Осем причини, да имате винаги оцет в кухнята си

Осем причини, да имате винаги оцет в кухнята си

Как се прави оцетът? 

Оцетът се  използва от цял ​​свят в продължение на хиляди години за добавяне към храна, лечение, почистване и консервиране. Оцетът може да бъде направен от различни вещества, включително вино, ориз, ябълки и други плодове, зърнени храни, орехи, кокосови орехи, картофи и захар. Ферментацията на оцет е естествен процес, който можете да пресъздадете у дома, като използвате култура от закваска.

Ацетобактерните бактерии (или оцетните киселини бактерии) произвеждат оцет чрез превръщане на етанол в оцетна киселина в присъствието на кислород. Оцетната киселина е съставката, която придава на оцета неговия кисел, интензивен вкус.

Оцетът се намира в почти всеки дом, така че нека разгледаме някои нови начини за използването му.

‌‌Какви видове оцет има?

Най-обсъжданият оцет в наши дни е  ябълковият оцет . Когато обикновеният алкохолен ябълков сайдер се ферментира за втори път в оцетна киселина, резултатът е ябълков оцет.

Балсамовият оцет, малцовият оцет и оцетите от червено и бяло вино са ферментирала гроздова мъст, бира и вино, съответно. Тези оцети се използват предимно в готвенето, както и в салатни дресинги и други подправки.

Белият оцет често се използва при е почистване в домакинството. Белият оцет в опаковката за консумация съдържа от 4% до 7% оцетна киселина, а в индустриалната опаковка съдържа 20% оцетна киселина. Оризовият оцет, ферментирал от оризово вино, е друг често срещан оцет, използван за овкусяване. Напоследък особено популярност набират домашно приготвените орехов оцет и шипков оцет.

‌‌‌‌ Какви са ползите и ползите от оцета? 

Напоследък все повече хора проявяват интерес към естествените методи на лечение. Научните изследвания обаче потвърждават някои от традиционните лечебни свойства на оцета. 

1. Оцетът е богат на хранителни вещества

Оцета съдържа витамини, минерали и полезни растителни съединения – флавоноиди, полифеноли, каротеноиди,  пребиотици ,  пробиотици  и органични киселини.

Оцетите, направени от грозде, съдържат полезни растителни съединения антоцианини, както и малки количества микроелементи.

Белият оцет и оризовият оцет съдържат някои микроелементи. Същото се относя и за оцета от орехи.

2. Оцета, кръвното налягане и захар

В двойно-сляпо проучване на 175 затлъстели човека от Япония консумират 1 супена лъжицадневно. (15 мл) или 2 с.л. л. (30 ml) ябълков оцет и те са подобрили нивата на триглицеридите и холестерола в кръвта, както и лекото намаляване на мастната маса и кръвното налягане. Изследването е проведено в продължение на 12 седмици и резултатите са видими след четири седмици. По-висока доза 2 с.л. се оказа малко по-ефективен.

В малко проучване 11 души с диабет са пили оцета преди лягане и са забелязали 4% намаляване на кръвната захар на гладно на следващата сутрин.

Друго проучване, при което участниците с инсулинова резистентност или диабет тип II консумират оцета две минути преди да ядат високо въглехидратно хранене, показва подобрена чувствителност към инсулин и реакция на кръвната захар в сравнение с плацебо.

3. Оцета отслабването и поддържане на теглото

Оцетът  не е лек за отслабване. Шведско проучване обаче установява, че в допълнение към способността си да понижава кръвната захар, което е доказано в други проучвания, белият оцет може да увеличи ситостта, което може да ви помогне да консумирате по-малко калории. 

Заедно с редовната здравословна диета и упражнения, оцетът може да помогне за поддържане на здравословно тегло. От проучванията по-горе знаем, че ябълковият оцет може да помогне за подобряване на нивата на кръвната захар, страничен ефект от който е загубата на тегло, така че ябълковият оцет може да подпомогне усилията ви за отслабване по някакъв начин.

4. Оцета и храносмилането

Съществуват редица теоретични ползи от оцета за храносмилателната система, но те не са подкрепени от изследвания. Оцетът може да помогне на хора с леки дискомфорти като леко подуване на корема, разстроен стомах и запек. Ензимите в  ябълковия оцет могат да помогнат за разграждането на храната за оптимално храносмилане и усвояване на хранителните вещества. 

‌‌‌‌5. Оцета и болките в гърлото

Въпреки липсата на клинични изследвания в подкрепа на ползите от оцета за ангина, много хора твърдят, че гаргарата с разреден оцет и  мед  може да помогне за облекчаване на дискомфорта и леко дразнене в гърлото.

‌‌6. Ухапване и състояние на кожата

От векове оцетът се използва локално при леки кожни заболявания. Той е предписан като локално лечение на акне и други леки кожни инфекции като брадавици, гъбички по ноктите и гъбични проблеми на скалпа и тялото. Съществуват обаче много ограничени научни доказателства в подкрепа на дерматологичната ефикасност на оцета.

