Шуслерови соли от 1 до 12 описани в книгата „Кратко лечение“

Шуслерови соли от 1 до 12 описани в книгата „Кратко лечение“

Въпреки, че съвременната наука и медицина не могат да докажат ползите от Шуслеровите соли, не може да се отрече тяхната популярност. Науката твърди, че единствените ползи, които можете да извлечете от Шуслеровите соли са от плацебо ефекта и ефектът на Хоторн. Други учени и лекари пък остро критикуват Шуслеровите соли като ги наричат „измама“, „шарлатански продукти“, „маркетингова измама“.

Факт е обаче, че шуслеровите соли имат и много привърженици. Те са готови да се закълнат, че състоянието им и живота им се е подобрил след прием на Шуслерови соли. Да продължим.

Ние от Dietyc.com предоставяме информация, като оставяме вие да решите дали шуслеровите соли са измама, или начин да събудите собствените сили на организма и тялото си.

В съвременния неистов ритъм на живот е много важно да сте навреме за всичко и навсякъде. Не е изненадващо, че в края на деня се чувствате съкрушени и изцедени като лимон. И такова състояние не е далеч от болестта. Според привържениците на шуслеровите соли има начин да се предотврати развитието на ранното заболяване.

Солите на Шуслер са неорганични вещества, използвани в алтернативната медицина като метод за активиране на самолечението, което в крайна сметка балансира както тялото, така и емоционалното състояние. Солите на Шуслер се използват както като независим агент, така и в комбинация с други естествени вещества.

Д-р Вилхелм Хайнрих Шюслер (1821-1898) е основател на терапията със соли със същото име. Именно той пише, че признаците на липса на минерални соли се проявяват предимно върху кожата (и по-специално върху лицето) на човек.

Солите на Шуслер са популярни повече от 20 години. 12 основни от тях са описани от В.Г. Шуслер в публикациите за хомеопатията (включително книгата си „Кратко лечение“). Медицината обаче не стои на едно място: през миналия век са открити още 15 допълнителни вещества, които изпълняват функции, подобни на основните соли. Те се превърщат в допълнение към терапията на Шуслер. Напълно възможно е списъкът да бъде попълнен в близко бъдеще.

Как действат солите на Шуслер?

Доктор В.Г. Шуслер твърди, че причината за заболяването е нарушение на минералния баланс в човешките клетки и тъкани. Той провежда изследвания върху телата на починали хора и открива12 минерални съединения, които са същността на човешкото тяло. Впоследствие тези вещества са наречени соли на Шуслер от №1 до No12. В.Г. Шуслер установява, че минералните соли са в състояние да регулират баланса в човешкото тяло и техният дефицит може да причини неправилно функциониране на органите и системите. Според В.Г. Шуслер, минералното вещество трябва да се разрежда, така че молекулите му свободно да преминават през външния слой на устната кухина, фаринкса, хранопровода, да могат да проникнат в кръвта през стените на кръвоносните съдове и да се разпространят в тялото.

Всяка сол на Шуслер се предписва за определено заболяване. Болестта може да бъде забелязана не само по физически симптоми, но и от промени в емоционалното състояние. Например диарията (чревното разстройство) на физическо ниво се характеризира с подуване на корема, лошо храносмилане – всичко това показва липса на сол на магнезиев сулфат. На емоционално ниво дефицитът на тази сол се проявява в прекомерна амбиция, перфекционизъм и липса на жизненост. Тялото може да се нормализира, като попълни липсата на минерали.

Как да се определи дефицитът на минерални соли?

С дефицит на основни минерали (който се проявява както при недостатъчен прием, така и при нарушена абсорбция), податливостта на човек към заболявания се увеличава. В своите произведения В.Г. Шуслер пише, че минералният дисбаланс възниква поради различни патогенни фактори: начин на живот, диета, генетично наследство и много други. Между другото, тези фактори включват и емоционални преживявания, като: липса на любов и благодарност, унищожаване на убежденията („Аз съм длъжен да правя всичко на 100%, само тогава ще постигна признание“).

Като цяло е трудно да се определят границите на възможностите на човешкото тяло. Това е много сложна и фино настроена система, която може да се справи много добре с краткотраен огромен стрес, например в състезателни спортове, по време на бременност. В моменти на стрес (физически или емоционален) тялото се нуждае от повишено съдържание на минерали, за предпочитане от собствените си вътрешни запаси. Човешкият организъм е в състояние да съхранява минерални запаси на определени места и да ги използва при необходимост. Едно от местата за складиране е кожа. Запасите на това място са най-малко важни за организма, така че полученият дефицит се попълва преди всичко от там. Е, при хората това се проявява с косопад, чупливи нокти и други симптоми. Клетъчните натрупвания се използват последни. По този начин резервите на минерали в съединителната тъкан, сърдечния мускул, белите дробове и мозъка са надеждно защитени. И само в екстремни случаи тялото ще започне да използва „аварийното си снабдяване“.

Първите признаци на липса на минерали често се проявяват чрез умора, апатия, които рядко се оценяват точно като минерален дефицит. А физическите симптоми се появяват много по-късно, когато минералният дисбаланс се проявява в пълната картина. Много нарушения, възникнали именно поради недостиг на минерали, могат успешно да бъдат лекувани със солите на Шуслер и техните добавки. Целта на терапията е да попълни дефицита и да разпредели минералите по такъв начин, че тялото да не трябва да изразходва резерви.

