Хората с наднормено тегло имат повече проблеми със зъбите

Хората с наднормено тегло имат повече проблеми със зъбите

Вече има много причини да запазите талията си. Ето още една: Ново проучване, публикувано в списание Oral Diseases , установява, че хората с наднормено тегло имат по-лошо орално здраве от други с нормално тегло. Също така хората със затлъстяване имат почти шест пъти по-висок риск от тежко заболяване на венците.

Изследването включва 160 възрастни в Тайланд, 70% от които са с наднормено тегло или затлъстяване. Като цяло хората с индекси на телесна маса (ИТМ) от 23 или по-високи са имали повече зъбни заболявания и по-тежък пародонтит (сериозна инфекция на венците), отколкото тези с по-нисък ИТМ. Нивата на белите кръвни клетки и С-реактивния протеин, също са по-високи при участниците с наднормено тегло.

Наднормено тегло и ИТМ от 25 или по-висок, е още по-силно свързан с лошо орално здраве . 

Участниците с наднормено тегло са били 4,2 пъти по-склонни да имат тежко заболяване на венците, отколкото хората с нормално тегло; хората със затлъстяване са били 5,9 пъти по-склонни.

Затлъстяването често се свързва с нездравословни навици. Така че може да се предположи, че някои затлъстели хора не се грижат за телата си или за устата си, както и по-слабите хора. 

За да отчетат това, изследователите коригират резултатите си. Те опитват да контролират фактори като нива на кръвната захар, тютюнопушене и навици за упражнения, а също възраст и пол. Асоциациите отслабват склонноста – до 3,6 и 4,5 пъти – но останава значителна.

Резултатите от проучването не са изненадващи. Това казва д-р Ипинг Хан, професор по микробиология в денталната медицина в Колумбийския университет. Добре известно е, че затлъстяването допринася за възпаление в тялото, което отдавна се свързва със заболяване на венците.

„Знаем, че възпалението е основна причина за много заболявания – пародонтоза, но също и сърдечно-съдови заболявания и много видове рак“, казва Хан, който не е участвал в новото проучване. „Затлъстяването е рисков фактор за много от тези заболявания, така че има естествена връзка.“

Салвадор Нарес, DDS, директор на изследванията по пародонтология в Университета на Илинойс в Чикагския колеж по дентална медицина, казва, че е доказано, че възпалението, свързано със затлъстяването, дерегулира имунната система на тялото.

„Пародонталната болест е инфекциозно, имунно-медиирано заболяване“, казва Нарес, който също не е участвал в новото изследване. 

„Това означава, че хората с наднормено тегло ще бъдат по-податливи на бактериите, които причиняват заболяване на венците, и бактериите, които причиняват кариес, отколкото другите хора.“ Тази тенденция се наблюдава и в Съединените щати, казва той, дори при малки деца.

Проучването не може да покаже причинно-следствена връзка между затлъстяването и заболяването на венците.

„Не знаем дали това е еднопосочна или двупосочна улица.“ -казва още Хан.

За състояния като диабет, обяснява тя, връзката е двустранна. „Пародонталното заболяване ще повлияе на диабета, а диабетът ще влоши пародонталното заболяване, така че може да е така и тук.

Все пак, казва тя, проучването трябва да алармира за още един потенциален недостатък на натрупването на излишни килограми. „Хората трябва да следят теглото си, защото затлъстяването е рисков фактор за много заболявания“, казва тя. „Това е още едно възможно в допълнение.“

Пародонтозата е свързана с много здравословни състояния. Например повишен риск от инсулт и сърдечни заболявания. Така че е важно да се поддържа добра устна хигиена, както и здравословно тегло. (Всъщност, авторите на изследването пишат, че взаимодействието между затлъстяването и заболяването на венците „може да повиши риска от сърдечно-съдови заболявания при хора с наднормено тегло или затлъстяване.“)

Пародонтозата може също да доведе до загуба на зъби. Дори може да бъде свързана с ревматоиден артрит и преждевременна смърт. Така че избягването на рискови фактори като тютюнопушене, лошо хранене, диабет и затлъстяване е добра идея. „Посланието е, че тялото е свързано“, казва Нарес, „а устата в много отношения е прозорец към системното здраве на човека.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.