Рецепта за домашно вино и оцет от шипки

Рецепта за домашно вино и оцет от шипки

Есента е сезонът, в който в България узряват шипките. Не напразно преди години всяка есен учениците излизаха веднага след 15 – ти септември във ваканция за бране на шипки, които предаваха в училище. Шипката е билка която съдържа много витамин С . Списъкът от ползите за здравето на човека е доста дълъг. Шипковия мармалад е едно от любимите лакомства на много хора, но тази статия цели да припомни една позабравена рецепта за производството на домашно вино и оцет от шипки.

Необходими продукти за вино от шипки:

Пропорцията е 1част плодове към : 3 части вода : към 1 част захар. Според количеството шипки което имате умножавате. По – долу рецептата за вино от шипки условно продължава с количество от 1 килограм.

  • 1 килограм добре узрели едри шипки, намачкани;
  • 3 литра вода (най – добре дестилирана);
  • захар 1 килограм
  • Лимонтузу 2 пакатечета

Подготовка и начин на приготвяне.


Измиваме добре шипките и ги намачкаве добре с чук, или преса, важното е да се разпукат. Поставяме в съобразен с количеството, което имаме съд ( буркан, кофа бидон). Загряваме водата и разтваряме в нея захарта. Заливаме шипките и добавяме лимонената киселина.

Оставяме на топло (Между 23 и 26 градуса) и тъмно място да ферментират и ежедневно претакваме. От тук нататък има два варианта:

  1. Може със захаромер да следите докато захарността на виното стане 0. Това означава, че виното е готово. Обикновенно тогава плодът пада на дъното. Прецеждате с неметална цедка и марля и бутилирате.
  2. Можете на шестия ден да бутилирате виното още докато е сладко. Тогава ферментацията продължава и се получава резливо сладко и леко газирано вино. В този случай трябва да се изпие през зимата и да се съхранява на студено, за да не се развали.

Консумирайте умерено.

Рецепта за домашен оцет от шипки

За да получите домашен оцет от шипки ще трябва да използвате старо шипково вино приготвено по горната рецепта. Необходимо е обаче де има втора фермантация. Тя пртича за около 6 месеца. За да ускорим процеса ще ни е необходима оцетна гъба, или стар шипков оцет.

Този домашен шипков оцет е лесен за приготвяне и има много ценни качества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.