Какво е важно да знаем за детоксикация на черния дроб

Какво е важно да знаем за детоксикация на черния дроб

Ако сте чели за това как да подобрите здравето си или пък търсите начин да се отървете от наднормено тегло, вероятно сте попаднали на информация за прочистване (или детоксикация) на черен дроб. Такива термини могат да създадат образ на запушен филтър, който трябва да бъде почистен. Но в действителност функциониращият черен дроб не трябва да изхвърля токсините от него.

Всъщност детоксикацията е една от най-важните функции на черния дроб. Логично е, че черният дроб е в състояние да се прочисти и сам. Затова, въпреки така популярните в здравната литература думи „прочистване на черен дроб“ и „детоксикация“ , изразът „подпомагане на черен дроб“ е по-подходящ за описание на диета и начин на живот, които оптимизират функцията на черен дроб .

Можете да го наречете както искате. Изводът е, че грижата за черния дроб е изключително важна за здравето на цялото тяло.  

Защо е важно да се грижим за здравето на черен дроб?

Живеем в токсичен свят. Тялото е принудено да се бори с постоянно нарастващото токсично натоварване. Токсините могат да попаднат в тялото под формата на пестициди, домашен прах, замърсяване на въздуха, химикали във водоснабдителната система, хормони, инжектирани в животинско месо, изкуствени съставки в преработени и преработени храни или вредни вещества в козметиката, лосионите и шампоаните.

Когато токсините попаднат в тялото и попаднат в кръвта, те се пренасят в черния дроб. След това черният дроб продължава да сортира какво трябва да излезе и какво ще остане. По-точно, той определя какво трябва да бъде неутрализирано и елиминирано и какво трябва да бъде пропуснато, за да осигури на тялото хранителни вещества.

Елиминирането на токсините от черния дроб обаче не е просто процес на филтриране.

 Елиминирането на токсините протича на два етапа. На първия етап чернодробните ензими се свързват с токсични вещества и ги превръщат в по-безопасни съединения. След това, във втора стъпка, черният дроб добавя молекули към тези съединения, за да ги направи водоразтворими (така че те са по-стабилни и по-лесни за транспортиране).

Глутатионът е най-важният помощник на черния дроб през втория етап. Глутатионът се състои от три аминокиселини ( цистеин , глицин и глутамин ) и се използва от черния дроб, за да се свърже с токсините и да ги елиминира от тялото.

Глутатионът е един от най-мощните антиоксиданти, произвеждани от организма . Като антиоксидант се бори със свободните радикали – нестабилните молекули кислород, които се синтезират по време на нормалните метаболитни процеси в организма. В опит да възстановят стабилността, тези молекули кислород се опитват да отнемат електрони от околните молекули, което кара нови свободни радикали да се появят. С разпространението на този процес могат да възникнат увреждания на клетките. Смята се, че това е път към стареенето, както и развитието на инфекции и заболявания, включително рак.

Тъй като глутатионът се произвежда от черния дроб, става очевидно защо основната ви грижа за вашето здраве трябва да бъде подкрепата на черен дроб. Когато дробът е изправен пред предизвикателство да се справя редовно с високо токсично натоварване, ресурсите му могат да бъдат изчерпани. Това може да доведе не само до намаляване на запасите от глутатион, но и до увреждане на други чернодробни функции. Черният дроб има и други важни функции: произвежда жлъчка (която е необходима за смилане на мазнини), съхранява желязо и витамини , отървава се от старите червени кръвни клетки и превръща складираната захар във форма, която тялото може да използва за енергия, когато е необходимо.

Начини за подкрепа на черен дроб

Ето някои принципи на здравословния начин на живот, които могат да подобрят здравето на черния дроб.

Спортни дейности

Упражненията намаляват натоварването на черния дроб, тъй като кожата е друг начин за премахване на токсините. При повишено изпотяване през кожата се отделят повече токсини, което намалява тежестта върху черния дроб.

