12 причини, отговорни за мазнините по корема

12 причини, отговорни за мазнините по корема

Мастните натрупвания в коремната област са много опасни за здравето. Излишното тегло и мазнините по корема може да провокират развитието на сериозни заболявания:

 • метаболитен синдром
 • захарен диабет тип II
 • сърдечна патология
 • злокачествени тумори

Терминът висцерална мазнина се използва за дефиниране на мазнина, разположена в коремната кухина около вътрешните органи. Може да се образува в областта на черния дроб, бъбреците, храносмилателните органи, да измести диафрагмата, да стесни кръвоносните съдове.

Понякога се случва човек да има излишни отлагания около корема, но да поддържа общото тегло в нормални граници. Това състояние на нещата не може да се счита за безопасно. Всички отрицателни рискови фактори за излишните мазнини продължават да съществуват.

Има 12 неща, които ви карат да наддавате.

Съдържание:

 1. Сладки храни и напитки
 2. Алкохол
 3. Транс мазнини
 4. Недостатъчна активност
 5. Диети с ниско съдържание на протеини
 6. Менопауза
 7. Чревна дисбиоза
 8. Плодов сок
 9. Стрес и кортизол
 10. Дефицит на фибри
 11. Наследственост
 12. Липса на сън

1. Сладки храни и напитки

Повечето хора консумират много повече захар всеки ден, отколкото си мислят. Храните с високо съдържание на захар включват сладкиши, сладкиши, газирани напитки, ароматизирано кафе и сладък чай. Дори „по-здравословните“ храни като кифли, замразено кисело мляко са потенциално опасни.

Клиничните наблюдения показват връзка между прекомерния прием на захар и образуването на мазнините по корема. Това се дължи на високото съдържание на фруктоза в хранителните захари. Захарта е дизахарид, съставен от 50% глюкоза и 50% фруктоза. Царевичният сироп съдържа 55% фруктоза.

В едно проучване пациентите с наднормено тегло консумират 25% от дневните си калории във фруктозни напитки в продължение на 10 седмици на диета за отслабване. Резултатите показват намаляване на чувствителността към инсулин и увеличаване на коремните мазнини. . [1]

Резултатите от втория експеримент с подобни условия на диета, с високо съдържание на фруктоза, показват инхибиране на метаболитните процеси в тялото на субектите, намаляване на изгарянето на мазнини. [2]

Захарта под всякаква форма представлява опасност за образуването на мазнините по корема. Най-големият проблем са газираните напитки и други подсладени със захар напитки. Това се дължи на факта, че тялото за кратко време получава големи количества захар.

Диетолозите казват, че течните калории не потискат апетита по същия начин, както калориите от твърди храни. Висококалоричните напитки не ви карат да се чувствате сити. Докато консумира тези видове напитки, тялото се нуждае от повече храна, за да задоволи глада.

Честата консумация на напитки, храна, царевичен сироп с високо съдържание на глюкоза и фруктоза води до образуването на мастни отлагания в корема.

2. Алкохол

Алкохолът има както положителни, така и отрицателни ефекти върху органите и системите на човешкото тяло. Например, разумната консумация на червено вино намалява вероятността от развитие на сърдечни заболявания , инсулт . Голямота количество алкохол води до възпалителни чернодробни заболявания , други патологии на вътрешните органи.

Изследванията показват, че алкохолните напитки са нещо повече от инхибитори на механизмите за изгаряне на мазнини. Алкохолните калории се превръщат в мазнини и се съхраняват в талията – оттук идва и терминът „бирен корем“. [3]

В един експеримент е установено, че мъжете, които пият големи количества алкохол, имат 80% повече проблеми с наднорменото тегло, отколкото мъже, които не пият. [4]

Обемът на консумирания през деня алкохол е от голямо значение. Субектите, консумирали една чаша алкохолна напитка (около 250 ml), са имали най-малко количество коремна мазнина. Когато пиете алкохол 4 пъти или повече, рискът от наддаване на тегло се увеличава.

