Как велосипедът може да ви помогне да отслабнете?

Как велосипедът може да ви помогне да отслабнете?

Колелото е доста разпространена форма на транспорт и добива все по – широка популярност не само в селските райони, но и в големите градове, защото с велосипед можете да стигнете до работа много по-бързо, като буквално заобикаляте всички задръствания! Винаги е много приятно просто да покарате велосипеда си в най-близкия парк! В допълнение, колоезденето е много полезно за здравето – този факт е многократно потвърждаван от множество проучвания!Предполагам знаете, че велосипедът също може да ви помогне да отслабнете. Да видим как.Реалистично ли е да отслабнете с колоездене?

Отговорът на този въпрос е положителен, тъй като този вид физическа активност перфектно помага не само за изразходване на доста впечатляващо количество калории, но и за укрепване на мускулите, а също така значително ускоряване на метаболитните процеси в тялото! И за да получите максимален ефект от колоезденето, има смисъл да допълните активността и с правилно хранене!
Метаболизмът по време на колоездене се подобрява поради факта, че този вид физическа активност значително подобрява кръвообращението. И по време на колоездене голяма част токсините в организма излизат от тялото заедно с потта.


Основната работа в процеса на колоездене се извършва с помощта на най-големите мускули, разположени на краката – квадрицепсите – затова изразходваното количеството енергия, също е много голямо!
Карането на велосипед има много предимства, подходящо е за начинаещи, за деца, за тийнейджъри, за възрастни хора! В този случай нивото на издръжливост се увеличава постепенно и ако желаете, винаги можете да увеличите или намалите разстоянието или скоростта.


В зависимост от интензивността на колоезденето, човек може да изгори от 500 до 750 ккал в рамките на един час. Освен това, представителките на нежния пол получават още един много полезен бонус под формата на бързо премахване на целулита!


Може би ще ви хареса:


Кой байк (велосипед) е най-подходящ за тренировка?

Най-добрият вариант за тренировка би бил спортен велосипед с възможност за превключване на скоросттите – тези велосипеди са много лесни за използване и се отличават с относително ниско тегло. Обикновените модели на пътя обаче също са напълно подходящи! Определено не си струва да купувате скъп туристически или планински велосипед за обучение!
За да се осигури правилно разпределение на товара, е важно да се гарантира, че рамката е приблизително на десет сантиметра под кръста. Що се отнася до материалите, от които се произвеждат велосипеди, най-предпочитаният вариант би бил сплав от молибден с хром – опциите от стомана винаги са твърде тежки, а алуминият е изключително крехък материал, който може да се счупи без особени затруднения.
Правилният избор на гувмите също е важен в този случай. На асфалт е най-добре да се движите на тънки колела, а за горските пътища е препоръчително да изберете опцията с по-широки колела. Гумите трябва да са добри и с високо качество, седалката да е удобна и достатъчно широка и да се монтира на такава височина, за да даде възможност на краката да се изправят без много усилия след натискане на педалите.
А за тренировки през зимата можете да закупите велоергометър, който да държите у дома. Специален държач за бутилка вода няма да е излишен – този подход ще помогне да се избегне дехидратация, тъй като практикуващият винаги ще има възможност да попълни резервите на изгубената течност. И този държач може да се монтира както на велоергометър, така и на велосипед!

