C-реактивен протеин (CRP) тест

C-реактивен протеин (CRP) тест

Какво представлява тестът за c-реактивен протеин (CRP)?

Тест за c-реактивен протеин измерва нивото на c-реактивен протеин (CRP) в кръвта Ви. CRP е протеин, произведен от черния дроб. Той се изпраща в кръвта ви в отговор на някакво възпаление. Възпалението е начинът на тялото ви да защити тъканите ви, ако сте били ранени или имате инфекция. Това може да причини болка, зачервяване и подуване в увредената или засегнатата област. Някои автоимунни нарушения и хронични заболявания също могат да причинят възпаление. (Източник)

Обикновено имате ниски нива на c-реактивен протеин в кръвта. Високите нива могат да бъдат признак на сериозна инфекция или друго разстройство.

Други имена: c-реактивен протеин, серум

За какво се използва?

CRP тест може да се използва за намиране или наблюдение на състояния, които причиняват възпаление. Те включват:

  • Бактериални инфекции , като сепсис , тежко и понякога животозастрашаващо състояние
  • Някои гъбични инфекции
  • Възпалително заболяване на червата, разстройство, което причинява подуване и кървене в червата
  • Автоимунно заболяване като лупус или ревматоиден артрит
  • Инфекция на костите, наречена остеомиелит
  • При наличието на злокачествени заболявания;
  • При алергични реакции;
  • В последното тримесечие на бременността.

Защо ми е необходим CRP тест?

Може да се нуждаете от този тест, ако имате симптоми на сериозна бактериална инфекция. Симптомите включват:

Ако вече сте били диагностицирани с инфекция или имате хронично заболяване, този тест може да се използва за наблюдение на Вашето лечение. Нивата на CRP се повишават и спадат в зависимост от това колко възпаление имате. Ако нивата на CRP спаднат, това е знак, че лечението за възпаление работи.

Какво се случва по време на CRP тест?

Здравен специалист ще вземе кръвна проба от вена на ръката ви, като използва малка игла. След като иглата бъде поставена, малко количество кръв ще бъде събрано в епруветка или флакон. Може да усетите леко ужилване, когато иглата влезе или излезе. Този процес обикновено отнема по -малко от пет минути.

Ще трябва ли да направя нещо, за да се подготвя за теста?

Не се нуждаете от специални подготовки за тест за CRP.

Има ли рискове за теста?

Има много малък риск от кръвен тест. Може да имате лека болка или синини на мястото, където е поставена иглата, но повечето симптоми изчезват бързо.

Какво означават резултатите?

Ако вашите резултати показват високо ниво на CRP, това вероятно означава, че имате някакъв вид възпаление в тялото си. CRP тест не обяснява причината или местоположението на възпалението. Така че, ако резултатите ви не са нормални, вашият доставчик на здравни услуги може да назначи още тестове, за да установи защо имате възпаление.

По -високо от нормалното ниво на CRP не означава непременно, че имате заболяване, което се нуждае от лечение. Има и други фактори, които могат да повишат нивата на CRP. Те включват  тютюнопушене , затлъстяване , и липса на физически упражнения .

Ако имате въпроси относно резултатите си, говорете с вашия доставчик на здравни услуги.

Научете повече за лабораторните тестове, референтните диапазони и разбирането на резултатите .

Има ли нещо друго, което трябва да знам за CRP тест?

CRP тест понякога се бърка с CRP тест с висока чувствителност ((hs)). Въпреки че и двамата измерват CRP, те се използват за диагностициране на различни състояния. Тестът hs-CRP измерва много по-ниски нива на CRP. Използва се за проверка на риска от сърдечни заболявания .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.