Колаген за стави. Може ли тази хранителна добавка да облекчи болките Ви?

Колаген за стави. Може ли тази хранителна добавка да облекчи болките Ви?

Колагенът е навсякъде в момента. Той е в магазина за хранителни стоки, под формата на прах и хапчета; той е във ваия душгел в банята, смесен е с любимите ви продукти за грижа за кожата. Ще откриете дори колаген, в смутитто си и поръсен в чаша кафе. Рекламиран като вълшебно хранително вещество, което може да укрепи всичко – от косата и ноктите до болните ви стави, колагенът изглежда твърде добър, за да е истина.

Но колаген за стави набира популярност с основателна причина. Това всъщност е ключов протеин, от който тялото се нуждае. Можете дори да го наречете един от скритите градивни елементи на тялото – такъв, който може да донесе добри новини за болките във вашите стави.

Колагенът наистина може да помогне на ставите ви да се движат по -гладко и с по -малко болка. Ако сте мислили да опитате колаген, ето 4 потенциални ползи. 

1. Вашите стави се нуждаят от колаген за здрав хрущял

Може да не го осъзнавате, но колагенът играе доста важна роля в способността на ставите ви да се движат. Докато някои видове колаген се появяват в кожата, костите и органите ви, в хрущяла между ставите ви може да се намери един особен сорт. 

Колаген тип II присъства в ставния ви хрущял или тъканта, която се простира по краищата на костите ви и седи в средата на ставите. Това е този хрущял, който поддържа ставите да се плъзгат, да се огъват и да се движат плавно. Колагенът помага на хрущяла-и ставите ви-да останат гъвкави, да абсорбират ударите и като цяло да останат добре поддържани.

С напредването на възрастта ставният хрущял се изчерпва. Годините стави, които се търкат заедно с този хрущял, причиняват износване, разрушаване и водене до болки. Има и друг фактор: остаряването също води до загуба на колаген. Вашето тяло губи колаген по естествен път, като с течение на времето виси все по -малко. 

И когато колагенът ви се изчерпи, ставите ви могат да страдат. Ниските нива на колаген могат да доведат до по -хлабав хрущял и сухожилия, което може да направи нараняванията по -вероятни.

2. Замяната на загубения колаген може да успокои сковаността и болката в ставите

Без правилното количество колаген, вашият хрущял може да се компрометира. Състоянията, насочени към ставите, като остеоартрит, могат да станат все по-голям риск. Всъщност изследванията показват, че загубата на колаген, свързана със стареенето, може да доведе до по-висок риск от дегенеративни ставни заболявания. 

Но добавянето на колаген обратно в тялото ви, или чрез вашата диета, или с помощта на добавки, може да противодейства на този риск. Може дори да ви помогне да успокоите всяка болка в ставите, която вече изпитвате.

Изследванията показват, че увеличаването на консумацията на колаген може да подобри симптомите на остеоартрит, намалявайки общата болка в ставите. Множество проучвания показват, че е възможно значително намаляване на болките в ставите. В едно проучване спортистите, които са приемали 10 грама колаген на ден в продължение на шест месеца, са забелязали значително намаляване на болките в ставите както при ходене, така и в покой. Друго проучване установи, че възрастните, които са приемали само два грама на ден за малко над два месеца (общо 70 дни), също са забелязали подобно значително подобрение в болките в ставите. Те също така откриха, че са в състояние да бъдат по -физически активни от тези, които не са опитали колаген.

Смята се, че когато увеличите приема на колаген, този допълнителен протеин се натрупва в хрущяла между ставите. Той може също да стимулира тялото ви да създава по естествен начин повече колаген. В резултат на това има по -малко болка, по -малко възпаление и по -добра подвижност. 

Въпреки това, дори когато замествате загубения колаген, не забравяйте, че не можете да възстановите или възстановите ставите или хрущялите. Докато яденето на повече храни, богати на колаген или приемането на колагенови добавки, може да стимулира производството на нов колаген, то не може по магически начин да възстанови това, което вече е повредено или износено.

3. Колаген за стави може да донесе облекчение при някои артритни болки

Ако се занимавате с повече от основни болки в ставите, причинени от износване на ставите (или остеоартрит, както е общоизвестно), колагенът може да помогне.

Изследванията показват, че колагенът може да има положителен ефект върху различни видове болки при артрит. Проучване от 2016 г. изследва ефектите на колагеновите добавки върху лица с остеоартрит; резултатите показват, че колагенът намалява болката, сковаността и подвижността. Изследване от 2009 г., в което участват участници с ревматоиден артрит, също така показва, че приемането на колаген подобрява болката, сутрешната скованост, болезнеността и подуването. Въпреки че ефектите не бяха толкова силни, колкото типичните възможности за лечение (особено в случай на ревматоиден артрит), подобрението беше възможно.

Dietyc.com предупреждава, че са необходими повече изследвания, за да се определи колко полезен би могъл да бъде колагенът за различни видове артрит. Но едно е сигурно: този протеин обещава болки в ставите и други симптоми, включително подуване и скованост. 

4. Както естественият, така и допълнителният колаген могат да бъдат полезни

Чудите се как точно трябва да приемате колаген? Можете да получите този мощен протеин от храната или можете да увеличите дневния си обем, като приемате добавки. 

Докато медицинските експерти обикновено препоръчват да си набавите хранителните вещества от храната, преди да се обърнете към витамини и добавки, това е малко по -различно за колагена. Тялото ви не забелязва дали получавате колаген от добавки или чрез храни, богати на протеини. След като храносмилателната ви система започне да превръща колагена в аминокиселини, всичко е същото. 

Ако се интересувате от изцяло естествения път, поставете повече колаген в чинията си, като изберете храни с протеини, както и витамин С, цинк и черен пипер. Това са хранителните вещества, от които тялото ви се нуждае, за да получи доза колаген, която е толкова естествена, колкото би била, ако се създаде вътрешно. Можете да ядете протеини като пиле, риба, боб и яйца. Много от тези храни, заедно с пълнозърнестите храни, включват също цинк и мед. За витамин С опитайте чушки, цитрусови плодове и зелени зеленчуци.

Искате ли вместо това да опитате добавки? Добавките с колаген се предлагат в различни форми, от прахове до таблетки до напитки. Един от най -добрите видове е хидролизиран колаген, който по същество е „предварително усвоена“ форма на протеина. Хидролизираният колаген е по -лесен за усвояване от тъканите ви и доставя точно необходимите аминокиселини, от които тялото ви се нуждае. Но като цяло аминокиселините под каквато и да е форма или от всеки източник ще имат ползи.

Има още една опция, богата на колаген: и двете кости. Той е натоварен с протеини, както и с витамини и минерали. И можете да приготвите свой собствен костен бульон, за да получите колаген, получен от телешки, пилешки или рибни кости. Той също е пълен с аромат, което прави вкусен и удобен вариант.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.