Диета и билки, които подпомагат възстановяването след инсулт

Диета и билки, които подпомагат възстановяването след инсулт

Правилното хранене и някои билки могат да помогнат за възстановяване на здравето и подобряване на качеството на живот

Инсултът може да бъде резултат от липса на достатъчен приток на кръв към мозъка. Най -честа причина е кръвен съсирек или кръвоизлив. Липсата на достатъчно кислород може да увреди или убие мозъчните клетки. Това прави засегнатата област на мозъка неспособна да функционира. Рисковите фактори за инсулт са: високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол, тютюнопушене и предсърдно мъждене (сърдечна аномалия). Високото кръвно налягане е най-сериозният рисков фактор за инсулт.

България е на едно от първите места в света по мозъчно – съдови заболявания и смъртност в следстиве на тях. По данни на Министерство на здравеопазването смъртността от мозъчни инсулти е 270.1 за мъжете и 265.1 за жените на 100 000 души население. В България се регистрират годишно ≈ 82 398 случая с мозъчносъдови заболявания от които 35311 случая са с мозъчен инсулт. От регистрираните 35311 случаи с мозъчен инсулт 7175 болни завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са 28136. Те са с различна степен на инвалидност. При 10 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Тромбозите на мозъчните вени и дурални синуси са много по-редки от артериалните лезии.

Детските инсулти във възрастта от 30 дни до 18 г.  са с честота от 2-3/100 000 до 13/100 000 деца, като болестността от исхемични инсулти е  от 2.7 до 7.8./100 000, от хеморагичните –  2.9/100 000, а от тромбози на мозъчните вени и синуси – 0.6/100 000. Смъртността от мозъчни инсулти в детската възраст е 0.6/100 000 деца (от 7 до 28%).

Всеки шест секунди някъде по света умира човек от мозъчен инсулт. Затова мотото на кампанията на Световната организация за инсулти „Един от шест” означава спазването на шест прости правила:

 1. Оценка на собствените рискови фактори и тяхното коригиране: високо артериално налягане, захарен диабет и висок холестерол.
 2. Редовни физически упражнения.
 3. Избягване на наднормено тегло чрез спазване на здравословна диета.
 4. Намаляване консумацията на алкохол.
 5. Избягване на тютюнопушенето.
 6. Обучение на населението за това, кои са първите белези на мозъчен инсулт и какви мерки трябва да бъдат взети.

Необходимо е ограмотяване на населението за ранните симптоми на мозъчен инсулт. Важно значение по този въпрос имат и националните медии.

Важен е незабавният контакт с БМП. Приоритетното транспортиране на пациентите с мозъчни инсулти до най-близката болница с легла за лечение на остри инсулти.

Първичната и вторична профилактика и лечението в острата фаза на мозъчния инсулт изискват мултидисциплинарен подход от специалисти невролози, кардиолози, ендокринолози, хирурзи, специалисти по образна диагностика, общопрактикуващи лекари и др..

При спазване на системата за организация на диагностично лечебния и профилакитчен процес ще се създадат реални условия за снижаване на болестността, смъртността и инвалидизацията от мозъчносъдови заболявания в нашата страна. С това ще се намалят както директните разходи за консумативи, медикаменти и обслужване на тежко инвалидизираните болни, така и на индиректните разходи на обществото, личността и семейството.

Помощ за рехабилитация при инсулт

Последиците от инсулт могат да повлияят на физическото, психическото и / или емоционалното състояние на пациентите и могат да варират в широки граници. Естеството на увреждането се определя от областите на мозъка, които са били повредени. Успешното възстановяване на повечето пациенти с инсулт изисква комбинация от физиотерапия, трудова терапия и логопедия и е от съществено значение да се използват правилно всички тези методи.

