Ето пет природосъобразни начина за справяне с депресията

Ето пет природосъобразни начина за справяне с депресията

Депресията е разстройство на настроението, характеризиращо се с продължителни периоди на чувство на тъга, самота и апатия. Един на всеки десет души по света изпитва симптоми на депресия или депресивно настроение.

‌‌Симптоми на депресия

Депресията има много симптоми, включително:

 • загуба на интерес към редовни дейности;
 • тъга;
 • промени в апетита;
 • вина;
 • Оплаквания, че ежедневните дейности отнемат много енергия;
 • тревожност;
 • проблеми с лягане;
 • твърде дълъг сън;
 • раздразнителност;
 • изблици на гняв;
 • трудности с концентрация или вземане на решения;
 • необяснима (нефизическа) болка.

‌‌Причини за депресия

Много фактори могат да доведат до депресия. Понякога симптомите на депресия се развиват поради физически промени в мозъка. Например след инсулт, при продължителна употреба на алкохол или след нараняване.

Депресията може да възникне и поради хормонални промени – когато нивата на тиреоидни хормони, полови хормони, глюкокортикоиди (като хормона на стреса кортизол) или инсулин / глюкагон (хормони, които контролират превръщането на захарта в енергия) се повишават или намаляват.

Промените в живота също могат да причинят депресия. Например симптомите й често се развиват след загуба на любим човек, прекъсване на връзката, финансови проблеми или нараняване. Ако близък член на семейството страда от епизоди на депресия, може да имате и генетично предразположение към депресия.

Друга причина е химическият дисбаланс в организма. Мозъкът се регулира от внимателен баланс на химикали, известни като невротрансмитери. Те предават сигнали към мозъка и тялото като цяло. Когато нивата на невротрансмитерите се променят, може да се развие депресия.

Естествени подходи за лечение на депресията

Учените са изследвали различни билки, добавки и витамини за техните ползи при депресия.

1. Жълт кантарион и лечение на депресия

Hypericum perforatum ( жълт кантарион ) е храстово растение с жълти цветя. Расте диво в България и цяла Европа, части от Азия и Африка и западните Съединени американски щати. Жълтият кантарион се използва медицински в продължение на векове. Той може да помогне при различни здравословни проблеми, включително симптоми на депресия.

Химичният състав на жълт кантарион е добре разбран и съвременните изследвания потвърждават валидността на традиционните употреби на това растение. Тази билка има антидепресантни, антивирусни и антибактериални свойства.

Те се дължат на химични съединения като хиперицин и флавоноидни компоненти. Антидепресантните свойства на  жълтия кантарион  могат да се основават предимно на съдържащия се в него хиперфорин. Това вещество може да инхибира припадъците на невротрансмитери като 5-хидрокситриптамин, допамин, норепинефрин, GABA. Хиперфоринът поддържа химическия баланс в мозъка, премахвайки една от причините за депресивните симптоми.

Цветовете на жълт кантарион се използват в добавки и се продават в чайове, таблетки и капсули.

2. S-аденозил-L-метионин и химичен баланс

S-Adenosyl-L-метионин (S-Adenosylmethionine, SAM-e)  е естествено съединение, което участва в много от най-важните си функции. В мозъка SAM-e насърчава синтеза на невротрансмитерите серотонин, мелатонин и допамин. Серотонинът е важен невротрансмитер, който регулира настроението, щастието и безпокойството.

S-аденозилметионинът се намира във всяка жива клетка на тялото и се образува от незаменимите аминокиселини метионин и аденозин трифосфат. Той изпълнява много важни функции, една от които е метилирането – чрез тази реакция се контролира синтеза на невротрансмитери.

Метилирането е химичен процес, при който група от една молекула въглерод и три молекули водород е свързана към друга химическа група. S-аденозилметионинът действа като донор на тази метилова група. Грубо казано, S-аденозилметионинът дарява част от себе си (метилова група) на друго съединение. След като метиловата група се отдели, тя се свързва с друго химично съединение и по този начин или създава нов невротрансмитер, или деактивира съществуващ. Реакциите на метилиране, включващи S-аденозилметионин, са необходими за синтеза и дезактивирането на невротрансмитери (норепинефрин, адреналин, допамин, серотонин и хистамин).

