Как протеинът за закуска ви помага да отслабнете: 5 факта

Как протеинът за закуска ви помага да отслабнете: 5 факта

Отслабването без протеин е невъзможно. Той трябва да бъде включен в хранителната диета на човека, решил да отслабне. Многобройни проучвания показват, че яденето на протеини ви позволява да контролирате по-добре апетита си и да предотвратите преяждането, така че е чудесен навик да включвате високо протеинови храни в ежедневните си хранения..

Съдържание:

 • Имате ли нужда от закуска, за да отслабнете?
 • Как протеинът ви помага да отслабнете?
 • Предимства на високо протеинова закуска
 • Протеиновата закуска помага за отслабване и премахване на излишните сантиметри в кръста
 • Протеинът ускорява метаболизма
 • Какви храни трябва да ядете на закуска?

Имате ли нужда от закуска, за да отслабнете?

Приди години се смяташе, че пропускането на закуска е пряк път към напълняване. Към днешна дата е доказано, че това не е така. Ако е възможно обаче, пропуснете първото хранене. Добрата закуска е ключът към умствената дейност и благополучието през целия ден, а ако се състои от храни с високо съдържание на протеини, вие също ще можете да отслабнете.

Как протеинът ви помага да отслабнете?

Тялото изразходва повече килокалории за смилане на протеинови храни, отколкото за усвояване на въглехидрати и мазнини. Протеиновите храни допринасят за това, че чувството на глад не се проявява по-дълго, което означава, че човек ще яде по-малко на ден.

В проучване, продължило 3 месеца, беше установено, че увеличаването на приема на протеини от 15 на 30% спомага за намаляване на дневната диета с 441 kcal  .

В друго проучване е установено, че 25% увеличение на протеина в ежедневната диета води до факта, че хората са с 60% по-малко вероятно да се събудят през нощта, за да ядат. През деня мислите за храна не ги посещават толкова често, колкото преди  .

Проведено е трето проучване, при което 2 групи субекти са се хранили на диета с различни количества протеини, но с еднакъв прием на калории. Експериментът продължи 70 дни. Всички участници отслабнаха, но жените в групата с висок прием на протеини бяха с 0,5 кг по-високи. Освен това телата им губят повече мазнини, отколкото мускули .

Предимства на високо протеинова закуска

В хода на редица проучвания беше установено, че яденето на протеин на закуска може да притъпи чувството на глад и да консумира 135 kcal по-малко през деня.

Проучване с помощта на томографски скенер показа, че богата на протеини закуска намалява интензивността на мозъчните сигнали, които са отговорни за хранителното поведение. В резултат на това човек се чувства сит по-дълго и когато види храна, той няма непреодолимо желание да я яде.

Учените обясняват това откритие с факта, че нивото на хормона грелин намалява в организма, но нивото на хормона на насищане пептид YY, GLP-1 и холецистокин се увеличава.

Протеиновата закуска помага за отслабване и премахване на излишните сантиметри в кръста

Ако редовно закусвате с храни с високо съдържание на протеини, не само ще можете да контролирате по-добре апетита си, но и ще се отървете от мазнините по корема. Това е научно доказано в експеримент, включващ юноши с наднормено тегло. На сутринта вместо посеви те получавали яйца. В резултат на това всички те са отслабнали значително само за 3 месеца.

Тийнейджъри, които са получавали повече протеини, са загубили около 3,9% от първоначалното си телесно тегло. Докато в контролната група, отвесът беше само 0,2%  .

В друго проучване някои участници ядат протеини на закуска, докато други ядат гевреци. В същото време броят на килокалориите е еднакъв. В резултат на това при първата група участници индексът на телесна маса намалява с 61%, а талията намалява с 34%  .

Протеинът ускорява метаболизма

Ако метаболитните процеси в тялото се ускорят, тогава човек отслабва по-бързо. Клетките изразходват около 20-30% от енергията за разграждане на протеините, докато само 5-10% се изразходват за разграждането на въглехидратите, а мазнините изискват само 0-3%. В резултат на това всеки ден човек харчи 80-100 ккал повече, ако яде протеинова храна.

Протеиновата диета предотвратява изгарянето на мускулите. Теглото се губи поради разграждането на мазнините.

Какви храни трябва да ядете на закуска?

Яйцата са най-добрият източник на протеин. Яденето им за закуска ви позволява да ядете по-малко храна през следващите 36 часа. В допълнение към яйцата, закуската може да се състои от риба, месо от животни и птици, млечни продукти.

Здравословни опции за закуска, които ще увеличат съдържанието на протеин:

 • Яйца, пържени в зехтин със зеленчуци.
 • Омлет от извара, който може да се сервира със спанак.
 • Тофу със сирене и зеле.
 • Гръцко кисело мляко с пшеничен зародиш, плодове и семена.
 • Суроватъчен протеин, банан, плодове и бадемово мляко. На основата на тези продукти се приготвя шейк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.