Голямо количество консумиран алкохол увеличава вероятността от развитие на заболявания, свързани с излишните висцерални мазнини.

3. Транс мазнини

Трансмазнините са вид наситени мазнини, които са един от най-нездравословните диетични компоненти. За по-голяма стабилизация към ненаситените мастни молекули се добавят молекули водород. Тази модификация се използва за увеличаване на срока на годност на продуктите в оригиналната им опаковка: кифли, бисквити, смес за печене.

Съдържание на транс мазнини на 100 g продукт:

ПродуктСъдържание на транс мазнини
Сладкарска мазнина10-33 g
Маргарин0,2-26 g
Масло2-7 g
Пълномаслено мляко0,07-0,1 g
Хляб / торти0,1-10 g
Бисквитки1-8 g
Солени закуски0-4 g
Глазура и бонбони0,1-7 g
Животински мазнини0-5 g
Телешка кайма1 g

При изследване на ефекта на транс-мазнините върху човешкото тяло е установено, че те провокират възпалителни процеси. Прекомерната консумация на храни, които съдържат транс-мазнини, води до инсулинова резистентност, прогресиране на сърдечно-съдови заболявания и някои соматични заболявания.

Експерименти с животни показват, че храненето с диета с високо съдържание на транс-мазнини води до натрупване на мазнините по корема. В продължение на шест години на маймуните се предлагаха храни, съдържащи наситени мазнини. В резултат на това те са натрупали 33% повече висцерални мазнини, отколкото хората, хранени с мононенаситени мазнини. 

Консумирането на транс-мазнини стимулира възпалението, което може да причини инсулинова резистентност и съхранение на мазнини в корема.

4. Ниска активност. Пасивност

Заседналият начин на живот е един от неблагоприятните фактори за здравето. В продължение на няколко десетилетия се наблюдава тенденция на спад в активността както на възрастни, така и на деца. Този факт обяснява увеличаването на броя на пациентите със затлъстяване под различни форми.

В периода от 1988 до 2010 г. в Съединените щати се извършва мащабно наблюдение на мъже и жени. То дава разочароващи резултати: всяка година процентът на активността на населението непрекъснато намалява, а в същото време броят на хората с наднормено тегло нараства.

В друго независимо проучване са наблюдавани две групи жени:

 1. Участници, които гледат телевизия повече от три часа на ден.
 2. Участници, които гледат телевизия по-малко от час на ден.

Резултатите показват, че жените от първата група са два пъти по-склонни да развият тежко висцерално затлъстяване от тези от втората група. 

Експериментално е доказано, че заседналият начин на живот допринася за възстановяване на мастните натрупвания в коремната област след загуба на тегло. Участниците, които са правили аеробика или силови тренировки в продължение на една година след отслабване, поддържат резултатите си от загуба на тегло и предотвратяват възстановяването на. Тези, които не са спортували след отслабване, са имали 25-38% наддаване на тегло. 

Пасивността причинява увеличаване на талията, отлагане на мастна тъкан. Силови спортни тренировки, аеробни упражнения помагат да се предотврати връщането на наднорменото тегло, възстановяване на висцералните мазнини след отслабване.

5. Диети с ниско съдържание на протеини

За да се предотврати увеличаване на теглото, е необходимо да се спазват правилата за здравословна диета, да се осигури на тялото висококачествен протеин. Диета, базирана на употребата на протеинови продукти, дава усещане за ситост за дълго време, ускорява метаболитния процес и ви позволява да консумирате по-малко калории.

Липсата на достатъчно протеин в ежедневната ви диета може да доведе до увеличаване на мазнините в корема. Наблюденията на диетолозите показват, че хората, които се придържат към протеинова диета, практически нямат проблеми с наднорменото тегло. 

Експериментите с животни показват, че високото ниво на хормона невропептид Y (NPY) предизвиква повишаване на апетита, провокира отлагането на мазнини в депото. Количеството NPY зависи от нивото на протеин – колкото по-малко протеин в диетата, толкова повече невропептид Y се произвежда от нашата ендокринна система.

