8 ползи за здравето от ментата

8 ползи за здравето от ментата

Ментата е името на няколко растителни вида, включително мента и джоджен, които принадлежат към рода Mentha .

Тези растения са известни с усещането за охлаждане, което придават. Могат да се добавят към храни както в прясна, така и в сушена форма.

Ментата е популярна съставка в някои храни и напитки, от чайове и алкохолни коктейли до сосове, салати и десерти.

Консумацията на растението предлага някои ползи за здравето. Изследванията показват, че някои от ползите за здравето на ментата идват от прилагането и върху кожата, вдишването на аромата или приемането и като хранителна добавка.

Тази статия разглежда по-отблизо осем научно обосновани ползи за здравето от мента.

1. Ментата е богата на хранителни вещества

Въпреки че обикновено не се консумира в големи количества, ментата съдържа достатъчно количество хранителни вещества.

Всъщност малко под 1/3 чаша или 14 грама мента съдържа ( 1 ):

  • Калории: 6
  • Фибри: 1 грам
  • Витамин А: 12% от RDI
  • Желязо: 9% от RDI
  • Манган: 8% от RDI
  • Фолат: 4% от RDI

Поради динамичния си вкус, ментата често се добавя към рецепти в малки количества, така че консумирането на дори 1/3 чаша може да бъде трудно. Възможно е обаче да се доближите до това количество в някои рецепти за салати, които включват мента сред останалите съставки.

Ментата е особено добър източник на витамин А, мастноразтворим витамин , който е от решаващо значение за здравето на очите и нощното зрение (2).

Освен това е мощен източник на антиоксиданти, особено в сравнение с други билки и подправки. Антиоксидантите помагат да се предпази тялото ви от оксидативен стрес, вид увреждане на клетките, причинено от свободните радикали (3).

РЕЗЮМЕ

Въпреки че обикновено не се консумира в големи количества, ментата съдържа достатъчно количество от няколко хранителни вещества и е особено добър източник на витамин А и антиоксиданти.

2. Може да подобри синдрома на раздразненото черво

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано разстройство на храносмилателния тракт. Характеризира се с храносмилателни симптоми като болки в стомаха, газове, подуване на корема и промени в навиците на червата.

Въпреки че лечението на IBS често включва промени в диетата и приемане на лекарства, изследванията показват, че приемането на масло от мента като билково лекарство също може да бъде полезно.

Маслото от мента съдържа съединение, наречено ментол. За него се смята, че помага за облекчаване на симптомите на IBS. Действа чрез релаксиращите си ефекти върху мускулите на храносмилателния тракт (4,5).

Преглед на девет проучвания, включващи над 700 пациенти с IBS, установяват, че приемането на капсули с масло от мента подобрява симптомите на IBS значително повече от плацебо капсулите (6).

Едно проучване установява, че 75% от пациентите, които са приемали масло от мента в продължение на четири седмици, показват подобрение на симптомите на IBS, в сравнение с 38% от пациентите в групата на плацебо (7).

Трябва да се отбележи, че почти всички изследвания, показващи облекчаване на симптомите на IBS, използват маслени капсули, а не сурови листа от мента.

РЕЗЮМЕ

IBS е често срещано храносмилателно разстройство. Няколко проучвания показват, че приемането на капсули с масло от мента подобрява симптомите на пациенти с IBS.

3. Може да помогне за облекчаване на лошо храносмилане

Ментата може да бъде ефективна и при облекчаване на други храносмилателни проблеми, като разстроен стомах и лошо храносмилане.

Лошо храносмилане може да възникне, когато храната седи в стомаха твърде дълго, преди да премине в останалата част от храносмилателния тракт.

Множество проучвания показват, че храната преминава през стомаха по-бързо, когато хората приемат ментово масло с храна. Това може да облекчи симптомите от този тип лошо храносмилане (8,9).

Клинично проучване при хора с лошо храносмилане показва, че комбинация от масло от мента и масло от ким, взети в капсули, има ефект, подобен на лекарствата, използвани за лечение на лошо храносмилане. Това помогна за подобряване на стомашната болка и други храносмилателни симптоми (10).

Подобно на IBS, проучванията, подчертаващи способността на ментата да облекчава лошото храносмилане, използват масло от мента, а не пресни или сушени листа.

РЕЗЮМЕ

Няколко проучвания показват, че маслото от мента може да ускори колко бързо храната се движи през стомаха, облекчавайки храносмилателните симптоми, свързани с лошо храносмилане.

4. Може да подобри мозъчната функция

Има твърдения, че вдишването на аромата на етерични масла от растението може да осигури ползи за здравето. Включително подобряване на мозъчната функция .

Едно проучване, включващо 144 млади възрастни, показа, че вдишването на аромата на ментово масло за пет минути преди тестването води до значителни подобрения в паметта (11).

Друго проучване установява, че аромата на тези масла по време на шофиране повишава бдителността и намалява нивата на неудовлетвореност, тревожност и умора12 ).

Въпреки това, не всички проучвания са съгласни, че маслото от мента може да е от полза за мозъчната функция. Проучване установява, че ароматът на маслото е ободряващ и води до по-малко умора, но няма ефект върху мозъчната функция (13).

