Трябва ли да приемам протеин на прах като хранителна добавка?

Трябва ли да приемам протеин на прах като хранителна добавка?

Много спортисти и хора на диета за отслабване включват протеинов шейк като хранителна добавка в ежедневното си хранене. Протеиновите прахове са популярни, защото могат да бъдат полезни за тези, които искат да отслабнат, да качат мускули или да подобрят спортните си постижения.

Повечето от протеиновите хранителни добавки, предлагани на пазара, страдат от същия проблем като другите преработени и предварително опаковани храни – дълъг списък със силно съмнителни съставки, които са неприятни дори за разглеждане. За щастие има организация, която се занимава с безопасността на храните и ги тества за вредни замърсители, които оказват неблагоприятно въздействие не само върху човешкото здраве, но и върху околната среда: Проектът за чисти етикети.

Ползи за здравето от протеин на прах

Протеинът е  жизненоважен за формирането и възстановяването на мускулната тъкан, производството на хормони и общия тонус на тялото. Фактът, че тялото не съхранява протеини, както го прави с мазнините и въглехидратите, е причината протеинът да се консумира редовно и в необходимите количества. Протеините могат да бъдат получени от много източници, така че дори веганите нямат причина да се отказват от този макронутриент.

Хората, чиито диети обикновено са пълноценни включват точното количество храни от всички възможни групи. В това числло източници на протеин. Те вероятно не се нуждаят от допълнителен прием на хранителни добавки. За хора, които страдат от системни проблеми, които причиняват протеинов дефицит, добавките, съдържащи протеин, могат да бъдат полезни като лесен начин за увеличаване на приема на протеини през деня. Дори при липса на такъв дефицит, добавянето на протеин на прах  към диетата  може да бъде от полза. Има редица причини за това, например:

1. Отслабване

Включването на протеини във всяко хранене може да ви помогне да се чувствате по-сити по-дълго. Протеинът повишава хормоните. Потискащи апетита – и намалява тези хормони, които ви карат да се чувствате гладни. По този начин се увеличава вероятността средностатистическия човек да яде по-малко. Но това, все пак, не означава, че трябва да претоварвате всяко хранене с предозиране на протеин. Изследванията показват, че няма значителна разлика в усещането за пълнота при ядене на 20 или 80 грама протеин.

2. Възстановяване на мускулите

Този момент е особено важен за спортистите, по-специално – културистите и тези, които се занимават с взискателни спортове за издръжливост. Мит е, че диета с високо съдържание на протеини изгражда мускулна сила и размер. Само тренировките с тежести и упражненията могат да направят това. За тези, които искат да защитят и възстановят мускулите си, количеството допълнителен консумиран протеин зависи от количеството азот, загубено по време на физическа активност. По време на интензивни упражнения, високо протеинова диета може да помогне за възстановяване на увредените мускули. Защото протеинът е единственият макронутриент, който съдържа азот.

3. Удобство

Много по-лесно е да направите от протеин на прах шейкове и смутита за закуска, отколкото да направите омлет с шунка. Освен това всъщност е много по-здравословно. Протеин на прах  също може лесно да се добави към  овесена каша, за да се увеличи съдържанието на протеини в диетата. За тези, които пътуват често или тренират по цял ден, предварително направените протеинови шейкове и  протеинови блокчета  са удобен начин за ядене и / или закуска и помагат да се избегне нездравословно поведение при хранене.

‌‌‌‌Избор на правилния протеин на прах

Най-добре е, разбира се, да получите достатъчно протеин от източници, които съдържат възможно най-много важни аминокиселини . но може да има някои проблеми с това. Протеините от животински източници – като тези, които се намират в риба, пържола, пиле или яйцата – обикновено съдържат до двадесет незаменими аминокиселини и са по -добри от тези, получени от растителни източници. Въпреки че е възможно да се комбинират няколко различни растителни протеина в едно хранене. Така се получава по-пълен набор от тези аминокиселини, това изисква повече внимание върху приготвянето на храната. Много от предлаганите на пазара протеинови прахове вече съдържат смес от аминокиселините, от която се нуждае човешкото тяло. Така е по-лесно да се получи точното количество протеин по този начин. Но наистина ли този избор е най-здравословният?

