Връзката между здравето на червата и дълголетието?

Връзката между здравето на червата и дълголетието?

Напоследък се публикуват все повече изследвания в връзката между здравето на червата и различни аспекти на уелнес. Някои от най-новите научни доказателства сочат, че флората – бактерии и други организми, които обитават храносмилателния тракт – оказват значително влияние върху нашето здраве. Връзката между чревната флора и психичното здраве, автоимунните заболявания, рака, сърдечните заболявания, диабета и други заболявания става очевидна.

Като се има предвид количеството и интензивността на изследванията, си струва да се запитаме: Има ли връзка между здравето на червата и дълголетието?

Определяне на процеса на стареене

Стареенето обикновено се характеризира като прогресивно влошаване на функционирането на всички системи на тялото, което в крайна сметка води до смърт. Обикновено, когато хората остареят, те стават по-податливи на заболявания, включително сърдечни заболявания, рак, диабет и деменция. 

С прости думи, стареенето може да се разглежда като бавно натрупване на увреждане в клетките. Има теории, които предполагат, че това увреждане може да бъде причинено от свободни радикали, които могат директно да увредят ДНК, митохондриите и други клетъчни структури.

Докато директният прием на антиоксидантни витаминни добавки като цяло не показва ефект върху продължителността на живота, добре е известно, че средиземноморската диета, богата на  антиоксиданти, намалява заболеваемостта и смъртността, допринасяйки за по-дълъг и по-здравословен живот. Всъщност, скорошен преглед дори установи, че най-убедителните доказателства за ефикасност сред начините за увеличаване на продължителността на живота отвъд ограничаването на приема на калории е доказано, че понижават кръвната захар и съдържат антиоксиданти. Разбира се, ограничаването на калориите, кръвната захар и антиоксидантите са пряко свързани с храната и храносмилането.

Чревна флора и дълголетие

По-преките проучвания на чревната флора и стареенето също показват връзка. С възрастта се наблюдава общо намаляване на броя на полезните бактерии в храносмилателния тракт. Тези промени могат да бъдат причинени от диета, лекарства (антибиотици), недостатъчна физическа активност, качество на съня, проблеми с психичното здраве и други фактори.

Синдром на пропускливите черва

С напредването на възрастта и загубата на полезни бактерии, те постепенно се заменят с други, по-малко полезни организми. Тези патогенни бактерии могат да увредят лигавицата на храносмилателния тракт. Такова увреждане от своя страна може да доведе до загуба на целостта на плътната връзка между клетките на червата и това явление обикновено се нарича „изтичане“ на червата. Този процес активира имунния отговор на тялото, причинявайки прекомерно възпаление. След това възпалението причинява по-общо увреждане на цялото тяло, което бавно се натрупва с възрастта.

Мускулна недостатъчност и слабост

Промените в чревната флора също играят роля в мускулната загуба, което води до слабост на тялото в напреднала възраст. Проучванията откриват разлики в чревната флора при възрастни и здрави хора. По-интересното е, че проучванията при мишки демонстрират способността на  пробиотичните добавки да се справят с  някои аспекти на загубата на мускули и мускулната загуба в напреднала възраст.

Кръвна захар

Чревната флора също е тясно свързана с регулирането на кръвната захар. Загубата на полезни бактерии води до потенциални проблеми с контрола на кръвната захар и диабет. Постоянният контрол на кръвната захар вероятно е един от ключовите фактори за увеличаване на продължителността на живота. Изследванията дори разглеждат трансплантацията на здрава чревна флора от донор на пациенти, страдащи от затлъстяване и метаболитен синдром (характеризиращ се с проблеми с нивата на кръвната захар).

В някои проучвания инсулиновата резистентност се повишава след перорално поглъщане на донорска чревна флора. По този начин е вероятно да има сложно взаимодействие между собствената чревна флора на човек и чревната флора на донора, което може да повлияе на резултатите.

Възпаления и автоимунни заболявания

Добре известно е, че хроничното възпаление може да причини или изостри различни заболявания. И тъй като около 70% от имунната система се намира в стомашно-чревния тракт, не е изненада, че чревната флора влияе върху нивото на възпаление.

Доказателствата показват връзка между чревната флора и множество възпалителни автоимунни заболявания, включително ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата, анкилозиращ спондилит и други. Хроничното възпаление вероятно е фактор, допринасящ за процеса на стареене на чревната флора. Опитите за възстановяване на здравето на черватас пробиотици се оказват полезни при много автоимунни заболявания.

Деменция и невродегенеративни заболявания

Освен това има много въпроси относно връзката между чревната флора и невродегенеративните заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Патогенната чревна флора може да повлияе на възпалението в цялото тяло, включително мозъка.