Необходими са повече изследвания, за да се разбере как може да работи. И да се проучи дали ментатата всъщност подобрява мозъчната функция.

РЕЗЮМЕ

Някои проучвания показват, че аромата на ментово масло може да подобри паметта и бдителността, докато други проучвания не показват ефект. Необходими са повече изследвания, за да се разбере повече за ефектите на ментата върху мозъчната функция.

5. Може да намали болката при кърмене

Кърмещите майки често изпитват възпалени и напукани зърна, което може да направи кърменето болезнено и трудно.

Проучванията показват, че нанасянето на мента върху кожата може да помогне за облекчаване на болката, свързана с кърменето .

В тези проучвания кърмещите майки прилагаха различни форми на мента в областта около зърното след всяко хранене. Обикновено те използват етерично масло самостоятелно или смесено с гел или вода.

Проучване показва, че прилагането на ментова вода след кърмене е по-ефективно от прилагането на изцедена кърма за предотвратяване на пукнатини на зърната и ареолата, което води до по-малко болка в зърната (14).

Друго проучване по подобен начин показва, че само 3,8% от майките, които са прилагали ментов гел, са имали пукнатини на зърната, в сравнение с 6,9% от тези, които са използвали ланолин и 22,6% от тези, които са използвали плацебо (15).

Освен това, допълнително проучване показа, че както болката, така и тежестта на пукнатините на зърната намаляват при майки, които прилагат етерично масло от ментол след всяко хранене (16).

РЕЗЮМЕ

Прилагането на етерични масла от мента в различни форми изглежда ефективно за предотвратяване и лечение на пукнатини на зърната и болка, обикновено свързани с кърменето.

6. Субективно подобрява симптомите на настинка

Много лекарства за настинка и грип без рецепта съдържат ментол, основно съединение в маслото от мента.

Много хора вярват, че ментолът е ефективен назален деконгестант, който може да се отърве от запушването и да подобри въздушния поток и дишането.

Въпреки това, множество проучвания показват, че ментолът няма деконгестантна функция. Като се има предвид това, изследванията показват също, че ментолът може субективно да подобри назалното дишане (17,18).

Това означава, че въпреки че ментолът не действа като деконгестант, той може да накара хората да се чувстват така, сякаш дишат през носа си по-лесно.

Това вероятно ще осигури поне малко облекчение на засегнатите от настинка или грип.

РЕЗЮМЕ

Въпреки че ментолът не действа като назален деконгестант, той може да осигури известно облекчение на симптомите на настинка и грип чрез субективно подобряване на дишането през носа.

7. Може да маскира лош дъх

Дъвките с вкус на мента и ментовите мента са едни от първите неща, към които хората посягат, когато се опитват да предотвратят или да се отърват от лош дъх.

Експертите са съгласни, че повечето от тези продукти могат да маскират неприятния дъх за няколко часа. Те обаче само прикриват лошия дъх и не намаляват бактериите или други съединения, причиняващи лош дъх на първо място (19,20).

От друга страна, пиенето на чай от мента и дъвченето на пресни листа може да са в състояние да маскират лошия дъх. Също могат да убият бактериите, тъй като проучванията в епруветки подчертават антибактериалните ефекти на ментовото масло (21).

РЕЗЮМЕ

Ментата и дъвките могат да маскират неприятните миризми за няколко часа, но не са оптимално дългосрочно решение за лош дъх. Чаят от мента и дъвченето на листа от мента може да са по-полезни за намаляване на бактериите, които причиняват лош дъх.

8. Лесно е да добавите мента към вашата диета

Можете лесно да добавите мента към зелени салати, десерти, смутита и дори вода. Чаят от мента е друг популярен начин да го включите в диетата си.

Въпреки това, много от проучванията, показващи ползите за здравето от ментата, не включват ядене на листата с храна. Вместо това мента се приема като капсула, нанася се върху кожата или се вдишва чрез ароматерапия .

Когато използвате мента за здравни цели, важно е да оцените какво искате да постигнете и как растението е било използвано в изследването за тази конкретна цел.

Списъкът по-долу трябва да помогне за обобщаване на някои от изследванията, обсъдени по-горе.

  • Консумация на пресни или сушени листа: Използва се за лечение на лош дъх.
  • Вдишване на етерични масла: Може да подобри мозъчната функция и симптомите на настинка.
  • Нанасяне върху кожата: Използва се за намаляване на болката в зърната при кърмене.
  • Прием на капсули с храна: Може да помогне за лечение на IBS и лошо храносмилане.

РЕЗЮМЕ

Ментата може лесно да се добави към вашата диета, въпреки че повечето изследвания, показващи ползи за здравето, включват приемането й като капсула, нанасянето й върху кожата или вдишването чрез ароматерапия.

Долния ред

Ментата е вкусна и здравословна добавка към много храни и напитки.

Въпреки че ментата е лесна за добавяне към много ястия, изследванията, демонстриращи нейните ползи за здравето, са използвали главно мента, приета в капсули, нанесена върху кожата или вдишвана чрез ароматерапия.

Ползите за здравето на ментата варират от подобряване на мозъчната функция и храносмилателни симптоми до облекчаване на болката при кърмене, симптомите на настинка и дори лош дъх.

Наистина няма как да сгрешите, като добавите малко мента към диетата си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.