Най-популярният вид протеинов прах се прави от  суроватка. Тъй като значителна част от хората не могат да консумират млечни продукти поради непоносимост към лактоза и / или защото са вегани, се появяват други марки протеинови прахове, които се основават на растителни съставки. Техният протеин обикновено се набавя от  коноп ,  грах  или  ориз . Само с една порция от такъв прах можете да получите всичко, от което се нуждаете. В същото време има добър вкус. Има лесен начин за производителите – да добавят към него повече други съставки, както полезни, така и не толкова.

‌‌Как да избягваме токсините в протеиновите прахове

Човешкото тяло получава достатъчно различни токсини от източници, над които нямаме контрол, така че защо трябва и да ги ядем? За съжаление различни съставки се използват при производството на голяма част от протеинови прахове, така че тези, които искат да включат най – добрата хранителна добавка, като опция в диетата си, трябва да прочетат етикета, за да разберат какво точно има в буркана.

Трябва да се отбележи, че много от предварително опакованите храни не отчитат изрично наличието на вредни добавки върху етикетите си. Защо правят това ли? Защото това само би изплашило потенциалните купувачи. Изкуствени консерванти и синтетични пълнители често се намират в най-вкусните протеинови прахове. За съжаление именно това ни привлича и ни кара да ги купуваме.

В днешно време, когато все повече хора мислят за здравето си и какво внасят с храната в тялото си, естествените и органични протеинови прахове стават все по-популярни. Потребителите все по-малко се интересуват от вкуса; вместо това те се интересуват повече от опазването на здравето си.

Най-лошите възможни замърсители – тежки метали, бактерии и пестициди – трябва да се избягват първо, когато се използват протеинови добавки. Не е тайна, че значителна част от тези замърсители вече са част от човешката диета и околната среда; тревожно е обаче, че много хора консумират протеинови прахове ежедневно, понякога дори няколко пъти на ден.

Много производители отказват да  тестват  своите продукти за вредни добавки, защото не искат това да се отразява в продажбите – но не трябва ли това да е първото нещо, което трябва да се направи? Това не се случва и затова е необходимо да се проучат задълбочено наличните продукти преди употреба. 

‌‌‌‌Изберете най-добрите видове протеин на прах.

Въпросът дали животинските протеини са значително по-вредни за околната среда от растителните, е спорен, но въпреки това изборът на хранителни продукти, мисленето не само за вашето здраве, но и за здравето на нашата планета е добра идея. Много потребители, които избират протеинови прахове на растителна основа, нямат представа какви вредни добавки са много често срещани в такива продукти.Установено е, че няколко марки растителни протеинови прахове имат значително по-високи концентрации на бисфенол А, кадмий и олово в сравнение с аналози от животински произход като суроватката. Праховете на  основата на  яйца са сред най-чистите от всички.

Безопасно е да се каже, че биологичните продукти са по-чисти от тези без такива етикети – това обаче не премахва необходимостта да се обръща внимание на етикетите и изследванията, за да има наистина представа какво всъщност е включено в съставът на определен протеинов прах. Много органични хранителни добавки и протеини имат повишени концентрации на тежки метали и замърсители на околната среда. Причина за това е наличието на токсини в почвата, върху която се отглеждат. Това може също да обясни защо  суроватката  и  яйчните прахове  често съдържат по-малко вредни токсини от праховете на растителна основа.

Трябва да направим всичко възможно за нашето здраве, но също така не трябва да забравяме, че поведението ни и храната, която избираме, могат да окажат значително влияние върху нашата планета. Може да е трудно да се повярва, но по-често изборът всъщност е доста лесен. Тези по-евтини протеинови прахове, които не са етикетирани като органични, може да имат малко по-добър вкус от по-чистите си аналози. Помислете обаче : няма ли да е по-добре да жертваме малка част от вкуса, за да защитим нашето здраве и това на нашата планета? В крайна сметка, не заради ползите за здравето ли включваме такива хранителни добавки в ежедневния си хранителен режим?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.