‌‌‌‌7. Почистване на тялото и детоксикация с оцет

Използването на ябълков оцет като част от протокола за детоксикация нараства популярността; обаче няма преки доказателства за ефективността на тази употреба.

На теория другите обсъждани тук ползи биха могли да подобрят цялостното здраве и като резултат да доведат до по-ефективна детоксикация. В исторически план ябълковият оцет се използва за прочистване на черния дроб, жлъчния мехур и лимфната система.

‌‌8. Оцетът като домакински дезинфектант

В лабораторни условия е доказано, че 6% разтвор на оцетна киселина от бял оцет убива микобактериите туберкулоза (причинителя на туберкулозата) и други микобактерии за 30 минути.

Ябълковият оцет инхибира растежа на гъбички от рода Candida albicans в 5% разреждане, микробния растеж на Staphylococcus aureus в 2,5% разреждане и микробния растеж на Е. coli в 0,1% разреждане.

В допълнение, in vitro е доказано, че оцетът повишава способността на имунните клетки да се борят с инфекцията.

Много домакински почистващи продукти съдържат вредни съставки. Използването на безопасни естествени вещества като  оцета  в кухнята и банята ви ще помогне да направите дома си по-чист.

‌‌Какъв оцет да купя?

Има толкова много здравословни и вкусни сортове оцет, че посочването само на един може да е вредно.

Суровият, непастьоризиран или нефилтриран  ябълков оцет  ще има на дъното на бутилката подобна на бучка закваска. Можете да разклатите, за да преразпределите закваската в бутилката. Тази мая съдържа повечето здравословни съставки, така че търсете продукт, който я съдържа.

Проверете за добавена захар на етикета на оцетния продукт; това ще означава по-рафиниран продукт. Да, можете да направите оцет от захар, но в крайния продукт трябва да има захар, ферментирала от оцетно-кисели бактерии.

‌‌Как да използваме оцета?

Ако искате да опитате да добавите оцета към вашия уелнес режим, най-лесният начин да направите това е да подкиселите водата, която пиете, с оцет. Това е вкусен, нискокалоричен начин да поддържате тялото си хидратирано. Ето няколко рецепти за напитки, за да започнете:

Здравословна напитка „Ябълков оцет с джинджифил и лимон“

Съставки 

  • Голяма бутилка или чаша вода
  • 1-2 с.л. л. ябълков оцет
  • Лимонов сок на вкус
  • 1 ч.л. мед  или  кленов сироп
  • Половин чаена лъжичка пресен настърган или смлян  джинджифил

Здравословна напитка с лют червен пипер и оцет

Съставки 

  • Голяма бутилка или чаша вода
  • 1-2 с.л. л. ябълков оцет
  • 1 ч.л. мед  или  кленов сироп 
  • Щипка  лют червен пипер  (или на вкус)

Подготовка 

Смесете всички съставки и пийте през целия ден.

Някои хора намират вкуса на оцета за твърде суров. В този случай е най-добре да го използвате при готвене. Можете да използвате оцета за приготвяне на домашни салатни превръзки, зелева салата, картофена салата, кетчуп, майонеза, извара и кисели краставички.

Можете дори да намерите  добавки от ябълков оцет като хапчета или под формата на прах. Ако не харесвате вкуса, но все пак искате да го опитате за ползите за здравето. 

‌‌Защо винаги трябва да имате под ръка оцет?

Освен очевидните ползи за оцета за здравето, има и много други причини да го имате под ръка. Ябълковият оцет може да се използва като балсам и като тоник за лице след измиване на косата (не забравяйте да го разреждате правилно).

Обикновеният бял оцет често се използва за почистване на домакинствата в кухнята и банята, не само поради способността му да убива бактериите, но и защото може да премахне неприятните миризми. Някои източници твърдят, че оцетът е полезен и за унищожаване на плевели и вредители (въпреки че може да се наложи по-силна индустриална киселинност).

‌‌‌‌Има ли съображения за сигурност, които да спазвате?

Повечето налични в търговската мрежа оцети се разреждат правилно (някои страни дори регулират разреждането в одобрените продукти). Въпреки това, не забравяйте да разреждате оцета, когато го консумирате, за да избегнете попарването на устата или хранопровода. Докато някои хора обичат да го пият направо от бутилката,но това може да бъде опасно, тъй като концентрацията е твърде висока. Използвайте поне една чаша вода на супена лъжица оцет.

Киселинността може да навреди на зъбния ви емайл; Най-добре е да пиете оцета през сламка или да изплакнете устата си след пиене. Имайте предвид, че търговският оцет за почистване е много по-силен от кулинарния и не е безопасен за консумация.

В допълнение към нормалното ви здравословно хранене и избор на начин на живот, оцетът може да добави вкусна нотка към новите ястия и да накара дома ви да блести. Не забравяйте, че това не е бързо решение, а допълнение към начина ви на живот.

Говорете с Вашия лекар, ако приемате някакви лекарства, които може да се наложи да коригирате, за да включите ябълков оцет или други видове във вашия здравословен начин на живот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.