпазва младото поколение от вредни навици. Защото борбата те учи на дисциплина .

Колкото и да говорим за борбата като спорт ,стигаме до едно заключение :

БОРБАТА Е ПРИЗВАНИЕ!!!

Борбата е физическа схватка между 2 души, при която всеки от тях се опитва да вземе надмощие или да установи контрол над противника. Физическите техники, с които се характеризира борбата, са: вкопчване, захващане, заклещване и премятане. Основните методи имат отношение към военните техники за ръкопашен бой и самозащита, като се избягват тези техники, които могат да доведат до трайни наранявания. В света съществуват много стилове на борба, всеки от които има своя дълга история.

Борбата е сред най-древните спортове. При разкопки са намерени глинени съдове с изображения на схватки от борбата. Още древните хора са се борели, за да покажат могъщество и сила срещу противника си. В Османската империя пехливанските борби се ползват с изключителна популярност, пренесена днес и към съвременната спортна борба.

Всички главни състезания преминават под егидата на Международната федерация по борба (FILA).

История на борбата

Борбата представлява една от най-старите форми на боен спорт. Произходът на борбата датира отпреди около 15 000 години чрез пещерни рисунки във Франция. Вавилонски и египетски релефи показват борци, използващи различни хватки, познати в съвременния спорт. Литературните препратки към борбата се срещат още в Стария завет и древните индийски Веди . В Книгата Битие се казва , че патриарх Яков се е борил с Бог или ангел.  Илиада , в която Омир разказва за Троянската война от 13-ти или 12-ти век пр.н.е., също съдържа споменавания за борба.  Индийските епоси Рамаяна и Махабхарата съдържат препратки към бойни изкуства, включително борба.

В Древна Гърция борбата е заемала видно място в легендите, литературата и философията. 

Състезанието по борба, брутално в много аспекти, служи като основен спорт на древните олимпийски игри . Древните римляни са заимствали много от гръцката борба, но са елиминирали голяма част от нейната бруталност чрез прилагане на различни правила. Борбата се споменава както в древногръцката, така и в римската литература. Много философи и лидери са практикували борба и/или споменавали спорта често в произведенията си, най-вече Платон , Сократ , Аристотел , Ксенофонт , Епиктет , Сенека , Плутархи Марк Аврелий . Дикеарх пише, че Платон се е борил на Истмийските игри . Много от диалозите на Платон се развиват в училищата по борба . Древногръцкият лирически поет Пиндар пише победни оди, групирани в четири книги, наречени на Олимпийските , Питийските , Истмийските и Немейските игри  – панелински фестивали, провеждани съответно в Олимпия, Делфи, Коринт и Немея . Тези оди са съставени в чест на мъжете и младежите, които са се радвали на победи в борбата,бокс , панкратион и други атлетически състезания.

През Средновековието ( пети век до петнадесети век )

борбата остава популярна и се радва на покровителството на много кралски семейства, включително тези на Франция, Япония и Англия .

Ранните британски заселници в Америка донасят силна традиция на борба със себе си. Заселниците също установяват, че борбата е популярна сред индианците. Аматьорската борба процъфтява през първите години на северноамериканските колонии и по-късно ще служи като популярна дейност на селски панаири, празнични тържества и във военни учения. Първият организиран национален турнир по борба в Съединените щати се провежда в Ню Йорк през 1888 г.

Борбата също е събитие на всички съвременни олимпийски игри след игрите през 1904 г. в Сейнт Луис, Мисури ( гръко-римската борба се състезава на първата модерна олимпиада през 1896 г, но не и на 1900 игрите ). Международният ръководен орган за спорта, United World Wrestling (UWW), е създаден през 1912 г. в Антверпен , Белгия като Международна федерация на асоциираните стилове на борба (FILA). Първият годишен шампионат по борба на NCAA се провежда през 1928 г. в Еймс, Айова . USA Wrestling , разположен в Колорадо Спрингс, Колорадо , става национален ръководен орган на аматьорската борба в САЩ през 1983 г.

Основни видове борба


Четирите основни форми на спортната борба според Международната федерация по борба са:

класическа борба
свободна борба
джудо
самбо

Класическа борба

Класическата борба е международна дисциплина и една от двете дисциплини по борба, включени в Олимпийските игри. Тази форма на борба дава приоритет на атаките в горната част на тялото, с акцент върху експлозивните хвърляния с „висока амплитуда“. Съгласно гръко-римския набор от правила е забранено да се атакува противника под пояса при изпълнение на каквото и да е действие (ограничаване на задържания, спъвания и активно, но не и пасивно използване на краката). Точките се разпределят въз основа на амплитудата на хвърляне, излагането на гърба на противника към тепиха и пасивността на противника. Бореца класик може незабавно да спечели мач, като държи и двете лопатки на противника си за тепиха (известно като туш). Известен борец класик е Александър Карелин от Русия, в българия легенди в класическата борба са Армен Назарян, Боян Радев, Валентин Златев, Никола Петров, Александър Томов и още много други

Свободна борба

Свободната борба е международна дисциплина и една от двете дисциплини по борба, включени в Олимпийските игри, както за мъже, така и за жени. Този стил позволява използването на краката на бореца или на неговия опонент в атака и защита. Борбата в свободен стил води началото си от борбата с улавяне и присъждане на точки въз основа на амплитудата на хвърляне, излагането на гърба на противника към тепиха и пасивността на противника. Борецът в свободния стил може незабавно да спечели мач, като държи и двете лопатки на противника си за тепиха (известно като „туш“). Известни българси борци са Дан Колов, Eньо Вълчев, Продан Гарджев  и други.

