Бял трън. Вреди, ползи и прием при детокс на черния дроб

Бял трън. Вреди, ползи и прием при детокс на черния дроб

Бял трън, наричан още млечен трън е много ценно растение, което се използва активно за подобряване на метаболизма, за лечение на чернодробни заболявания, както и при различни отравяния. За да извлечете максимума от него, трябва да знаете как правилно да го използвате за здравословни цели.

Съдържание:

Какво е бял трън?

Белия трън не е придирчиво растение. Расте почти навсякъде. Може да се намери в дворове, в пустини, в полета, край пътища, на границата на степите с горски пояс. Второто наименование на белия трън е зъбен камък. Растението принадлежи към семейство магарешки бодил, има бодливи стъбла, които могат да достигнат височина от 2 метра.

Хората отдавна са се научили да използват лечебните свойства на белия трън. Ползите от растението за човешкото здраве са споменати в древногръцките трактати на лекарите Плиний Стари и Диоскорид.

В Древна Гърция белия трън се е използвал като противоотрова и лечение на хора, ухапвани от отровни животни (змии, паяци и други насекоми). В древен Рим с помощта на това растение се лекували чернодробни заболявания, заболявания на жлъчния мехур и дори меланхолия.

Когато през Средновековието започва борба с вещици и лечители, много знания за полезните качества на белия трън са унищожени и загубени. Дори това обаче не попречило на средновековните лечители да използват семена от растението в своята практика. И така, в Европа през Средновековието семената от бял трън са били основното лекарство за лечение на хепатит.

Белия трън е признат и от традиционната съвременна медицина. 

Активно се използва за лечение на заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. Не само семената, но и корените и листата на растението имат терапевтични свойства. Те се използват за обновяване на клетките, покриващи жлъчните пътища, за подобряване на изтичането на жлъчката, за увеличаване на филтриращата способност на черния дроб, при комплексното лечение на хепатит.

Лечебните свойства на белия трън

Сложният биохимичен състав на белия трън определя лечебния ефект на растението. За първи път учени от Института по фармация, намиращ се в Мюнхен, предприемат проучване на компонентите, съставляващи семената от бял трън. Те потвърждават в изследването си, че семената от белия трън са истинско хранилище на витамини, минерали и полезни киселини. В състава на семената има повече от 200 от тях.

В същото време е направено и важното откритие: веществото силимарин присъства в семената на магарешкия бодил. Той е много полезен за възстановяване и нормално функциониране на хепатоцитите (човешки чернодробни клетки).

Силимаринът комбинира цяла група полезни вещества, наречени едновременно флавонолигнани, включително:

 • Силикристин;
 • Силибин;
 • Силидийски;
 • Силибинин.

Силимарините имат следните благоприятни ефекти върху човешкото тяло:

 • Силибин насърчава производството на ензими, които имат разрушителен ефект върху свободните радикали (антиоксидантен ефект).
 • Силимарините действат като противоотрова в случай на отравяне с алкохол, отрови, антибиотици, бледа гъба (защитен ефект).
 • Силимарините спомагат за намаляване на възпалителните процеси в организма, помагат му за по-бързото отстраняване на токсините (противовъзпалителен ефект).
 • Чрез стимулиране на процесите на регенерация на чернодробните клетки се наблюдава намаляване на тежестта на алергичните реакции (антиалергичен ефект).
 • Силимарините помагат за укрепване, възстановяване и регенериране на увредените чернодробни клетки и жлъчните пътища (възстановителен ефект).

Плодът от бял трън съдържа около 3% силимарин. Той присъства в стъблата, корените и листата на растението, но там концентрацията му е много по-ниска.

Силимаринът не е единственото полезно вещество, което се намира в семената и други части на бял трън.

В допълнение към това растението съдържа компоненти като:

 • Витамини от група В, аскорбинова киселина, витамини Е, D, К.
 • Макро и микроелементи.
 • Мастна киселина.

Ползи от бял трън

С помощта на белия трън можете не само да лекувате, но и да предотвратявате различни заболявания, включително:

 • Болести на хепатобилиарната система: хепатит, дискинезия на жлъчката, чернодробна цироза, холелитиаза.
 • Болести на храносмилателната система. Лечението на заболявания на стомаха и червата става възможно поради обновяването на чернодробните клетки. В резултат на това приемането на бял трън има положителен ефект върху хода на гастрит , колит, панкреатит, хемороиди, язва на стомаха и дванадесетопръстника .
 • Алергични заболявания. Възможно е да се намали тежестта на алергичните прояви чрез прочистване на черния дроб от токсини.
 • Дерматологични заболявания. Много често кожните патологии се причиняват от аномалии в черния дроб. Ако тя не се справи със своите функции, това със сигурност ще се отрази на състоянието на кожата. Чрез тях тялото ще се опита да се отърве от токсините, в резултат на което се появяват проблеми като: акне , акне и алергични обриви.
 • Лечение на отравяне с храни, алкохол и лекарства.
 • Лечение на интоксикация с тежки метали (индустриално отравяне).
 • Лечение на отравяне с наркотици.
 • Лечение на отравяне, причинено от отрова на животни и растения. Можете да използвате бял трън за ухапвания от паяци, змии, членестоноги, ако отровата на гъби попадне в тялото.

