Чесън. Ползи при борбата с холестерола и укрепване на имунитета

Чесън. Ползи при борбата с   холестерола и укрепване на имунитета

Чесънът е многогодишен зеленчук от семейство лукови, използван през цялата история на човечеството по целия свят като лекарство. Започва да се използва преди появата на писмената история. Записите на санскрит документират употребата на лекарства с чесън преди около 5000 години. Китайците пък го използват от поне 3000 години. В Codex Ebers, египетски медицински папирус, датиращ от около 1550 г. пр. Н. Е.,Чесънът е цитиран като ефективно средство за лечение на различни заболявания. Включително високо кръвно налягане, главоболие, ухапвания, глисти и тумори. Хипократ, Аристотел и Плиний цитират много терапевтични приложения на чесъна. Приказки, стихове и фолклор (като предполагаемата му способност да отблъсква вампирите) също са посочени от исторически документи за лечебната сила на чесъна.

Чесънът има силата да ви спаси от смъртта
Изтърпете го, макар и да дава неприятен дъх,
И не презирайте чесъна, като някои, които смятат,
че мъжете си затварят очите ядат го и смърдят. 

Друг израз за чесъна „Яжте чесън, печелете здраве, но губете приятели“. За щастие сега има търговски продукти, които имат всички ползи за чесъна за здравето без социалните последици.

Какви са научно доказаните ефекти на чесъна?

Чесънът има широк спектър от документирани ефекти, включително помага при борбата с инфекциите, укрепване на имунната система; приема се при профилактика на рака и има ползи за сърдечно-съдовата система, понижаването на холестерола и кръвното налягане. Всички тези полезни свойства се приписват на чесъна поради съдържащите се серни съединения в него. Алицин, диалил дисулфид, диалил сулфид и други. По принцип острата миризма на чесъна идва от алицина. Образува се под действието на алиназния ензим в алиин. Ензимът се активира при излагане на топлина, кислород или вода. Това обяснява защо вареният чесън, както и „стария чесън“ и продуктите от чесново масло не миришат толкова силно. Така както суровия чесън, нито притежават същите мощни лечебни свойства.

Алицинът. Има ли продукти с чесън без мирис?

Някои да, а други не. Алицинът е компонент на чесъна, който е отговорен за лесно разпознаваемата му миризма. Затова някои производители са разработили много усъвършенствани методи за прехвърляне на всички полезни свойства на чесъна . Те създават продукти с чесън без мирис с концентриран алиин. Всъшност алиинът е относително „без мирис“ преди да се превърне в алицин в организма. Продуктите с концентрат на алиин и други съдържащи сяра компоненти имат всички предимства на пресния чесън, ако са направени правилно, но по-„социално приемливи“. Т

Тъй като алининът и алиназата са много стабилни, когато чесънът се обработва правилно, има метод, който гарантира, че алицинът в чесъна на прах не се произвежда, преди да попадне в стомашно-чревния тракт. Този метод се нарича „ентерично покритие“. Този метод обхваща специално приготвен чесън, така че таблетката да не се разтвори, докато премине през стомаха. Ако се използва не ентерично покритие на препарата от чесън, стомашната киселина ще унищожи по-голямата част от произведения алицин. По този начин тези формули няма да доведат до същите добри резултати, както при висококачественото ентерично покритие.

Същото може да се каже и за стария чесън и продуктите от чесън.

Тези форми не съдържат абсолютно никакъв алицин или продукти за разграждане на алицин. Тези продукти няма да дадат същите добри резултати. 

 Д-р Лоусън установява, че има два основни проблема. Първо, много продукти от чесън съдържат малко алиназа. Те имат много алиин, но тъй като активността на алиназата е ниска, нивото на образувания алицин също е ниско. Освен това д-р Лоусън установява, че много от таблетките съдържат помощни вещества (като свързващи вещества и пълнители), всъщност инхибират алиназната активност. Алиназната активност в 63% от марките е под 10% от очакваната активност. Липсата на ефективна доза алицин би обяснила защо толкова много проучвания с добавки с чесън не показват полза за понижаване на холестерола или кръвното налягане.

 Например, проучванията, направени с една конкретна добавка чесън преди 1993 г., са предимно положителни. Всъщност резултатите от тези положителни проучвания са основната причина за одобрението на добавките с чесън в Германия и САЩ, позовавайки се на по-ниски нива на холестерол. Изследванията, публикувани от 1995 г., обаче не показват постоянен ефект при понижаване на нивата на холестерола.