 Българските борци са спечелили над 600 медала от световни, европейски първенства, както и олимпийски игри.

Борбата е сериозен спорт, който може да даде на човек ценни уроци не само на тепиха, но и в живота. Известният американски треньор и олимпийски шампион Дан Гейбъл е казал: „Ако сте тренирали борба – всичко по-нататък в живота ще е по-леко!“. Този спорт учи на трудолюбие, лична отговорност, а също така развива и физически качества, които са полезни винаги.

Ето 10 причини, заради които си струва детето ви да тренира борба

1. Борбата развива базови спортни навици.

Борбата е сериозен спорт, който изисква сериозен контрол над собственото тяло. Вие не трябва само да бягате, да скачате, да хвърляте. Вие трябва да използвате всички части на своето тяло, за да постигнете успех в дадена среща. В борбата се използват елементи от акробатиката по време на загрявка. Хората предпочитат да записват своите деца да тренират гимнастика, но не знаят че борбата използва много елементи от акробатиката и гимнастиката, които са неизменна част от подготовката. Борбата създава първо спортисти, а след това борци!

2. Борбата развива личната отговорност.

Борбата развива в човека личната отговорност, както никой друг спорт! Дали ще победиш или загубиш-зависи само от вас. Вие носите отговорност за собствената си подготовка, килограми и това как ще се представите на тепиха. Трябва да сте готови за всяка една среща, състезание, за да се представите максимално добре.

3. Борбата развива психическата устойчивост.

Тренировките по борба преминават във високо темпо, понякога след няколко минути борба вие ще се почувствате като „изцеден лимон“. По време на схватка ще почувствате как дробовете ви „горят“, ръцете и краката отказват да ви слушат. Нужно е в тези моменти да не се отказвате и да имате психическата стабилност, за да се справите със своя съперник. Вие трябва да сте подготвени да се противопоставите на умората и да накарате своето тяло да прави това, което то отказва.

4. Борбата възпитава как да се храним правилно и да избягваме излишните килограми.

Един от най-съществените принципи в борбата е контрола на собственото тегло. Вие трябва постоянно да работите сериозно на тренировки, а в свободното си време да контролирате килограмите си. Тогава ще трябва да използвате повече плодове, зеленчуци, пилешко месо, риба и други храни и напитки, които са полезни и ще ви дадат повече енергия.

5. Борбата развива дисциплината.

За да има успех в борбата, спортиста трябва да бъде дисциплиниран. Той не може да тренира само тогава, когато има настроение или да се храни правилно от време на време. Той трябва винаги да е готов за всекидневни тренировки и да се влага максимално. Ако борецът не показва постоянно дисциплина, това може да се окаже пагубно за неговото представяне и резултати.

6. Борбата създава приятелства.

Въпреки че в борбата постоянно има конкуренция и съперничество, приятелствата и уважението в този спорт са много силни. На тренировка може да сте най-големите съперници, но след нейния край да сте най-добри приятели. Да преживявате заедно и победи, и загуби.

7. Борбата обединява различни националности и религии.

Борбата-това е спорт, който обединява хората. Много борци от различни държави и националности са станали приятели за цял живот, благодарение на този спорт. Често отношенията между борци от различни държави и религии са били пример за приятелство и уважение.

8. Борбата учи на това да се концентрираш над точно определени и важни неща в твоята подготовка.

В борбата съществуват хиляди хватки и прийоми, но всеки добър борец усвоява максимално добре малко от тях и те му помагат да печели своите срещи. Брус Ли е казал: „Аз не се притеснявам от този, който изучава 10 000 удара, аз се притеснявам от този, който усъвършенства 1 удар-10 000 пъти.“ Този принцип е основен и в борбата. Всеки добър борец трябва да се концентрира над определена техника, която му носи успехи и да я усъвършенства и тренира постоянно.

9. Борбата създава възможности за успешно развитие.

Навиците, характерът, които са създадени, благодарение на борбата помагат на всеки да има успехи във всяка професия, с която се захване. Отговорността, дисциплината, уважението, непримиримостта са качества, заради които всеки един работодател и бизнесмен ще се радва вие да работите за него. Не случайно в страни като САЩ, Русия, Иран, Турция, Япония и Индия едни от най-уважаваните политици и държавници са се занимавали с този спорт.

10. Борбата е удоволствие!

Не на последно място борбата е удоволствие! Без значение на трудностите, с които се сблъскваш в този спорт, чувството от това да си победител на тепиха е незаменимо! Приятно е да знаеш, че можеш да ставаш по-добър и да преодоляваш трудностите. Винаги ще знаете, че каквото и да ви предложи живота, вие ще можете да се справите с всичко!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.