Управление на стреса

Кортизолът е хормон на стреса. Той е отговорен и за хомеостазата или баланса на черния дроб. Излишъкът от кортизол може да наруши този баланс.

Намаляване на консумацията на алкохол

Черният дроб може да разгражда само малко количество алкохол на час. Пийте умерено, което означава не повече от една напитка на ден за жена със среден ръст и две напитки на ден за мъж със средна височина. Стандартна порция алкохол е 150 мл вино, 360 мл бира или 45 мл спиртни напитки.

Балансирана диета, богата на хранителни вещества

Намалете приема на трансмазнини, наситени мазнини и хидрогенирани мазнини, тъй като те увеличават риска от затлъстяване на черния дроб. Наситените мазнини се съдържат в пържени храни, млечни продукти и червени меса (въпреки че говеждото месо, което се храни с трева, има по-малко наситени мазнини от говеждото, хранено със зърнени храни). Ограничете приема на рафинирана захар и царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Тъй като тези видове захари могат да бъдат преработени само в черния дроб, избягването им може да намали тежестта върху черния дроб. Можете също така да добавите храни, които поддържат нормалната чернодробна функция.

Здравословни храни и добавки за черния дроб

Подобрители на глутатиона

Зеленият чай , рибеното масло и ресвератролът съдържат вещества, които активират гените, отговорни за синтеза на глутатион . Кръстоцветните зеленчуци (като броколи, зеле и карфиол) увеличават производството на глутатион. Чесънът и лукът съдържат сярата, необходима за синтеза на глутатион.

Селен

Селенът е минерал, който подобрява способността на черния дроб да преработва глутатион. Може да се намери под формата на добавки или в храни като пуйка, сардини и бразилски ядки .

Витамин Е

Витамин Е е важен антиоксидант, който помага за метаболизма на глутатиона. Храните, богати на витамин Е, включват бадеми , авокадо и спанак.

Витамин Ц

Добре известният антиоксидант витамин С заедно с глутатиона участва в елиминирането на водоразтворимите токсини от тялото.

N-ацетилцистеин

N-ацетилцистеинът е предшественик на аминокиселината на глутатиона. Той помага за възстановяване на запасите от глутатион в черния дроб.

Алфа липоева киселина

Алфа липоевата киселина е антиоксидант, който също е предшественик на глутатиона.

Зелен чай

Зеленият чай е богат на катехини, антиоксиданти, които подобряват функцията на черния дроб.

Ферментирали храни

Кефирът, кимчи, комбуча, киселото зеле и други ферментирали храни съдържат пробиотици – добри бактерии, които са полезни за храносмилателната система и чревната лигавица. Когато вредните вещества останат в стомашно-чревния тракт, без да навлизат в кръвта, това намалява токсичното натоварване на черния дроб. След това такива токсини просто се отделят с изпражненията.

Цвекло

Бетаинът, съдържащ се в червеното цвекло, участва в елиминирането на токсините, както и в разграждането и отстраняването на остатъчните мазнини от черния дроб.

Зелени листни зеленчуци

Зелените зеленчуци като зеле, маруля, спанак, рукола, зеле и листа от глухарче са с високо съдържание на хлорофил , който засилва производството на жлъчка, помага за прочистването на кръвта и неутрализира тежките метали, пестицидите и токсичните химикали, натоварващи черния дроб.

Бобови растения

Холинът , който се съдържа в бобовите растения , се използва от черния дроб за приготвяне на мазнини, преди да бъде разпределен в тялото. Ето как холинът помага да се предотврати натрупването на мазнини в черния дроб.

Омега 3

Рибеното масло и маслото от крил съдържат омега-3 мастни киселини , за които е доказано, че намаляват мазнините и намаляват възпалението на черния дроб при пациенти с чернодробно затлъстяване без алкохол. По този начин добавките с омега-3 могат да подобрят функцията на черния дроб и да намалят възпалението.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.