Основните характеристики на тренировките

Продължителността на всеки тур в идеалния случай трябва да бъде поне двадесет минути, а още по-добре се опитайте да карате велосипеда един или дори два часа. Започването от час, а още повече от два часа, разбира се, категорично не се препоръчва – както натоварването, така и продължителността на тренировката трябва да се увеличават постепенно, тъй като в началото тялото все още трябва да свикне с промените. Между другото, ако искате и ако имате достатъчно време, можете да тренирате два пъти на ден: сутрин и вечер!
По принцип се препоръчва да карате колело поне два или три пъти седмично. Разбира се, можете да правите това по-често! Все пак не боли да отделяте определени дни за почивка, за да дадете на тялото възможност да се възстанови правилно. И, между другото, изобщо не е необходимо да се стремите незабавно да пътувате на възможно най-дълги разстояния – за начинаещи разстоянието от десет до двадесет километра ще бъде напълно достатъчно, а тези, които карат велосипед от дълго време, могат безопасно да увеличат разстоянието до шейсет километра.
Преди всеки урок е необходимо да загреете добре мускулите на тялото и за тези цели е идеална най-простата гимнастика: няколко клякания, накланяния и завъртания на главата, навеждания в страни, напред и назад, както и въртене на раменете, лактите, ръцете, тазобедрената става, коленете и краката … Всички упражнения за разтягане също ще ви служат добре.
И когато карате велосипед, е много важно да се опитате да не претоварвате ставите – по-добре е да въртите педала бързо, отколкото да ги въртите с усилие и бавно. Не боли да наблюдавате пулса по време на тренировъчния процес – в никакъв случай не трябва да се увеличава с повече от двадесет процента от нормалното, тоест от обичайния пулс!

Какви упражнения можете да правите, докато карате велосипед?

Интервалното обучение има най-голям и най-добър ефект. Препоръчително е да започнете да се търкаляте плавно и бавно, тогава има смисъл да карате малко с висока скорост, след това темпото намалява до умерено и след това отново се увеличава. При този подход изгарянето на излишните мазнини ще бъде много по-активно! Между другото, в идеалния случай се препоръчва да се променя скоростта на движение на всеки половин минута или минута! Основното предимство на такова обучение е липсата на пренапрежение и изтощение, с което много често се сблъскват по време на много дълги тренировки с достатъчно високи скорости.
Можете също така да правите някои специфични упражнения за отслабване, докато карате велосипед. За да се извърши класическо завъртане, коремът се изтегля, гърбът се изправя, ръцете се изпъват по права линия и притискат с единия крак върху педала, докато другият крак придърпва към седалището. В подобна изходна позиция можете също да напрягате задните си части, опитвайки се да шофирате възможно най-дълго с напрегнати мускули.
И още едно упражнение – в този случай ще трябва да се изправите, прехвърляйки опорната точка на ръцете си. Необходимо е да ходите с крака редуващи се, като същевременно въртите бедрата си в различни посоки.

Ползите от колоезденето

С подходящи грижи и правилни грижи, добрият велосипед може да издържи много години, което от своя страна освобождава собственика му от необходимостта да закупи скъпо спортно оборудване. Също така, в този случай няма нужда да ходите на фитнес или да наемате треньор. И можете да започнете да тренирате по абсолютно всяко удобно време, променяйки графика в пълно съответствие с вашите планове и желания.
Дейностите на открито винаги са много по-полезни от изморителните тренировки във фитнеса, тъй като тялото в този случай е много по-добре наситено с кислород. Подобни упражнения ще бъдат особено полезни за пушачите, тъй като в този случай не само вентилацията на белите дробове се засилва, но и елиминирането на токсините, натрупани вътре в тях, се ускорява значително! И друго неоспоримо предимство е възможността постоянно да сменяте маршрути, като ги избирате изключително според собствената си воля и настроение: можете да се возите из града, и в парка, и дори в гората! Ако желаете, можете дори да организирате пътувания с велосипед извън града, до плажа или лятната вила!
А колоезденето има много положителен ефект върху психо-емоционалния фон – този вид аеробни упражнения помага да се намалят нивата на стрес и се отпуска перфектно! В същото време можете да тренирате както сами, така и в компания!

Противопоказания

За съжаление, колоезденето не е подходящо за всички – хората с различни кръвни патологии или сърдечно-съдови заболявания трябва да ги отказват. Не трябва да карате колело в случай на заболявания на гръбначния стълб или ставите на долните крайници – прекомерното натоварване на увредените зони може да доведе до влошаване на състоянието. В допълнение, колоезденето трябва да бъде изоставено в случай на тежки нарушения във функционирането на вестибуларния апарат, както и при тромбофлебит и разширени вени. Във всички останали случаи умереното колездене ще бъде само от полза!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *