Разстройство? 5 начина за облекчаване на симптомите

Разстройство? 5 начина за облекчаване на симптомите

Разстройство. Това се е случвало на всеки от нас. Решаваме да закусим малко или пък хапваме малко повече, отколкото сме планирали. Или може би новата национална кухня, която отдавна искате да опитате, се оказва необичайна за стомаха. Може би сте страдали от разстроен стомах толкова дълго, че не помните точно какво го е причинило.

Разстроен стомах (диспепсия или лошо храносмилане), или разстройство обикновено се отнася до болка и дискомфорт в горната част на корема. Честите му симптоми са: парене в гърдите и гърлото, подуване на корема в горната част, чувство на ситост след ядене на малки количества храна, гадене и дори повръщане.

Храносмилането обикновено се случва при прекомерна консумация на мазни храни или определени напитки (като алкохол), но това не е единствената причина. Може да бъде причинено от патогени (вируси или бактерии), стрес, дисбаланс между добри и лоши бактерии в червата и дори нарушение на съня.

Разстроения стомах може да бъде доста неприятен. За щастие има естествени начини за облекчаване на болката и дискомфорта. Те включват консумация на  джинджифил ,  мента ,  храносмилателни ензими  и  копър и избягване на дразнещи стомаха храни.

Джинджифил при разстройство

Джинджифилът  винаги е един от първите, които се споменават сред природните лекарства за лошо храносмилане. Джинджифилът е член на семейство Zingiberaceae и е многогодишна билка с характерен аромат, която се използва като подправка в много кухни по света.

Джинджифилът се използва за ароматизиране на храната от векове, а съвременните изследвания са намерили друг начин да се използва – за облекчаване на гаденето и повръщането. Например, според някои изследвания, някои съединения в джинджифила (гингероли и шогаоли) могат да блокират производството на серотонин в червата.

Произвежданият в червата серотонин стимулира блуждаещия нерв. Това води до повишено гадене и повръщане. Джинджифилът помага да блокира синтеза на серотонин и по този начин стимулирането на блуждаещия нерв. Това облекчава гаденето и повръщането, често срещани симптоми на лошо храносмилане.

Джинджифилът може да подобри и движението на червата – процесът на разграждане на храната и нейното придвижване през храносмилателната система. Колкото по-добра е чревната подвижност, толкова по-малко дискомфорт и пълнота, свързани с лошо храносмилане.

Лошото храносмилане (особено хронично или дългосрочно) често се характеризира с леко възпаление. Джинджифилът има ясни противовъзпалителни свойства, които спомагат за облекчаване на дискомфорта при разстроен стомах.

Джинджифилът се консумира в най-различни форми, като пресен или като сок, но сушеният джинджифил се счита за най-полезен за лошо храносмилане. Използването на  джинджифил като подправка  също може да помогне за успокояване на храносмилателната система.

Мента при разстройство на стомаха

Трудно е да се намери нещо по-успокояващо и освежаващо от  мента , особено в случай на лошо храносмилане. Ментата е член на семейство Lamiaceae и се използва в традиционната медицина от векове за облекчаване на чревните проблеми – и с добра причина.

Изследванията показват, че  ментовото масло  може да бъде изключително полезно за лошо храносмилане, вероятно поради мощните флавоноидни съединения на растението. Тези съединения, като ментол, ментон и карвон, имат много полезни свойства, от борбата с вирусите и бактериите до намаляване на възпалението и насърчаване на нормалната мускулна релаксация.

Например, приемането на ментово масло при разстройство може да помогне за облекчаване на болките в стомаха. Ментовото масло отпуска гладката мускулатура на храносмилателната система, облекчавайки болката, причинена от спазми. Ментовият чай  също има релаксиращ ефект.

Ментата е леко противовъзпалително средство, което може да помогне за облекчаване на дразненето от разстроен стомах. Успокояващите свойства на ментола са особено полезни при лошо храносмилане.

Доказано е, че ментовото масло (както когато се приема директно, така и при ароматерапия) намалява психологическия и емоционален стрес, който може значително да увеличи лошото храносмилане.

Копър при стомашно – чревно растройство, или неразположение

Копърът  се използва от векове в традиционната медицина за различни цели, от лечение на дихателни заболявания и хормонални нарушения до подпомагане на производството на мляко при кърмещи майки. Копърът също се използва широко в традиционната медицина за облекчаване на храносмилателни проблеми, включително лошо храносмилане.