В допълнение, чревната флора е в състояние да повлияе на невротрофичния фактор на мозъка, тоест растежния фактор на мозъчните клетки, който е доказано намален при болестта на Алцхаймер. Интересно е, че директните проучвания на различни  пробиотици  и ферментирал млечен продукт (кефир) са показали способността им да влияят положително на когнитивното представяне при възрастни хора с когнитивни увреждания и деменция.

Диета, здраве на червата и дълголетие

Няколко компонента на диетата също играят роля за здравословното стареене и дълголетието. Диетичните фактори, поне отчасти, могат да повлияят на здравето на червата чрез взаимодействие с храносмилателния тракт. Важна роля играят есенциалните омега-3 мастни киселини, каротеноидите, магнезият, цинкът и фибрите.

Омега 3

Обикновено се смята, че омега-3 мастните киселини се възползват   от техните противовъзпалителни ефекти. Доказано е обаче, че омега-3 мазнините подобряват здравето на чревната флора. Омега-3 добавките увеличават броя на бактериите, произвеждащи бутират, които са важни за намаляване на стомашно-чревното възпаление.

Чрез комбинираните си ефекти омега-3 мазнините подобряват здравето и намаляват риска от смърт. Един скорошен анализ на проучване на омега-3 мазнини установи, че за всеки 300 mg (0,3 g) увеличение на количеството омега-3 мазнини, консумирани дневно, рискът от смърт от всички причини намалява с 6%.

Каротеноиди

Каротеноидите са съединения, открити в зеленчуците, които имат потенциални антиоксидантни ефекти. Най-често срещаните каротеноиди в диетата включват алфа и  бета каротин ,  лутеин, зеаксантин ,  ликопен  и бета криптоксантин.

Няма много изследвания за ефектите на каротеноидите върху микробиотата, но проучванията върху животни подкрепят ползите от каротеноидните добавки. Интересното е, че по-високите нива на каротиноиди в кръвта също са свързани с по-нисък риск от смърт по всички причини. Американско проучване установи, че хората с най-високи нива на каротеноиди в кръвта са с 38% по-малко вероятно да умрат от каквато и да е причина. Препоръчва се обаче повишено внимание, тъй като е доказано, че добавянето на синтетичен бета-каротин повишава риска от рак на белия дроб при пушачите.

Магнезий

Магнезият  е друг потенциално важен минерал за дълголетие, който играе роля в нормалната функция на червата. Този минерал е от съществено значение за над 300 ензимни реакции и е противовъзпалително. Магнезият влияе и върху чревната флора. Изследванията установяват, че дефицитът на магнезий може да доведе до потенциално патологични промени в чревната флора.

Това вероятно, поне отчасти, се дължи на резултатите от някои от най-новите проучвания, които показват, че магнезият намалява риска от смърт. За всеки допълнителни 100 mg консумиран магнезий рискът от смърт по всички причини се намалява с 10%.

Цинк

Цинкът  е друго основно хранително вещество, което играе роля във функционирането на имунната система и здравето на червата и следователно влияе върху дълголетието. Доказано е, че добавките с цинк помагат за подобряване или поддържане на състоянието на стомашно-чревната лигавица. Ако човек страда от синдром на пропускливите черва, много е важно да се уверите, че получава достатъчно цинк.

Съотношението на мед към цинк, главно поради намаляване на нивата на цинк с възрастта, също може да бъде фактор за смъртност. Въпреки че е важно да се избягва прекомерното излагане на мед, поддържането на адекватен прием на цинк също е много важно за дълголетието.

Фибри

И накрая, по може би най-прекия и значим начин,  фибрите  влияят върху здравето на стомашно-чревния тракт, което също влияе върху продължителността на живота. Фибрите са добре известни със способността си да влияят положително на здравословното разнообразие от микроорганизми в стомашно-чревния тракт, като действат като източник на храна за полезните бактерии.

Наличието на различни нива на полезни бактерии е от решаващо значение за здравето на червата. В допълнение, фибрите са често срещано средство за лечение на синдром на раздразнените черва. По отношение на продължителността на живота, преглед на проучванията установи, че за всеки 10 g увеличение на фибрите на ден, рискът от смърт по всички причини намалява с 10%.

В заключениe

Има убедителни доказателства, че няколко основни фактора са свързани с дълъг, здравословен живот. Те включват диета, упражнения, социално взаимодействие, генетика и нива на стрес. И наскоро беше отбелязана важната роля на здравето на червата.

Някои хранителни вещества и пробиотици могат да играят роля за подобряване на здравето на червата и удължаване на живота. Когато мислим за дълъг и здравословен живот, правилно е да вземем предвид всички тези фактори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.