Недостигът на протеини в ежедневната диета причинява глад, допринася за наддаване на тегло. Дефицитът на протеин насърчава повишения синтез на хормона на глада – невропептид Y.

6. Менопауза

По време на менопаузата проблемът с наднорменото тегло притеснява много жени. По време на пубертета започва синтезът на хормона естроген. Необходимо е да се подготви женското тяло за потенциална бременност. Естрогенът подпомага образуването на мастна тъкан в таза и бедрата. Този тип подкожни мазнини не е вреден или труден за отделяне в някои случаи.

Липсата на менструация в продължение на 12 месеца предполага началото на менопаузата. През този период производството на естроген намалява. Хормоналните промени причиняват натрупване на мастни натрупвания в корема, а не в таза и бедрата. 

Някои жени имат повече мазнини по корема от други. Появата на наднормено тегло се влияе от възрастта, в която е започнала менопаузата , наследствено предразположение. Едно от медицинските изследвания установява, че по време на ранното настъпване на менопаузата, като правило, коремните мазнини се образуват в малки количества.

Трансформацията на хормоналните нива по време на менопаузата причинява трансформацията на мазнините от тазовата и бедрената област във висцерални мастни депа.

7. Чревна дисбиоза

Чревната микрофлора или микробиом е представена от стотици видове бактерии. Основната област на тяхната дейност е дебелото черво. Някои чревни бактерии са полезни за здравето, докато други могат да причинят някои заболявания. Поддържането на здрави черва е важно за поддържане на имунитета и предотвратяване на болести.

Дисбалансът в състава на чревните бактерии увеличава вероятността от развитие на диабет тип II, сърдечни заболявания и рак. Медицински изследвания показват, че дисбалансът в чревната флора може да причини увеличаване на теглото и обема на висцералните мазнини.

Изследването на пациенти с наднормено тегло показва, че чревната им флора съдържа много повече бактерии-фирмикути (латински – Firmicutes), отколкото хората с нормално тегло. Жизнената активност на фирмикутите причинява значителна консумация на калории от храната. 

Експериментите с животни показват, че мишките, получаващи фекални трансплантации на бактерии, които влияят на появата на затлъстяване, имат повече мастна тъкан от мишките, които са получили биоматериала, който причинява слабост.

Изследване на двойки затлъстели близнаци и техните майки потвърди предположението, че съставът на флората при членовете на семейството е почти идентичен. Това се отразява на появата на излишни килограми, отлагането на мазнини на типични места.

Дисбалансът на чревната микрофлора може да провокира увеличаване на тялото, образуване на мастни отлагания в корема.

8. Плодов сок

Диетолозите описват плодовите сокове като напитки с маскирана захар. Дори 100% натурален плодов сок съдържа много захар. За сравнение: 250 ml ябълков сайдер съдържа 24 грама захар, същото като 250 ml кола. Гроздовият сок в същия обем съдържа 32 грама захар. За захарите тези цифри са катастрофално високи.

Богатият витаминно-минерален състав не компенсира негативните ефекти на фруктозата. Той може да причини инсулинова резистентност в организма и да насърчи натрупването на излишни килограми в стомаха. 

Важно е да запомните, че соковете са източник на течни калории. Абсорбиращите калории в течна форма не могат да потиснат глада за дълго време. Това ви кара да искате да консумирате по-твърди калорични храни.

Плодовите сокове са с високо съдържание на захар. Прекомерната консумация на такива напитки причинява инсулинова резистентност, образуване на излишни натрупвания на мазнини в корема.

9. Стрес и кортизол

Хормонът кортизол се произвежда за защита срещу намален имунитет и хроничен емоционален стрес. Нищо чудно, че се нарича хормон на стреса. В емоционално нестабилно състояние кортизолът се отделя в кръвта в големи количества.

