Режим на хранене за отслабване. Що е то?

Режим на хранене за  отслабване. Що е то?

Има ли разлика между диета и режим за отслабване?

Напоследък все по-често срещам твърдението: “Аз не съм на диета. Това е режим за отслабване. Режим на хранене. Начин на живот.”

Естествено, аз като тактичен, човек досега не съм и опитвал да обяснявам и обарвам подобни твърдения. Ще обясня защо. Повечето хора асоциират думата диета с глад, с недоимък. Обратното терминът хранителен  режим предполага – режим на хранене с различни храни в определено време. Каква е истината обаче. С един бърз поглед към Уикипедия виждаме едно от определенията за диета:

 “Диетата е хранителен режим, при който се спазва определен тип хранене с цел да се коригира теглото на човека или да се подобри здравословното му състояние. Във втория случай понятието се употребява като вид лечебно хранене, което се прилага при различни видове заболявания. Спазването на диета не означава лишаване от храна, а правилната ѝ консумация. В нея е важно количеството, качеството и съотношението на приеманите храни. Има различни диети при различните болести – диабет, сърдечни болести, наднормено тегло и др.”

wikipedia.org

И по-долу са изброени различните видове диети. Средиземноморска диета, Нисковъглехидратни диети, Разделно хранене и 90 – дневна диета и други. 

Хранителния режим  е хранене в определени часове с определени храни и има определена цел. Например качване на мускулна маса, или топене на мазнини, или отслабване. А вегетарианските и веганските хранителни режими?

rejim za otslabvane

От описаното до тук става ясно, че разликата между диета и хранителен режим е доста тънка.  Дали ще наричате хранителния си режим диета, или обратното в общия смисъл няма никакво значение, но ако ви дразни и потиска думата диета, тогава ОК – използвайте хранителен режим. Диетата е по-общо вида и типа хранене, докато по-конкретното часово разпределение на отделната консумация на храни е хранителен режим.

Изреченията от рода – “Омръзнало ли ви е от диети?”, “Това е начин на живот, а не диета”, са маркетингови  клишета, които най- често се употребяват за да ви манипулират мнението, или да ви продадат някакъв продукт. Приемете, че вашата диета е вашия начин на хранене, а вашият режим на хранене – времето и храните, които ще ядете по време на диетата си. 

Правилно е да се каже : “В диетата на ескимосите основната храна е риба.” . Правилно е да се каже също например “Веганската диета, не е подходяща за деца”. 

Да обобщим до тук. Хранителните ни навици (добри, или лоши, полезни или вредни) се наричат диета. Когато нашата диета има определена цел (отслабване, здравословни ползи, или други), тя следва определен модел на хранене с определени храни в определено време. Тогава  диетата ни следва даден хранителен режим.

Ако сте решили да отслабвате най – важното условие е да бъдете достатъчно дълго време в калориен дефицит. Това означава, да приемате по – малко калории от тези, които горите. Това означава, че вашата диета трябва да отговаря на няколко критерия.

  1. Пълноценна храна богата на протеин, сложни въглехидрати, полезни мазнини, фибри, минерали и витамини.
  2. Калориите в диетата ви да са по – малко от базовите Ви метаболитни нужди.
  3. Да спазвате хранителния режим (съответната продължителност и времето, во което се храните.

Целите на диетата ви ще определят и хранителния режим, който ще трябва да спазвате.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.