Какво се случва с черния дроб, когато тялото е отровено?

Черният дроб е орган, който отговаря за прочистването на организма от токсини, участва в прцеса на храносмилане и метаболизъм. Всички тези три функции определят живота на човека. Целият черен дроб е проникнат със съдова мрежа, през която преминава 1,5 литра кръв и се филтрира само за 60 секунди. Такава усърдна работа на черния дроб е необходима, за да се осигури нормалното функциониране на цялото тяло като цяло. Ако черният дроб откаже да работи, човекът умира след няколко дни.

Когато чернодробните клетки не функционират с пълен капацитет, токсините и други вредни вещества навлизат в кръвта и се пренасят в тялото с неговото течение. В резултат на това се развиват сърдечно-съдови патологии ( атеросклероза ), страдат органите на стомашно-чревния тракт, костите и ставите ( артроза и артрит).

Начин на употреба. За кого е важно да приема бял трън

Съвременният свят не е само електричество и комфортен живот. Хората плащат за ежедневни удобства с хронично отравяне. Всеки ден човек, живеещ в голям град, се натравя от индустриални емисии, от автомобилни отработили газове. Не по-малко страдат и жителите на селските райони, които със същата регулярност са изправени пред вредни хербициди.

Освен това преобладаващото мнозинство от възрастното население периодично се отравя с етанол. Това включва и редовната употреба на антибиотици. Започвайки от детството, човешкото тяло получава отравяне под формата на ваксинации.

В тази връзка всички жители на съвременния свят трябва да приемат бял трън. Това важи особено за такива категории граждани като:

 • Хора, работещи в опасни индустрии.
 • Хора, живеещи в индустриални райони.
 • Хора, заети в селското стопанство.
 • Хора, които злоупотребяват с алкохол (ще бъде полезно да приемат бял трън след всеки голям празник или парти).
 • Хората с наднормено тегло с метаболитни нарушения. Млечният трън е отличен продукт за отслабване с естествен произход.

Черният дроб е органът, който има способността да се регенерира. Дори с премахването на 70% от органната тъкан, черният дроб е в състояние да функционира и да възвърне , размера от който се нуждае тялото за няколко седмици. Скоростта на възстановяване директно зависи от това дали в организма има „строителни материали“ за тази цел. Именно белия трън е в състояние да осигури необходимите за черния дроб компоненти, които ще му позволят да се регенерира по-бързо.

Вижте наши видеа в You Tube – https://www.youtube.com/channel/UCujpkQJYGkRo3I8jCU2QPag/videos

Използването на бял трън под формата на лекарства

Поради факта, че белия трън е широко разпространен по целия свят, човек има възможност да получи висококачествени и евтини суровини от него.

Млечният трън се предлага в следните лекарствени форми:

 • На прах
 • Масло в капсули или малки флакони, шишенца
 • Екстракт от бял трън.

Бял трън на прах – начин на използване

За да се получи прах, семената се изсушават и смилат. Само зрялото семе е подходящо за производството на лекарствен продукт. Можете да приготвите такъв прах сами у дома или да закупите готов от аптека.

Прахът от бял трън се използва не само за лечение на заболявания на черния дроб и храносмилателните органи, но и за намаляване на телесното тегло, за понижаване нивата на кръвната захар , за намаляване на тежестта на разширените вени.

Ползите от праха от бял трън са признати не само от народната, но и от официалната медицина. Дозировката за възрастен е чаена лъжичка 3 пъти на ден. Необходимо е прахът да се приема преди ядене. На деца под 12 години се предписва 1 / 2-1 / 3 чаена лъжичка прах.

Тъй като прахът от бял трън няма горчив вкус, децата не отказват да го приемат. Прахът трябва да се измие с вода. Ако детето не е навършило 2-3-годишна възраст, тогава можете да смесите бял трън с всяка напитка или да добавите към кашата.

Използването на масло от бял трън за медицински и козметични цели

За да се получи масло от бял трън, са необходими зрели семена от растения. Използва се за ускоряване на процеса на зарастване на различни рани и изгаряния. Студено пресованото масло се счита за най-ефективно, тъй като суровините не се нагряват, за да се получи, което не провокира окислителни процеси. Следователно това масло ще съдържа максимум хранителни вещества, налични в растението.

Маслото се произвежда в капсули и малки шишенца, или флакони. Съдържа витамини от група В, витамин D, A, E, K, омега 6 и омега 9 мастни киселини, хлорофил, силимарин, магнезий, селен, цинк и манган. Благодарение на този състав може да се постигне максимален лекарствен и козметичен ефект.