Редовните скокове на кортизол могат да предизвикат преяждане. Тъй като хормоналните рецептори са разположени в корема, мазнините се отлагат в тази област. 

Забелязана е една физиологична закономерност, колкото по-голямо е съотношението на талията към бедрата, толкова повече кортизол се отделя в кръвта по време на стресови ситуации.

Освобождаването на хормона кортизол в отговор на стресови ситуации може да причини натрупване на коремни мазнини. Това е опасно за онези жени, които имат високо съотношение между талията и ханша.

10. Дефицит на фибри

Фибрите са една от основните съставки за поддържане на добро здраве и оптимално тегло. Разтворимите фибри помагат да се запази чувството за ситост за дълго време, да се балансират хормоните на глада и да се намали усвояването на калории от храната.

Едно проучване при 1114 мъже и жени открива доказателства за ефектите на разтворимите фибри върху храносмилането и загубата на мазнини в корема. С постепенно увеличаване на приема на разтворими фибри с 10 грама се наблюдава постоянно намаляване на коремните мазнини с 3,7%. 

Диета с високо съдържание на рафинирани въглехидрати и ниско съдържание на фибри може да стимулира апетита и да увеличи теглото. На първо място, излишните килограми се отлагат върху стомаха.

Добавянето на богати на фибри пълнозърнести храни към ежедневната ви диета може да ви помогне да намалите мазнините по корема. Рафинираните зърна винаги причиняват образуването на нови мастни депа в коремната кухина.

Диета с високо съдържание на рафинирани храни и неадекватни фибри води до увеличаване на теглото и отлагане на мазнини в корема.

11. Наследственост

Гените са от особено значение при оценката на риска от развитие на затлъстяване. Тенденцията на организма да натрупва мастна тъкан в коремната област също се влияе от генетични фактори. Това зависи от наличието на рецепторен ген, който регулира кортизола и ген, който кодира лептиновите рецептори. Лептинът е хормон, който регулира енергийния метаболизъм, приема на калории и теглото.

През 2014 г. генетиците откриха три нови гена в ДНК веригата, които са отговорни за съотношението на талията, ханша, провокирайки коремно затлъстяване. Два от тези гени са специфични само за жени. Откритието доведе до нови изследвания в тази област. 

Генетичното предразположение е важно по отношение на пропорциите на талията и ханша, причинявайки отлагане на мазнини в корема.

12. Липса на сън

Задоволителният сън играе важна роля за поддържането на здравето. Лошият нощен сън е свързан с увеличаване на телесното тегло, от което част от коремните мазнини стават.

За да се проучи ефектът на съня върху теглото, беше проведено мащабно проучване в продължение на 16 години. Повече от 68 000 жени взеха участие в наблюденията. Резултатите бяха много впечатляващи. Вероятността да спечелят допълнителни 15 килограма се увеличава с 32% при жените, които спят по-малко от 5 часа на нощ, в сравнение с тези участници, които спят 7 или повече часа.

Нарушенията на съня могат да причинят наддаване на тегло. Най-честото и опасно нарушение на съня е сънната апнея. При апнея дишането спира за 20-30 секунди. Това се дължи на стесняването на дихателните пътища. Многобройни медицински наблюдения показват, че мъжете с наднормено тегло страдат от сънна апнея по-често от мъжете с нормално тегло.

Неадекватният, некачествен нощен сън може да причини увеличаване на телесното тегло, отлагане на мазнини в коремната кухина.

Вместо заключение от Dietyc.com

Няколко фактора могат да допринесат за отлагането на коремните мазнини. Те могат да бъдат разделени на такива, които могат да бъдат контролирани и такива, които не могат да бъдат повлияни. Генетичната предразположеност, хормоналните промени по време на менопаузата са фактори, които не могат да бъдат променени или предотвратени. Всички други причини могат да бъдат коригирани.

Внимателното отношение към нормализирането на режима на сън, предотвратяването на стресови ситуации, упражненията, диетата определено ще помогнат за отслабване и премахване на мазнините по корема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.