Ползи от черешите

Ползи от черешите

В България сега е сезонът на черешите и в момента са най-полезни.

Наближава сезона на най-вкусните череши. Всеки сезонен плод, когато е узрял естествено в естествената си среда е максимално полезен. Ето няколко причини, които не бива да пропускаме и да консумираме в сезона череши.


Как черешите ни помагат да бъдем по-здрави?

  1. Помагат в борбата с подаграта – Учени от университета в Нортъмбрия правят изследване в което доказват, че 30 милилитра концентрат от черешов сок, допринасят за освобождаването на излишната пикочна киселина от организма само за няколко часа. Сокът намалява драстично нивата на пикочна киселина в кръвта. Друго проучване сред 600 страдащи от подагра показва, че тези, които всеки ден приемали по половин чаша череши или около 12 череши, рискът от по-нататъшна подагрозна атака бил с 35% по-малък. При пациентите, които хапвали по повече череши, до 3 чаши в рамките на 2 дни, понижението на риска било по-голямо 50%. Доказано е, че консумацията на 2 порции череши след една нощ гладуване води до 15% понижаване на пикочната киселина и до по-ниски нива на азотен оксид и С-реактивен протеин, които се свързват с възпалителни болести като подаграта. Това доказва ефективността на черешите в борбата с подаграта.
  2. Помагат за по- добър сън. – Черешите съдържат мелатонин. Мелатонинът помага за контролирането на ежедневните цикли на сън-събуждане. Биологичният часовник на тялото (известен също като циркадианния ритъм) влияе върху количеството мелатонин, което произвежда епифизата, но и мелатонинът влияе на билогичния часовник. Много биологически ефекти на мелатонина се осъществяват чрез активиране на мелатониновите рецептори, а други възникват в резултат от ролята му на широко разпространен и много силен антиоксидант със специална роля в предпазването на ядрената и митохондриална ДНК. Мелатонин се синтезира и от различни растения като ориз, а и за погълнатия мелатонин е показано, че е способен да достигне местата за свързване на мелатонина в мозъците на бозайниците и да се свърже с тях.
  3. Понижават кръвното налягане – Консумирането на череши включва в действие PPAR (рецепторите, които се активират от пероксизомни пролифератори) в тъканите на тялото и така да спомогне за намаляване на риска от сърдечни болести. Според някои учени яденето на череши може да предостави ползи за здравето, подобни на тези от приемането на предписани лекарства тип PPAR агонисти. Тъмночервените сортове съдържат пигментите антоцианини и каротиноиди, които подсилват стените на кръвоносните съдове. Затова черешите се смятат за добра профилактика на синините и понижаване на кръвното налягане при хипертония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

shares