4 упражнения за стегнат корем след ражданe

4 упражнения за стегнат корем след ражданe

Дали фигурата след раждането никога няма да бъде същата като преди? Често срещан мит, но нищо повече. Да имате стегнат корем след раждане е напълно по  силите на по-голямата част от жените. В тази статия ще ви покажем как да продължите, за да постигнете успех със сигурност  . 

Защо коремът не изчезва сам след раждането?

Получаването на определено количество мазнини по време на бременност е неприятен процес, но е съвсем естествен. Тялото увеличава резервите  за непредвидени обстоятелства, за да може бебето да оцелее, дори ако майката е недохранена. Това е част от древния механизъм за защита срещу смърт от глад и по никакъв начин няма да го променим. За  повечето жени мазнините се натрупват в корема. Защо точно там, учените също  имат обяснение: тези отлагания, заедно с околоплодните води, са като мека възглавница,  която предпазва плода от удари.

„Сам по себе си“ коремът след раждането не винаги изчезва. След бременността  тъканите се разтягат значително и мускулите без тренировка са загубили тонуса,  необходим за поддържане на корема в нормално състояние. Така че е по-добре веднага да се  настроите на факта, че ще трябва да полагате много усилия, за да възстановите идеалната фигура. 

Как да премахнете корема и бричовете у дома за кратко време.

Кратък период е поне няколко месеца, всичко останало е от сферата на  приказките. Първо, матката, която се е увеличила по време на бременност, заема много място в коремната  кухина и отнема време да се свие отново. На второ място,  след раждането, както и с настъпването на бременността, в организма настъпват хормонални  промени, които, разбира се, не могат да се върнат в предишното си  състояние веднага след изписването. И трето, жената просто не може веднага да  започне да тренира усилено: това може да завърши с пролапс на матката. В допълнение, следродилното кървене може да се увеличи през първия  месец. Затова ще бъдем търпеливи и ще продължим стъпка по стъпка. 

Как да премахнете корема след естествено раждане: инструкции стъпка по стъпка

Първа стъпка. Опитайте се да кърмите.

Какво общо има кърменето с борбата с коремните мазнини? 

1 . По време на кърменето се произвежда хормонът окситоцин

Това кара  матката да се свива по-активно, което означава, че по-скоро ще намалее. Освен това,  ако болката често се появява при прием на лекарства, съдържащи окситоцин, тогава  същият хормон, произведен от самия организъм, често причинява много по – малко проблеми.


2. Кърменето ви позволява да губите до 500 ккал на ден. 

Толкова полезно е, колкото тренировка за бягане със средна интензивност.

3. Има още един фактор, чисто ежедневен. Кърменето не е толкова трудоемко, колкото храненето от шише и не отнема толкова време. 

Няма нужда да губите енергия за измиване и  стерилизиране на бутилки и биберони, няма нужда да приготвяте и загрявате смеси, да ги поддържате топли . Увереното кърмене ще ви позволи (до шестия месец) да не се притеснявате изобщо за храненето на бебето. Спазвайте  диетата, предписана от вашия педиатър, не яжте храни, които могат да причинят алергии и колики и  всичко е наред! Можете да ходите, колкото искате. Защо това е толкова важно за вас ще стане ясно, когато преминем към втората стъпка.

Стъпка втора. Кажете НЕ, на фитнес залите и уредите за упражнения. 

Първо, отнема време, което майката на  новороденото най-вероятно няма. И второ, за самата жена, ако тя  не е професионален спортист, в началото такива натоварвания са тежки. На тялото трябва да се  даде време да се възстанови, да възвърне до минималния си тонус и да загуби натрупаните мазнини, така че по-късно да не пречи на работата с пресата. 

Затова просто ходете повече. За жена с бебе  това е идеалната тренировка. Дори бихме написали „вървете колкото е възможно повече“, но тук трябва  да разберете, че едва ли е възможно да се навъртате километър след километър (особено ако кървенето все още не е приключило).  Движете се колкото можете на първо време. Но помнете натоварването трябва да се увеличава постепенно. И е по-добре да не го претрупвате в къщи на бягащата пътека, а да излезете навън с количката : по този начин се изразходват много повече калории и веднага се решава въпросът от къде да намерите време за тренировка.

С тегло от 55 кг можете да загубите 120-180 ккал на час ходене, в зависимост от  скоростта, температурата на въздуха и темпото, с което се движите. Но тези цифри са много индивидуални, за да разберете всичко  точно, по-добре е да използвате фитнес тракер на телефона, часовника или смарт гривната. Така можете да изчислите и стъпките: известно е, че  здравият човек трябва да измине 10 000 крачки на ден, за да поддържа тонуса. Разбира се, налагащите разходки със събирания на пейка не са това, от което се нуждаете. Е, ако през зимата, заедно с количка, вие весело си проправяте път през натрупания сняг, тогава енергийните разходи ще се увеличат многократно. Ако имате задача да отслабнете сериозно, тогава всеки път трябва да ходите поне два часа. И докато ходите, коремната пресата също се натоварва. По този начин можете да подготвите корема за по-сериозни тренировки.

Стъпка трета. Увеличте натоварванията

Започнете по-интензивни кардио тренировки.  Няма да отнеме толкова време, колкото ходенето: по един час три пъти седмично и ще изразходвате значително количество калории . Но най-важното: кардиото перфектно ще подготви сърдечно-съдовата  система за по-нататъшни упражнения за сила, с които ще възстановите корема. Можете  също така да правите джогинг с количка, особено ако закупите специален модел. Ето нещо подобно.

Ако вече се чувствате уверени и във форма след ходене в продължение на няколко месеца, тялото ви ще е готово и за малко джогинг. Не можете да бягате един час, така че направете няколко минути, след това почивайте ходейки, пак тичайте, но не  спирайте. За удобство на кърмещата майка е необходимо добро бельо: някои  подходящи спортни модели, които държат добре гърдите и облекчават болезнеността. 

Ако бягането изобщо не е вашия спорт, тогава плувайте или изберете друго кардио за себе си  . Но тогава трябва да решите на кого да оставите детето. 

Стъпка четвърта. И накрая, упражнения.

Най-добре е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете. За да се изключи пролапс на матката: може да се случи по време на раждане и не е задължително веднага да почувствате дискомфорт.

Има много комплекси за стягане на корема, но ние сме подбрали упражнения които от една  страна са ефективни, а от друга, изискващи минимум време. Всички те могат да бъдат направени у дома.

Стегнете корема у дома. Упражнения.

1. Планк

Планк е едно от най-добрите упражнения, които съживяват най-дълбоките мускули:  тези, които обграждат гръбначния стълб. Ако го правите постоянно, тогава гърбът ви  също ще боли по-малко, а формата на седалището, леко загубена по време на бременноста,  ще се подобри.

Трябва да легнете по корем, да подпрете свити ръце и пръсти на краката на пода, а  след това да се вдигнете на ръце и пръсти, така че ръцете ви да са свити в лакътя на 90  градуса. В този случай цялото тяло трябва да е изпънато, като струна.

Абсолютно необходимо е да постигнете точното изпълнение, в противен случай губите време и няма да има полза от упражнението. Опитайте се да стоите така поне 30 секунди.
Направете три серии. Ако никога не сте правили нещо подобно, тогава ви предупреждаваме: упражнението е трудно, изисква сила на волята. Съсредоточете се и помислете за факта, че наскоро сте  направили много по-трудно нещо: носили сте и раждали дете. 

2. Страничен планк.

Същото упражнение, само че настрани и с акцент върху едната ръка и единия крак (вторият  крак лежи на първия). Това също не е лесно упражнение, но пък е много ефективно.

Отначало същите три серии от по 30 секунди. За да постигнете по-голямо натоварване,  можете да повдигнете крака, на който не се опирате, и да фиксирате тялото в това  положение.


3. Повдигане на таза .

Трябва да легнете по гръб и да сгънете крака в  коленете. Прилепете гръб към пода, след това стегнете коремните мускули и повдигнете таза. Стегнете горе дупето.  Трябва да правите това бавно, а не рязко, в противен случай ще работят съвсем различни мускули, а изобщо не тези, от които имате нужда. Задръжте тази позиция с повдигнат таз за 10 секунди.

Направете поне 10 повторения, старайте се постепенно да увеличите броя на повторенията до 30.

Ефектът ще бъде още по-добър, ако в изходна позиция вдигнете единия крак от пода и просто  го изправите. Ще се случи ли? Опитайте: на един крак. Трудно, но много полезно. Включително за дупето. Разбира се, след поредица от  повторения краката трябва да се сменят.

4. Клякане до стената. (Китайско столче)

Притиснете здраво гърба си към вертикалната опора, поставете краката  на ширината на раменете. След това направете крачка напред и започнете да се „плъзгате“ надолу по  стената, като поддържате телесното си тегло само с краката си. Ръцете не трябва да се напрягат. Спуснете се надолу, докато заемете такова положение, сякаш седите на  стол: краката ви са свити под прав ъгъл. Когато това се случи, започнете да вдигате в изходна  позиция. Направете 2 серии от 15 повторения.

Упражненията трябва да се извършват при вдишване, докато се опитвате да стегнете стомаха. Едва ли ще успеете по друг начин . Както разбира се забелязахте, нито едно от тези упражнения не води до  изпомпване на релефни мускули, което не се харесва на всички жени (с изключение на  мъжете :)). Ако пък мечтаете за преса като на момче, тогава все пак започнете с тези упражнения. Те ще бъдат отлична основа, укрепваща мускулатурата, върху която след това ще изкарате плочките.
Не спирайте кардиото, то ще поддържа сърцето ви  и ще ви позволи да упражнявате и изчиствате корема си по-ефективно, а и ще горите излишните мазнини.

Как да премахнете корема след цезарово сечение

Стъпките са същите като в раздела за естественото раждане, с една разлика: ще ви  трябва повече време. Разрязаните по време на операцията тъкани трябва да бъдат  излекувани. Бъдете търпеливи: ако след няколко седмици почти не ви  боли, това не означава окончателно възстановяване. Ако започнете да  тренирате, без да чакате пълно заздравяване, съществува риск от разминаване на конците. Това е много опасно! 

Но това изобщо не означава, че не трябва да ходите. Ходете колкото можете:  първо малко около къщата, след това, когато се почувствате свободни, излезте навън. Не се принуждавайте да го правите до болка – не пречете на тъканите да се  възстановят! Увеличавайте времето и растоянието постепенно, когато няма силна болка.

Обикновено лекарите препоръчват да бъдат започнат истински спортни дейности не по-рано от  шест месеца след цезаровото сечение. Ако наистина нямате търпение, отидете на лекар  и помолете да изследвате шева. Най-вероятно ще трябва да направите ултразвук. Още по-добре, просто ходете през цялото време. Докато започнете да бягате и тренирате, тялото ви ще бъде готово за това.

РЕЗЮМЕ:
За да постигнете плосък корем след раждането, не е нужно веднага да бягате във фитнес залата,  към кростренажорите и бягащите пътеки. Първо, приведете сърдечно-съдовата си система във форма. Разходете се с  количка, започнете да бягате след няколко месеца, след това укрепете  мускулния си корсет. Да, отнема време, но наградата ще бъде не само плосък корем, но  и здрав гръб и красиви задни части.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.