Предимства на маслото от бял трън:

 • Маслото се използва активно при лечението на гинекологични заболявания. При вагинит се прилага върху тампон и се инжектира.
 • Маслото от бял трън се използва в комплексната терапия на язва на стомаха и дванадесетопръстника.
 • Полезно е маслото да се приема през устата при склероза, тъй като помага за повишаване на еластичността на кръвоносните съдове.
 • Маслото се използва при лечение на псориазис и акне.
 • С външно приложение на масло от бял трън е възможно да се предотврати процесът на стареене на кожата, нейната еластичност се увеличава, паякообразните вени и целулитът намаляват.

Маслото се консумира 30 минути преди хранене, по чаена лъжичка 2 пъти на ден. По този начин е възможно да се постигне максималното му усвояване от организма. Лечението трябва да продължи 3-4 седмици, след което е необходимо да се направи почивка за 7-14 дни и след това курсът може да се повтори.

Маслото от бял трън може да се използва като превантивна мярка срещу много заболявания. 

За целта се добавя към супи, зърнени храни, салати и други ястия се подправят с него. Важно е да добавяте масло към вече приготвена храна, за да избегнете загряването му.

Удобно е да използвате масло от бял трън на капсули. Такава хранителна добавка винаги може да бъде под ръка. Една капсула съдържа 300 mg масло. Капсулната обвивка е съставена от желатин. Дозата за възрастен е 3-4 капсули, трябва да приемате такъв обем 2-3 пъти на ден. Курсът на лечение продължава 1-2 месеца.

Маслото от бял трън може да бъде вредно само ако сте непоносими към съдържащия се в него силимарин.

Екстракт от бял трън за приготвяне на тинктура

Екстрактът от бял трън е селекция от полезни компоненти от растението. За основа може да се вземе алкохол или вода. За да приготвите алкохолна тинктура, ще ви трябват 0,5 литра водка и 50 г прах. Трябва да вземете получената тинктура половин час преди хранене, 20 капки.

Капсули и таблетки от бял трън

Екстрактът от бял трън може да се доставя в таблетки и капсули.

Това са лекарства като:

 • Карсил Форте (80 хапчета в опаковка). Лекарството се произвежда в България. Една капсула съдържа 90 мг силимарин, като силибинин (НРLС) , една таблетка съдържа 35 mg силимарин, като силибинин.
 • Хепабене (30 капсули в опаковка). Всяка капсула съдържа
сух екстракт от плодове бял трън83,1 mg,
което съответства на съдържанието на силимарин50 mg
вкл. силибининне по-малко от 22 mg
 • Silimar (30 таблетки). Лекарството се произвежда от руски производител, всяка таблетка съдържа 70 mg силибин.
 • Легалон (60 капсули). Всяка капсула съдържа 140 mg силибин, което съответства на единична доза за възрастен.

Възрастен се нуждае от 400-420 mg силибин на ден. Тази доза трябва да бъде разделена на 3 приема. 

Вреди и противопоказания на белия трън

Инструкциите за употреба изброяват тези заболявания, при които можете да приемате бял трън. Тъй като веществата, съставляващи семената, ще имат холеретичен ефект, човек може да изпитва чувство на тежест в дясното подребрие, коремна болка и диария.

Ако се появи дискомфорт, дозата на лекарството трябва да се намали. Ако болката е остра или общото благосъстояние на човек се влошава, трябва да спрете приема на бял трън. Най-често това показва, че препоръчаната доза не е спазена по време на лечението.

Ако пациентът има тежки патологии на стомашно-чревния тракт, тогава приемането на лекарства с бял трън трябва да се приема в малки дози. Началната доза трябва да бъде няколко грама (капки). Лекарството се приема веднъж сутрин, 30 минути преди хранене. Ако не се появят патологични реакции, след 3 дни дозата може да се увеличи. Постепенно се довежда до 1/3 лъжица 2-3 пъти на ден.

Трябва да се внимава, когато предлагате магарешки бодил на хора с психични проблеми и такива с задух, тъй като рискът от пристъп на задушаване се увеличава.

Противопоказания за приемане на бял трън са:

 • Патология на жлъчните пътища в остър стадий. Тъй като препаратите на основата на бял трън допринасят за появата на холеретичен ефект, това може да доведе до прекомерен стрес върху жлъчните пътища. В резултат на това пациентът може да развие вътрешно кървене.
 • Носене на бебе и кърмене. Приемът на бял трън може да предизвика началото на преждевременно раждане или спонтанен аборт. Не трябва да приемате препаратите от това растение по време на кърмене, тъй като отделените от тялото токсини ще проникнат в кърмата и след това в тялото на бебето.

Млечният трън е ценно растение, което ви позволява да се отървете от много заболявания; продуктите на негова основа се използват широко не само за медицински, но и за козметични цели. Препоръчително е обаче да се консултирате със специалист, преди да приемате лекарства от бял трън.

One thought on “Бял трън. Вреди, ползи и прием при детокс на черния дроб”

 1. ЛюбкаСтоянова каза:

  При наличие на камък в жлъчката,мога ли да приемам масло,или смляно семе от бял трън?Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.