С други думи, S-аденозилметионинът може да поддържа химическия баланс в мозъка.

‌‌‌‌3. Нива на 5-хидрокситриптофан и мозъчен серотонин

5-хидрокситриптофан (5-HTP)  е съединение, синтезирано от организма от аминокиселината триптофан. Триптофанът се съдържа естествено в определени храни като пуйка, пиле, мляко,  водорасли ,  слънчогледови семки , ряпа, зелени ядки , картофи и тиква. Тялото освобождава тази аминокиселина от храната и я превръща в 5-хидрокситриптофан.

5-HTP е предшественик на есенциалната аминокиселина  L- триптофан, която играе основна роля в синтеза на серотонин. Ензимът триптофан хидроксилаза превръща L-триптофан в 5-хидрокситриптофан. Активността на триптофан хидроксилазата може да бъде инхибирана от различни фактори, включително стрес, нарушен метаболизъм на захарта,  дефицит на витамин В6  или  магнезий .

Когато някой от тези фактори е налице, тялото е по-трудно да произвежда серотонин. Намаляването на нивата на серотонин води до дисбаланс на химикали в мозъка и може да доведе до депресия.

5-хидрокситриптофанът може да помогне за повишаване нивата на серотонин в мозъка и по този начин да поддържа правилния химически баланс. Това вещество се продава под формата на добавки, направени от семената на африканското растение Griffonia simplicifolia.

4. Омега-3 мастни киселини и енергия

Омега-3 мастните киселини  са полиненаситени мазнини. Това означава, че те имат повече от една двойна химическа връзка.

Много хора нямат тези киселини в диетата си. Промишленото отглеждане на опитомени животни (включително риба) доведе до промени в диетата на животните, в резултат на което крайните продукти съдържат по-малко омега-3 мастни киселини от преди.

Известно е, че омега-3 мастните киселини са важни за здравословния метаболизъм (превръщането на храната в енергия). Освен омега-3 има и други видове мастни киселини като омега-6. В идеалния случай съотношението на омега-6 към омега-3 мастни киселини трябва да бъде 4: 1. Средната диета, която съдържа много преработени храни, има повишено съдържание на омега-6, в резултат на което съотношението достига 10: 1 или дори 50: 1. Това може да повлияе на химическия баланс и нормалната мозъчна функция.

Добавките с омега-3 мастни киселини могат да бъдат направени от растителни  или животински продукти  . Омега-3 мастните киселини, получени от  риба, са ейкозапентаенова (EPA) и докозахексаенова (DHA) киселини. Алфа-линоленова киселина (ALA) се получава от растителни източници. За депресия най-често се препоръчват омега-3 мастните киселини EPA и DHA.

‌‌5. Витамин D и симптоми на депресия

Витамин D  може да има много ползи за здравето, включително поддържане на костите, имунитет и сърдечно-съдово здраве. Тялото произвежда витамин D, когато кожата е изложена на ултравиолетово лъчение. Много хора имат недостиг на витамин D, тъй като прекарваме повече време на закрито с напредък в технологиите и повече работа, свързана с компютъра.

Витамин D може да се получи от храната. Например, той се съдържа в млечни продукти,  сардини  и яйца. Добавянето на витамин D може да ви помогне лесно да го компенсирате. Съществува връзка между ниските нива на витамин D и симптомите на депресия.

Дисбаланс в мозъчната химия, свързан с депресията, може да възникне, когато нивото на калциеви йони (заредени частици) в мозъчните неврони е повишено. Големи количества калциеви йони могат да инхибират освобождаването на някои невротрансмитери. Смята се, че витамин D може да намали количеството калциеви йони и по този начин да помогне за възстановяване на баланса на нивата на невротрансмитерите.

Депресията е много често явление в съвременния свят. За щастие имаме здравословни и естествени начини за борба с него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.