Мощните имунни и антивирусни свойства на бъза

Мощните имунни и антивирусни свойства на бъза

Какво е бъз?

 Плодовете на това растение се използват от хиляди години за лечение на вирусни инфекции на горните дихателни пътища, като грип. Бащата на медицината Хипократ нарича бъза „аптечка“. Черния бъз (Sambucus nigra) или свирчовина, както се нарича в България е дървовиден вид бъз с черни плодове. Нарича се свирчовина, защото клоните му имат мека сърцевина и след изваждането ѝ стават за свирки. Още е наричан бъзуняк, драмбъз, селешник, мимер. Разпространен е край населени места, из храсталаци и гори.

Във фолклора и историята бъзът е представен не само като плододаващо дърво. В Северна Европа е имало древна келтска традиция за почитане на бъза, според която това зрънце е било ценно като подарък от богинята „прародица“, която е живяла, както се е смятало, в растението. В Шотландия и Ирландия се смятало, че бъзовите дървета защитават горите и хората, които се грижат за тях. Те бяха засадени в цяла Северна Европа, за да защитят земята, градините, фермите и домовете.

Бързо напред векове до сегашния ни свят: това плодородно растение се среща в повечето, ако не и във всички страни по света и все още се използва за лечебни цели. Може да се види в оригиналната си дива форма на нерафинирани участъци от сушата, например отстрани на пътища или близо до големи циментови стълбове. 

‌‌Способността на бъза да укрепва имунитета

Цветовете и плодовете на бъза се използват по целия свят, за да облекчат дискомфорта при хрема и кашлица и за укрепване на имунната система

Плодовете изглеждат измамно: изглеждат сладки и сочни на дървото, но не могат да се ядат от храста. В някои случаи, ако не им се позволи да узреят, те могат да бъдат отровни. Приготвянето на бъза премахва всички токсични свойства, което прави зрънцето годно за консумация. 

При нагряване тези полусладки плодове стават лечебни. Те не само са богати на  антиоксиданти като  витамин С , но имат и антимикробни свойства, които повишават имунитета. Най-важната характеристика на растението е наличието на съединения, които физически блокират навлизането на респираторни вируси в клетките на човешкото тяло.

Значителни доказателства предполагат пряка противогрипна антивирусна активност на бъза. Бъзът блокира рецепторите в клетките, които грипният вирус използва, за да се прикрепи и атакува. Проучванията при животни показват, че бъзът е може би най-ефективен за профилактика и ранно заразяване с респираторни вируси. Поради тази причина семействата с холистичен поглед към света започват ежедневно да приемат добавки от бъз  за профилактика на грип и други вирусни респираторни заболявания с настъпването на есента  .

Сиропът от бъз показва ефективност, сравнима с Tamiflu срещу грипния щам H1N1. Като антиоксидант, бъзът помага за прочистването и премахването на остатъците от вирусни частици, които нахлуват в клетките и причиняват дисфункция. Този остатък се нарича още свободни радикали и може да причини симптоми като треска, кашлица и болка.

‌‌‌‌Вирусни респираторни инфекции и бъз

Институтът за функционална медицина (IFM) подкрепя използването  на добавки от бъз  за предотвратяване на респираторни вируси през този сезон и осигурява дихателна и имунна подкрепа рано след инфекцията. IFM предостави подробно и удобно за употреба ръководство за естествени терапии за респираторен вирус, което включва информация за поддържането, употребата, безопасността и дозировката на бъза.

Някои клиницисти изразяват съмнения относно употребата на бъз по време на по-сериозни вирусни белодробни инфекции поради възможността за влошаване на симптомите, провокиращи възпалителен процес, наречен „цитокинова буря“. Цитокините са възпалителни молекули, които се освобождават, за да помогнат на тялото да се пребори с чужд нашественик, но когато се освободи бързо, този „бурен модел“ може да причини влошаване на дихателните симптоми и евентуално дихателен дистрес.

Само едно проучване на търговски приготвен бъз, който може да е имал замърсители, показва възможен риск от предизвикване на цитокинова буря. Други проучвания на правилно приготвените добавки от бъз показват антивирусни ползи и няма доказателства, които да предизвикат този процес. IFM заявява: „Тези данни предполагат, че е малко вероятно консумацията на правилно приготвени продукти от бъз (от плодове или цветя) да допринесе за неблагоприятни резултати, свързани със свръхпроизводството на цитокини.“

‌‌Как да оптимизирате вашата добавка от бъз

Бъзът се  приема ежедневно за профилактика на грипоподобни заболявания през сезона на грипа и настинката. Той допълва противогрипния ефект на  витамин D3.  За групи с по-висок риск от развитие на усложнения от грипоподобни заболявания (като астма, алергии или други автоимунни и респираторни състояния), приемането на сироп от бъз през целия грипен сезон като профилактика вероятно ще повиши имунитета. Високият профил на безопасност на това лечебно растение позволява на здрави деца и възрастни да го приемат, за да останат здрави през есента и зимата, когато много грипоподобни вируси могат да представляват заплаха.

В продажба има всякакви продукти на базата на бъз, но най-често срещаните формулировки са сиропи или капсули. За малки деца и хора, които не могат да поглъщат таблетки, течната форма е добър вариант; обаче трябва да се внимава, тъй като много храни са с високо съдържание на захар. Захарта активно провокира възпаление и намалява имунната сила, противоположно на желания резултат от приемането на бъз. 

Сироп от бъз с ниско съдържание на захар може да се дава на бебета на възраст шест месеца, а някои хора са използвали продукта дори при малки деца. Някои производители използват местен мед като добавена захар, което дава на лекарството антиалергенна полза. Американската академия по педиатрия обаче препоръчва да не се дава мед на деца под една година. 

Бъзът се консумира най-добре в концентрирана течна форма с два грама захар на порция или по-малко. Всички продукти от бъз трябва да са органични, за да се избегне поглъщането на пестициди. Най-качествените бъзове се събират от дивата природа. Бъзът дава плодове в природата без човешка намеса преди прибиране на реколтата и се бере внимателно през най-добрата си фаза на отглеждане с оптимална слънчева светлина. В този случай се избира само малка част от плодовете на растението. При тези условия на нисък стрес плодовете с дива реколта вероятно ще са по-гъсти с хранителни вещества, богати на антиоксиданти и енергични. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.