Билки при камъни в жлъчката. Превенция

Билки при камъни в жлъчката. Превенция

Жлъчният мехур е малък, крушовиден орган, разположен до черния дроб в горната дясна част на корема. Основната функция на жлъчния мехур е да съхранява жлъчката, вещество, секретирано от черния дроб, което участва в храносмилателния процес. По-специално, жлъчката помага на тялото да смила мазнините и мастноразтворимите витамини A , D , E и K. Понякога жлъчката кристализира и образува твърди образувания – камъни в жлъчката.

Жлъчните камъни са различни по размер, като най-малкият е по-малък от пясъчно зърно, а най-големият е по-голям от топка за голф. Има два основни типа камъни в жлъчката: холестеролни и пигментни камъни. Около 80% от камъните в жлъчката са холестерол, образуван по време на кристализацията на холестерола, съдържащ се в жлъчката. Пигментните камъни са изградени от билирубин, основният пигмент в жлъчката.

Жлъчните камъни могат да съществуват в тялото в продължение на много години, без да причиняват значителни проблеми. Въпреки това, камък, заседнал в канала на жлъчния мехур, може да причини доста силна болка. В случаите, когато жлъчният камък успее да излезе от канала сам, болката може да е периодична. Ако жлъчният канал остане запушен, жлъчката се натрупва, причинявайки възпаление на жлъчния мехур, наречено холецистит.

Естествените или алтернативни лечения за жлъчнокаменна болест могат да бъдат подходящи в етапите на предхолецистит. Пълното запушване на жлъчния мехур изисква спешна хирургична интервенция. Ето защо, ако получите съответните симптоми (температура, гадене, повръщане, потъмняване на урината, диария, оригване, киселини, болки в корема или изпражнения с цвят на глина), трябва да потърсите медицинска помощ.

Съвети за предотвратяване на жлъчнокаменна болест

Най-добрият начин да избегнете операцията е на първо място да предотвратите образуването на камъни в жлъчката. Методи за превенция:

Коригирайте хранителните си навици

Включете повече храни с високо съдържание на фибри и здравословни мазнини в диетата си и намалете рафинираните въглехидрати и захарта.

Ако сте с наднормено тегло, отслабнете по безопасния начин

Внимавайте да не отслабнете твърде бързо, защото при бърза загуба на тегло черният дроб започва да отделя повече холестерол в жлъчката. Бързата загуба на тегло също може да попречи на нормалното изпразване на жлъчния мехур. Тези обстоятелства увеличават риска от образуване на жлъчокаменна болест.

Упражнявай се редовно

Редовните упражнения не само помагат за поддържане на здравословно тегло, но според някои проучвания намаляват вероятността от камъни в жлъчката.

Осигурете редовни движения на червата

Хроничният запек увеличава риска от проблеми с жлъчката.

Вземете добавки от псилиум (хуск)

Псилиумът (наричан още хуск) е отличен източник на разтворими диетични фибри, които свързват холестерола в жлъчката и могат да помогнат за предотвратяване на камъни в жлъчката. В допълнение, живовляка ще помогне да се избегне запек.

Вземете витамин С

Витамин С помага за ускоряване на разграждането на холестерола. Според едно проучване, рискът от образуване на камъни в жлъчката при жени с по-високи нива на витамин С в кръвта е наполовина по-малък от тези с по-ниски нива на витамин С в кръвта. Препоръчителната доза е 200 mg на ден.

Съвети за лечение на жлъчокаменна болест

Да предположим, че вече знаете, че имате камъни в жлъчката – може би те са открити случайно на ултразвук и все още нямате никакви симптоми. Вие ще искате да ги лекувате, преди да причинят проблеми, които изискват спешна операция. Тези добавки могат да ви помогнат:

Мента при камъни в жлъчката

Маслото от мента помага на храносмилателната система, като стимулира притока на жлъчка и други храносмилателни течности. Освен това ментата съдържа терпени. Проучванията показват, че тези фито съединения са в състояние да разтварят камъни в жлъчката. Ментовото масло се приема най-добре под формата на капсули с ентерично покритие, защото те преминават през стомаха и освобождават маслото там, където е най-необходимо, в тънките и дебелите черва.

Бял трън при камъни в жлъчката

Билката бял трън може да стимулира производството и изтичането на жлъчка. Доказано е, че бял трън разрежда жлъчката. Според едно проучване приемането на бял трън води до значително намаляване на нивата на холестерола в жлъчката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.