Въпреки че авторите на отрицателните проучвания за ефекта на чесъна предполагат, че основната причина за тези резултати е по-добре проектирано проучване, по-вероятното обяснение е по-лошото качество на хапчетата. По-специално, проучване на д-р Лоусън показва, че таблетките, произведени преди 1993 г., са два пъти по-устойчиви на киселинно разграждане от тези, направени след 1993 г., и че по-старите таблетки освобождават три пъти повече алицин, отколкото наскоро направени.

Етикетите на опаковките показват някои от промените в пълнителите на таблетки, направени преди и след 1993 г. Отново се смята, че тези пълнители блокират алиназната активност.

Може ли чесънът да помогне за понижаване на кръвното налягане и нивата на холестерола?

Да, но има някои важни предупреждения, споменати по-горе. Проучванията, показващи полезните ефекти на чесъна и чесновите препарати, са изследвания, които осигуряват достатъчна доза алицин. При отрицателни проучвания не се предоставя. В двойно-слепи проучвания, които са показали благоприятни ефекти, пациентите с изходни нива на холестерол над 200 mg / dL се допълват с чеснови формули, които осигуряват дневна доза от поне 10 mg алицин или общ алицинов потенциал от 4000 mcg общ серумен холестерол нивата в кръвта са намалели с около 10% -12%, LDL холестеролът е намалял с около 15%, нивата на HDL холестерол обикновено се повишават с около 10%, а триглицеридите намаляват с 15%. 4-9 показанията на кръвното налягане също намаляват с типично намаление от 11 mmHg.

Ами стария чесън?

Тъй като стария чесън не съдържа алицин, той не осигурява значителна полза както за кръвното налягане, така и за нивата на холестерола. Той може да осигури други ползи за сърдечно-съдовата система, но важността на този ефект не е напълно оценен.

Колко чесън ми трябва?

Въз основа на положителни резултати от клинични изпитвания, доза търговски чесън трябва да осигурява дневна доза от поне 10 mg алиин или общо 4000 микрограма алицин потенциал. Това е около една до четири скилидки пресен чесън. Всяка таблетка Garlic Factors осигурява 6150 mcg алицин с много висока ефективност. Но истинското предимство на Чесновите фактори е, че се произвежда от Natural Factors – експерти в ефективни природни продукти. И съответно, вие сте уверени, че Чесън Фактори е проектиран да даде правилните резултати.

Чесънът безопасен ли е?

Препаратите от чесън, приемани през устата, дори тези, които са без мирис, могат да предизвикат мирис на чесън при вдишване и през кожата. Дразненето на стомашно-чревния тракт и гаденето са най-честите нежелани реакции. Пазете се от пропагандните мнения за опасностите от алицина. Твърденията се основавават, на продължително хранене на плъхове в големи количества суров чесън довело до анемия, загуба на тегло, невъзможност за растеж и дори смърт. Въпреки това, дозите на пресен чесън, използвани в тези проучвания, са били изключително високи, за да създадат токсични ефекти, като 500 mg пресен чесън на 100 g телесно тегло.

Ами антибактериалните ефекти и укрепването на имунитета?

Чесънът има антибактериален, антивирусен и противогъбичен ефект. Той обаче може да действа и срещу определени чревни паразити. Антибиотичното действие на чесъна е само около 1% от потентността на пеницилин. Така че със сигурност не е заместител на антибиотиците. Действа особено добре срещу маята от бяла кандида. 

Изглежда чесънът има много положителни ефекти върху имунната система. Проучвания при хора показват, че консумацията на чесън редовно намалява риска от много видове рак. Това отчасти се дължи на способността на чесъна да намалява образуването на канцерогенни съединения. Както и на положителното му въздействие върху имунната система.

Взаимодейства ли чесънът с някакви лекарства?

На теория препаратите от чесън могат да усилят ефектите на лекарства като разредител за кръв Coumadin® (варфарин), както и да усилят антиагрегантните ефекти на лекарства като аспирин и Ticlid® (тиклопидин). Ако приемате тези лекарства, моля, консултирайте се с Вашия лекар, преди да вземете лекарства, или хранителни добавки с чесън.

 Чесънът може да повиши ефективността на лекарствата, които понижават нивата на кръвната захар при лечението на неинсулинозависим диабет (диабет тип 2), като глибурид (Diabeta, Micronase). Преди да вземете препарати от чесън, говорете с Вашия лекар относно контрола на кръвната Ви захар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.