Копърът е ароматно растение от семейство Apiaceae, което включва и други ядливи растения като  целина ,  магданоз  и моркови. В цял свят се използва не само за приготвяне на вкусни ястия, но и за облекчаване на дискомфорта в корема.

Този ефект се осигурява от съединения като анетол, лимонен и фенхон.

Изследванията показват, че копърът може да помогне за облекчаване на лошото храносмилане чрез намаляване на спазмите в коремните мускули. Копърът помага да се потисне активността на сигналната молекула ацетилхолин, който причинява мускулни крампи в стомаха и червата. Копърът работи по същия начин като ментата и може да помогне за облекчаване на мускулни крампи и болка, причинени от лошо храносмилане.

Има интересни доказателства, че копърът може да участва в защитата на стомашната тъкан от алкохолно увреждане, което може да бъде от полза за лошо храносмилане от прекомерно пиене.

Копърът често се пие като успокояващ  билков чай . Той обаче може да се консумира и под други форми, като семена или добавки (капсули).

Храносмилателни ензими при разстройство

Храносмилателните ензими  са чудесен начин за естествено облекчаване на лошото храносмилане. Лошото храносмилане често се дължи на забавяне на изпразването на стомаха. Това означава, че храната се разгражда по-дълго в стомаха, преди да попадне в тънките черва.

Забавеното изпразване на стомаха причинява усещане за ситост и дискомфорт, свързани с лошо храносмилане. Това може да доведе и до киселинен рефлукс. Понякога изпразването на стомаха се забавя поради лошо производство на храносмилателни ензими или намаляване на тяхната активност. Това е особено често при възрастни хора.

Храносмилателните ензими помагат за разграждането на храната в стомаха. При липса на такива, за организма става по-трудно да смила храната и да я превръща в енергия. С напредването на възрастта производството на храносмилателни ензими може да бъде намалено или тяхната активност да бъде отслабена, което води до разстройство на стомаха поради лошо храносмилане.

Според изследванията редовният прием на храносмилателни ензими може да помогне за намаляване на симптомите на лошо храносмилане. В едно проучване коремната болка и метеоризъм (газове) бяха намалени с ежедневен прием на храносмилателни ензими.

‌‌‌‌ Избягвайте храни, които дразнят храносмилателната система

Един от най-добрите начини за справяне с разстроен стомах е да се предотврати развитието му. Това може да се постигне, като се избягват определени храни, към които имате чувствителност или които преди това са разстроили стомаха ви. Някои храни, като силно преработените преработени храни, са по-склонни да причинят лошо храносмилане. Това може да се дължи на ниско съдържание на фибри, високо натрий или различни консерванти, добавени към преработените храни.

Храните с високо съдържание на наситени мазнини също могат да причинят симптоми на разстроен стомах, като гадене и дискомфорт в корема. Проучванията показват, че храните, съдържащи пшеница (хляб, бисквити, тестени изделия), могат да бъдат свързани с повишена вероятност от лошо храносмилане при хора, които не са целиакия, но имат недиагностицирана чувствителност към пшеница или глутен.

Алкохолът, кофеинът и шоколадът също могат да доведат до лошо храносмилане, ако сте чувствителни към тези храни. В едно проучване пиенето на кофеин под формата на кафе е причинило симптоми на стомашно разстройство при 53% от участниците, които вече страдат от хронична коремна болка.

Храните, които са силно киселинни (като цитрусови плодове и домати) или пикантни храни (като халапенос), могат да влошат лошото храносмилане и да увеличат вероятността от киселини. Избягването на храни, които преди това са разстроили стомаха ви, ще ви помогне да предотвратите бъдещи болки или дискомфорт в стомаха.

При всяко лошо храносмилане, кратко или продължително, съпътстващата болка и дискомфорт може да отнеме радостта от живота. Болката, дискомфортът, подуването на корема, гаденето и повръщането от разстроен стомах могат да изглеждат безкрайни, но не е задължително.

За щастие има естествени начини за облекчаване на симптомите на лошо храносмилане. Те включват консумация на джинджифил, мента, храносмилателни ензими и копър и избягване на храни, които са „неудобни“ за храносмилателната система. Това може значително да намали симптомите на лошо храносмилане и да постигне така желаното облекчение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.