6 уникални ползи за здравето от ягодите

6 уникални ползи за здравето от ягодите

С наближаването на средата на май аромътът на ягодите става все по-наситен и прекрасен. Ягодите и особено сладкото от ягоди имат мнаго почитатели и то не случайно. Освен, че са много вкусни осебено сега през месец май те са и много полезни. Да видим и ползите от ягодите (ползите от сладкото не са така много)

 1. На първо място ние от Dietyc.com. поставяме способността им да повишават хормона на щастието – допамин. Допаминът заедно със серитонинът, са известни като хормони на щастието. Допаминът е невротранмитер, който също така отговаря за контролиране на движенията на тялото, количеството информация в мозъка и дори сърдечната стимулация. Той влияе и на функционирането на кардиоваскуларната система, мускулите и на някои органи на ендокринната система.
  Не случайно една от класическите комбинации е шампанско с ягоди и черен шоколад. Ако сте романтични, знаете как действа комбинацията. Така, че похапвайте ягоди.
 2. Ягодите са изключително  богати на хидроксиканелени киселини ( ферулова, кафеена, р- кумарова киселина) и р-хидроксибензоена, които определят тяхната антиоксидантна активност.
 3. Полифенолите в ягодите имат изключително позитивен ефект върху здравето ни чрез прости механизми  – предпазване от свободни радикали, хелираща способност към прооксидантни метали. Те притежават също имуномодулаторно действие.
 4. Съдържат витамин C – Затова е на четвърто място, защото по въпроса с този витамин всичко е изписано. Всеки знае за неговите качества.
 5. Чудесни са за добвака към здравословни смутита, като добавка на други сладоледи и десерти, които могат да бъдат и диетични.
 6. Не съдържат много калории.

Със сигурност има още много ползи от ягодите и консумацията им. Най – важното е, че са вкусни. Можете да ги намерите през май в България и в този сезов са изключително вкусни. През месец юни пък из поляните можете да набрете диви ягоди. Те пък освен всичко друго растат в естествана среда, не се третират с химикали, не се пръскат не им се добавя допълнително тор. Да … и ароматът им е в пъти по- силен от този на култивираните ягоди. Ако си ги наберете сами няма да ви струва нищо, но ви предупреждавам – нужно е търпение и позитивна нагласа защото са дребнички и брането им е доста бавно и трудоемко. Но пък си струва.

Листата имат силни лечебни свойства и помагат срещу проблеми с черния дроб, с храносмилателната система и с кръвното налягане. Плодовете в по- голямо количество от своя страна могат да помогнат при анемия, авитаиноза. Подпомагат лечението при гинекологични заболявания, артрити и атеросклероза. Използват се още за понижаване на холестерола и подобряване обмяната на веществата. Имат противовъзпалително действие при камъни в бъбреците, пикочните пътища, жлъчката, при стомашна язва и подагра.

Дивите ягоди

През месец юни пък из поляните можете да набрете диви ягоди. Те пък освен всичко друго растат в естествана среда, не се третират с химикали, не се пръскат не им се добавя допълнително тор. Да … и ароматът им е в пъти по- силен от този на култивираните ягоди. А сладкото от диви ягоди… Не мога да го опиша.  Ако си ги наберете сами няма да ви струва нищо, но ви предупреждавам – нужно е търпение и позитивна нагласа защото са дребнички и брането им е доста бавно и трудоемко. Но пък си струва.

Листата имат силни лечебни свойства и помагат срещу проблеми с черния дроб, с храносмилателната система и с кръвното налягане. Плодовете в по- голямо количество от своя страна могат да помогнат при анемия, авитаминоза. Подпомагат лечението при гинекологични заболявания, артрити и атеросклероза. Използват се още за понижаване на холестерола и подобряване обмяната на веществата. Имат противовъзпалително действие при камъни в бъбреците, пикочните пътища, жлъчката, при стомашна язва и подагра.

 

Рецепта микс горски ягоди и култивирани.

Въпреки, че ако използвате само диви ягоди, рецептата е за по- практичните. Да наберете един килограм горски ягоди е частно казано сериозно предизвикателство, а след това когато трябва да ги почистите от дръжките внимателно и без да нараните крехкия плод ще разберете, защо рецептата е комбинирана. 

 • горски ягоди – 1 килограм 
 • ягоди – 1, 5 до два килограма желираща захар (според сладостта на ягодите)
 • желираща захар – 1 килограм 
 • лимонтузу – 1 ч.л

Начин на приготвяне: След като почистите внимателно ягодите ги засипвате със захарта и варите 10 – 15 мин. Слагате в бурканчета и готово. Получавате сладко с прекрасен червен цвят и неустоим аромат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *