Опасна ли е кетозата?

Опасна ли е кетозата?

Здравословна или опасна е кетогенната диета? Наистина ли толкова лесно се свалят килограми с калориите на обичайното хранене? Има ли рискове за здравето и какво трябва да знаете, преди да я започнете?

„Кетоза” се превърна във вълшебна дума, която повечето хора свързват с успешно отслабване и то без гладуване. И до голяма степен са прави. Но за да бъде този процес щадящ и здравословен, има някои правила, които трябва да спазвате.

Нека първо разберем какво всъщност е кетоза. Най-общо казано това е състояние, при което тялото превръща мастните клетки в енергия с помощта на черния дроб. Вашият метаболизъм изгаря мазнините, което ви помага да отслабнете и да имате достатъчно енергия.

Метаболизмът получава енергия от храната и може да преобразува въглехидратите и захарта в глюкоза много бързо. Черният дроб регулира количеството й с помощта на ензими и вещества като инсулин. Когато той трябва да преработи значително по-малко въглехидрати,  превключва метаболизма към кетоза. Този процес обикновено отнема от 3 до 4 дни. Първо, тялото използва всички запаси от глюкоза и след това преминава към друг източник на енергия – мастните клетки.

Опасна ли е обаче кетозата?

В действителност, промяната в метаболизма може да има някои неприятни странични ефекти. Гадене, умора, виене на свят, главоболие, лошо храносмилане, лош дъх – са част от възможните реакции на организма.

Въпреки това, положителните ефекти от кетозата са толкова мощни, че при разумна диета можете само да подобрите здравето си. Кетогенната диета може да облекчи симптомите на невродегенеративни заболявания, да наруши растежа на раковите клетки, да стабилизира кръвната захар при хора с диабет тип 2 в дългосрочен план и да намали възпаленията в организма.

За да се случи всичко това обаче, е важно да се консултирате със специалист и да си правите редовни профилактични изследвания. Ако имате неприятни последици от кетогенната диета, не ги подценявайте, особено ако става въпрос за високи нива на LDL холестерола и пикочната киселина.

Ако решите да спазвате кетогенна диета за по-дълъг период от време, помислете за подходящи хранителни добавки, които да компенсират дефицита на някои важни хранителни вещества.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.