3 Мита за бягането на празен стомах сутрин

3 Мита за бягането на празен стомах сутрин

Бягане на празен стомах – да или не?

Има много различни мнения по тази тема. За някои това е редовна част от тренировката, докато за други упражненията на празен стомах са изключени. В днешната публикация ще разгледаме трите най -големи мита и ще ви покажем истината зад тях.

1. „ РАБОТАТА НА ПРАЗЕН СТОМАХ ВОДИ ДО ЗАГУБА НА МУСКУЛИ“

Общото мнение във фитнеса е, че тренировките без закуска водят до загуба на мускулна маса. Но не се притеснявайте, мускулите ви няма да изчезнат веднага.

Често погрешно се приема, че без прием на храна на тялото липсват необходимите въглехидрати и глюкоза (захар) за тренировка сутрин. Според този възглед тялото е принудено да разгражда мускулния протеин, за да получи необходимата енергия.

С други думи, тялото губи мускули. Но това не е точно 100% точно: Тялото съхранява глюкозата под формата на гликоген (запасена форма на захар) в черния дроб и мускулите. През нощта нивата на инсулин в организма (който помага на клетките да абсорбират захар и инхибира загубата на мазнини) и чернодробния гликоген намаляват. Но тялото все още има запасите от мускулен гликоген. Така че, когато започнете сутрешното си бягане , тялото ви първоначално получава енергията си от гликогена, съхраняван в мускулите ви.

Но докато тренировката ви продължава, запасите от гликоген – или просто въглехидрати – в мускулите ви на практика се изчерпват. Следователно тялото ви е принудено да намира различен запас от енергия и все повече прибягва до свободни мастни киселини за гориво.

Ако сега увеличите интензивността на тренировката си, тялото ви, за да компенсира липсата на гликоген и недостатъчното снабдяване с енергия от мазнините, също ще получи необходимата енергия чрез разграждане на протеини (т.е. аминокиселини). Само тогава рискувате да загубите мускули. Въпреки това, повечето бегачи вече са спрели тренировката си до този момент. При масивна липса на гликоген обикновено се придружава от симптоми като замаяност, слабост и умора.

2. „БЯГАНЕТО  НА ПРАЗЕН СТОМАХ Е НАЙ -ДОБРИЯТ МЕТОД ЗА ОТСЛАБВАНЕ“

Тичането на празен стомах често се рекламира като най -добрият начин за изгаряне на мазнини и отслабване. Вярно е, че бягането на празен стомах, ако се прави по правилния начин, в крайна сметка може да принуди тялото ви да получава все повече необходимата му енергия от свободните мастни киселини, това не е решаващият фактор за отслабване .

Процентът енергия, произведен от изгарянето на мазнини, е доста висок, но общият разход на енергия и следователно консумацията на калории са относително ниски поради ниския интензитет на тренировка. В случай на високоинтензивна бягаща сесия, като интервална тренировка , процентът на енергия, произведена от изгарянето на мазнините, е значително по-нисък. Въпреки това, общия разход на енергия и консумацията на калории са в пъти по -високи. В края на деня най -важното при отслабването е енергийният баланс: Ако изгаряте повече калории, отколкото консумирате, отслабвате. Следователно, високоинтензивните сесии за бягане са за предпочитане пред бягането на празен стомах, когато става въпрос за отслабване.

3. „ БЯГАНЕТО НА ПРАЗЕН СТОМАХ УВЕЛИЧАВА ИЗДРЪЖЛИВОСТТА ВИ“

Тренировките на празен стомах не са добра идея за спортисти, които искат да подобрят представянето си. Продължителността и интензивността на тренировките са силно ограничени от липсата на гликоген. Следователно, предвиденият тренировъчен стимул е доста нисък. Висококачествената тренировка, която трае по-дълго и с по-висока интензивност, е по-добра за повишаване на вашата ефективност .

Научните изследвания върху професионални спортисти показват, че много положителни ефекти могат да бъдат постигнати чрез специфични тренировки с предварително изпразнени запаси от гликоген. Това кара тялото ви да оптимизира и икономисира метаболизма си на мазнини. Тялото се научава да се справя по-дълго с гликогена, съхраняван в мускулите. Въпреки това, няма съществени доказателства, показващи, че това води до подобряване на състезателните резултати. В същото време е важно да се отбележи, че редовното обучение с изпразнени преди това запаси от гликоген може да повлияе неблагоприятно на вашето здраве.

Дори ако има по-ефективни методи за отслабване или подобряване на издръжливостта, тичането на празен стомах може да добави желано разнообразие към вашата тренировка. Този вид тренировка е особено подходящо за хора, които искат да тичат преди закуска .

ТАКА ЧЕ, АКО ИСКАТЕ ДА БЯГАТЕ НА ПРАЗЕН СТОМАХ, ЕТО КАКВО ПРЕПОРЪЧВАМЕ:

  • В зависимост от вашето ниво на подготовка, бягането ви трябва да продължи между 40 и 60 минути. 
  • Изберете ниска интензивност (при темп на възстановяване или разговор). 
  • Трябва да изпиете чаша вода преди бягане.

Нашият съвет:

За закуска след това не забравяйте да се възползвате от анаболния прозорец (известен също като „отворен прозорец“) през първите 30 минути след тренировката. През това време тялото ви може да абсорбира хранителните вещества по -бързо от обикновено. Това означава, че може оптимално да попълни своите празни магазини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.