Медицинското лечение, насочено към предотвратяване на рецидивиращ инсулт, е най-често антикоагулантна терапия с Вафарин (Coumadin) или антитромбоцитна терапия, използваща аспирин, тиклопидин (Ticlid) или клопидогрел (Plavix). Тези лекарства са предназначени да предотвратят образуването на кръвни съсиреци в мозъка, което може да доведе до нов инсулт. Тези лекарства, разбира се, не се използват в случаите, когато инсултът е причинен от кръвоизлив.

Предпазни мерки, докато приемате Вафарин

Кумадин блокира действието на витамин К. Тъй като зелените листни зеленчуци и зеленият чай са с високо съдържание на витамин К, трябва да избягвате или поне да сведете до минимум употребата, когато приемате Кумадин. Лекарите наблюдават ефекта на Coumadin с помощта на тест, известен като Международно нормализирано съотношение (INR) и коригират дозата, ако е необходимо. В допълнение към храни с високо съдържание на витамин К се използват и други естествени вещества, които могат да взаимодействат с Coumadin:

 • Коензим Q10 и жълт кантарион, които могат да намалят ефективността на Coumadin.
 • Протеолитичните ензими като наттокиназа и бромелаин, както и няколко билки, включително женшен, дяволски нокът и ангелика, могат да увеличат ефекта на Coumadin. За да извлечете допълнителни ползи, можете да продължите да използвате тези продукти. Не и да променяте дозировката им, защото тялото ви е свикнало с тях. Стойностите на INR трябва да бъдат правилно контролирани.
 • Чесънът и гинко билоба могат да намалят слепването на тромбоцитите, увеличавайки кръвообращението. По принцип пациентите, приемащи Coumadin, трябва да избягват консумацията на тези храни в големи количества (не повече от една скилидка чесън или 240 mg екстракт от гинко билоба на ден).
 • Желязото, магнезият и цинкът могат да се прикрепят към Coumadin, намалявайки неговото усвояване и активност. Вземете Coumadin и храни, които съдържат желязо, магнезий и цинк с интервал поне два часа.
 • За да намалите шансовете за кръвоизливи и синини от Coumadin, опитайте да приемате ежедневно 150-300 mg екстракт от гроздови семки или борова кора.

Естествено възстановяване

От гледна точка на алтернативната медицина, най-ефективното средство за възстановяване след инсулт е екстрактът от  билката гинко билоба . Тя увеличава притока на кръв към мозъка, увеличава енергията на нервните клетки и има благоприятен ефект върху плътността на кръвта. Препоръчителната доза е 240-320 mg на ден (но по-малко, ако приемате Вафарин).

Няколко добавки могат да помогнат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци, включително омега-3 мастни киселини , антиоксиданти , флавоноиди, екстракти от гроздови семки, екстракти от борова кора и чесън . Рибено масло (до 3000 mg на ден EPA + DHA) и богати на флавоноиди екстракти могат безопасно да се използват в комбинация с аспирин и други инхибитори на тромбоцитите. Едновременната употреба на няколко естествени антитромбоцитни средства може да увеличи склонността към кървене, когато се комбинира с антитромбоцитни лекарства.

Две форми на холин също се оказаха ефективни в процеса на възстановяване: цитиколин (CDP-холин) и глицерофосфохолин (GPC). В едно шестмесечно проучване на 2044 пациенти с инсулт е установено, че използването на GPC значително подпомага възстановяването при над 95 % от участниците, без странични ефекти. Можете да изберете едно от следните: Citicoline 1000-2000 mg дневно или GPC 600-1200 mg дневно. Не са известни взаимодействия на цитиколин или GPC с Coumadin или други антитромбоцитни лекарства.

И накрая, наттокиназата – ензим, който усвоява протеина и има свойството на мощен „тромборазбивач“. Той показа, че има значителен потенциал за подобряване на възстановяването след инсулт. Обичайната доза е 100-200 mg дневно. Тези, които приемат Coumadin или антитромбоцитни средства, трябва да приемат наттокиназа с повишено внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.