Без консерванти? Нистина ли Е -тата са толкова опасни?

Без консерванти? Нистина ли Е -тата са толкова опасни?

Общоприето е, че консервантите са нещо много вредно и крайно нежелано, което означава, че в идеалния случай трябва да купувате само продукти, които на чиито етикети пише: „Без консерванти“.  Всъщност не е толкова страшно. Освен това вредата от различните видове Е-добавки ( консервантите варират от E200 до E299) е до голяма степен преувеличена. Ако например подходите към този въпрос от гледна точка на химик или хранителен технолог, тогава можете да видите и полза от консервантите! Нека се опитаме да разберем кое какво е!

За какво са консервантите?

Всички хранителни добавки с Е код, включително консервантите, са проектирани да изпълняват строго определена функция. Някои добавки спомагат за създаването на необходимата структура на продукта. Те предотввратяват продукта да изглежда изключително неапетитен, разпадащ се или раздробен, други инхибират окисляването на мазнините, и така нататък. Основната задача на консервантите е да предпазват продуктите от голямото разнообразие от микроорганизми. Те по всякакъв начин предотвратяват появата на мухъл, бактерии и токсини, които се произвеждат в тях. Накратко, консервантите предотвратяват преждевременното разваляне на храната!


Като елиминират вредните микроорганизми от продуктите, консервантите в същото време не увреждат човешкото здраве. Това се дължи на факта, че те се използват в строго измерени количества и всяка хранителна добавка има своя, строго определена безопасна дозировка. В допълнение, всички добавки също струват пари и никой производител няма да надвиши максимално допустимите норми поради неизбежните допълнителни разходи в този случай!

Вредни ли са консервантите?

Всички добавки, на които е присвоен Е-код, отдавна са добре проучени и щателно тествани от специалисти. Безопасността им (разбира се, когато се използват в строго определени дози) е факт, който е многократно доказан! Ако преведем имената на някои Е-добавки на езика на обикновен човек, то E160 = бета-каротин, E330 = лимонена киселина, а E300 =аскорбинова киселина! Така е и с консервантите – всъщност не са толкова страшни!
В момента най-често срещаните консерванти са E202 – калиев сорбат и E211 – натриев бензоат. Хайде да ги разгледаме по-подробно!


Калиев сорбат.

Това е сол на една от органичните киселини – сорбинова. Сорбиновата киселина може да се открие в естествен вид в природата. Както в почти всички плодове, така и в някои зеленчуци! Това вещество предотвратява развитието на различни микроорганизми и много успешно инхибира появата и растежа на мухъл. Одобрено е от всички организации за контрол на безопасността на хранителните добавки. Без изключение!


Натриев бензоат.

И зад това име стои солта на бензоената киселина. В същото време не бива да свързвате думата „бензоин“ с добре познатия и много подобен на звук бензин – това са напълно различни неща! 

Бензоената киселина е доста широко разпространено естествено съединение, намиращо се в толкова много плодове и зеленчуци, особено много от него се намира в червените боровинки, обичани от милиони хора. Това вещество служи за защита срещу вредни микроорганизми и други патогени! Трябва да се отбележи, че в кисела среда наистина отлично предотвратява растежа и по-нататъшното развитие на мухъл! Някои противници на консервантите твърдят, че бензоената киселина има тенденция да се натрупва в тялото, но всъщност това твърдение е много далеч от истината! 

Бензоената киселина никога не се натрупва в човешкото тяло. Свързвайки се с аминокиселина, наречена глицин, тя много бързо се екскретира през бъбреците под формата на напълно различна, хипурова киселина. Ако човешкото тяло не беше надарено със способността да метаболизира успешно това вещество, нито един човек нямаше да има възможността да се храни с плодове или зеленчуци, без да навреди на тялото си!


Както виждате, много хранителни добавки, включително консервантите, хората са взаимствали от природата! 

В същото време безопасното дозиране на същия натриев бензоат, както и всяка друга хранителна добавка, която е получила и Е-код, винаги се изчислява по такъв начин, че да не може да навреди дори ако е надвишена стократно!


Съвременното законодателство позволява добавяне на не повече от два грама консерванти за всеки килограм продукти. За определени категории продукти тази доза може да бъде увеличена. Например в „течни яйчни продукти“, характеризиращи се с повишен риск от бактериално замърсяване, може да добави до пет грама консерванти за всеки килограм продукти. По принцип килограм сирене или майонеза обикновено съдържа не повече от два грама натриев бензоат! И дори ако консервантите присъстват във всички продукти, консумирани от човек без изключение, вероятността за „преяждане“, тоест „предозиране“, е нула. Никой човек не яде продукти в килограми! И за да прекалите с консервантите, ще трябва редовно да ги ядете с лъжица!

Основни заблуди относно консервантите

Сега е моментът да разсеем най-популярните митове за консервантите!


Добрата храна обикновено има много кратък срок на годност .

През цялата си история хората са търсили най-различни начини да запазят храната възможно най-дълго. За да оцелеят през студените сезони, гладните времена и да направят необходимото количество резерви, те захар, сушена или осолена храна. Оцетът, захарта, солта и термичната обработка също са действали като консерванти. Малко хора обаче са мислили за това! Напредъкът в технологиите, непрекъснато се развива и сега човечеството е получило наистина голямо разнообразие от консерванти. Безопасността на които е многократно доказана! С течение на времето термичната обработка се допълва и от такива методи за обработка на храни като замразяване и стерилизация с пастьоризация. Струва ли си да се „връщаме“ назад към миналото, когато е имало по-малко възможности, за съхранение на продуктите?


Към остарелите продукти най-често се добавят консерванти.

И това е поредната дълбока заблуда! Факт е, че ако храната вече е микробиологично заразена, тоест съдържа вредни бактерии, тогава нито един консервант няма да помогне ! Основната роля на консервантите е да имат бактериостатичен ефект, тоест да инхибират растежа на мухъл и вредни бактерии. Ако патогенната микрофлора вече е успяла да се размнож безопасно, консервантите ще бъдат безсилни. Съответно, добавянето им към вече влошена храна е просто неподходящо!


Консервантите провокират лошо храносмилане и алергии. 

Понастоящем няма доказана връзка между употребата на определени консерванти и евентуално разстроен стомах. Що се отнася до алергиите или индивидуалната непоносимост, те могат да се проявят във всеки човек с всеки хранителен продукт! Семената от сусам, ядки, яйца, лупина или соя причиняват алергии много по-често от всяка хранителна добавка! Така че в този случай всичко е много индивидуално!

Съвременните научни знания и разработки предоставят на хората уникална възможност да съхраняват различни хранителни продукти не толкова, колкото е възможно, но колкото е необходимо. Освен това сега има отлична възможност да упражняват правилен контрол върху всички процеси!

 За да се запази млякото възможно най-дълго, то се стерилизира или пастьоризира. Тоест патогенната микрофлора в този случай се унищожава чрез термична обработка. Това се прави за да се предотврати развалянето на рибни продукти, десерти или сосове, повечето съвременни производители използват одобрени и безопасни консерванти. И в това няма нищо лошо, тъй като най-важното правило: „Всичко е добро,когато е в умерени количества“! Освен това в редица случаи надписът: „Без консерванти“ трябва да бъде много по-тревожен. Тъй като е напълно неясно как точно се чувства микрофлората в такива продукти и какви процеси вече протичат там! Ако сте на диета и можете да си го позвалите е добра идея да се храните само с прясна храна, но не се страхувайте от консервантите – като част от съвременните продукти, те практически не могат да навредят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.