В трудовете на В.Г. Шуслер каза, че мислите на човека също могат да доведат до промяна в минералния баланс. Подобна забележка е много ценна, особено като се има предвид, че в момента човек е прекалено напрегнат: той се страхува да остане незабелязан и да загуби уважението на другите; много рядко мисли за почивка. Хората малко мислят за духовната сфера. И напразно – в крайна сметка тялото може да не проявява симптом на недостиг на минерали много дълго време. Недостигът ще нараства и в крайна сметка може да достигне до много сериозни нарушения.

Солите на Шуслер могат да възстановят баланса в различни случаи на емоционално разстройство, защото те не само запълват дефицита, но и осигуряват психологически баланс. 

солимеХарактеристика
1Шуслерова сол № 1 Калциум флуоратум (Calcium Fluoratum)Укрепва сухожилията и връзките (при навяхвания, натъртвания)предотвратява развитието на кариес.
2Шуслерова сол № 2 Калциум фосфорикум (Calcium phosphoricum)Осигурява минерализация на костите и зъбите, ускорява възстановяването от фрактури. С никнене на зъби, рахит, болки в краката по време на растеж.
3Шуслерова сол № 3 Ферум Фосфорикум (Ferrum phosphoricum)Помага при първия стадий на всяко възпаление, първа помощ при треска, рани, слънчево изгаряне. Укрепва имунната система с тенденция към настинки.
4Шуслерова сол № 4 Калиум хлоратум (Kalium chloratum)Помага при възпаление на лигавиците (ринит, бронхит, гастрит, колит, цистит и др.)
5Шуслерова сол № 5 Калиум Фосфорикум (Kalium phosphoricum)Позволява ви да балансирате психо-емоционалното състояние, стабилизира нервната система. С тревожност, хиперактивност, нарушение на съня.
6Шуслерова сол № 6 Калиум Сулфурикум (Kalium sulfuricum)Помага при хронично възпаление, хронични кожни заболявания.
7Шуслерова сол № 7 Магнезиум фосфорикум (Magnesium phosphoricum)Елиминира спазмите и болките, помага при чревни колики, склонност към спазми
8Шуслерова сол № 8 Натриум хлоратум (Natrium chloratum)Регулира обмена на вода, помага при повръщане и диария.
9Шуслерова сол № 9 Натриум фосфорикум (Natrium phosphoricum)Възстановява метаболизма и намалява киселинността. С киселини, подуване на корема след прием на мляко, мазни храни
10 Шуслерова сол № 10 Натриум сулфурикум (Natrium sulfuricum)Стимулира елиминирането на излишната течност. Подпомага функцията на черния дроб. С храносмилателни разстройства, склонност към запек.
11Шуслерова сол № 11 Силицея (Silicea)Помага при проблеми с кожата, косата и ноктите
12Шуслерова сол № 12 Калциум сулфурикум (Calcium sulfuricum)Препоръчва се при пустулозни заболявания, акне.

Приложение на биоминералите

Ако признаците на минерален дефицит вече са видими с просто око, тогава дефицитът се проявява на физическо ниво, което означава, че е крайно време да се попълнят запасите. Като начало, достатъчно количество определена сол се приема за относително кратко време, по-късно дозата се коригира, за да се поддържа постигнатото равновесие.

Солите на Шуслер могат да се съхраняват в домашната аптечка за лечение на херпес, стомашно-чревни разстройства, настинки, нарушения на съня, емоционална нестабилност. Използването на минерали няма страничен ефект поради мекия ефект върху тялото. В повечето случаи състоянието на пациента се подобрява след няколко дни прием на лекарството.

При избора на доза сол те се ръководят от три основни правила, всяко от които се основава на девиза – този, който има право да лекува, лекува. Някои хора стриктно се придържат към дозата, препоръчана от д-р Шуслер, и приемат поне 6 таблетки на ден. Други смятат, че солта трябва да се приема само под лекарско наблюдение. В този случай ефектът от лечението обикновено е по-добър, тъй като лекарите хомеопати често предписват 2 вида сол на ден. Трети приемат повече от една сол на ден и в големи дози – понякога повече от 20-30 таблетки на ден.

Ако в анотацията към солите на Шуслер не са дадени други препоръки, тогава се придържайте към следните дозировки:

– при физически проблеми разтваряйте 2-3 таблетки 3 пъти на ден;

– при емоционални смущения приемайте по 1 таблетка 3 пъти на ден.

При остри симптоми временно увеличете дозата. Можете спокойно да увеличите дозата (20-30 таблетки от всяка сол на ден). Но фактът, че приемате хапчета на всеки 5 минути, симптомите на заболяването няма да изчезнат. Ако имате повече от една предписана сол, можете да ги приемате едновременно.

Но всичко написано по-горе е от общ характер. В медицината има правило: дозата трябва да бъде избрана индивидуално.

За да може тялото да усвои минерала и в същото време да не губи енергия за този процес, минералните соли се разреждат значително. Концентрацията на веществата в солите на Шуслер се изчислява много точно и минералите попадат в кръвта директно през лигавицата на устната кухина, така че те могат да се използват дори за хора с нарушена чревна флора. За солите на Шуслер от № 1 до № 12 (основна) концентрацията на разтвора вече е изчислена, но все още няма консенсус относно добавките към солите на Шуслер (от № 13 до № 27). Стандартната концентрация, D6, се използва за лечение на физически заболявания. Има и D12 – за лечение на емоционална нестабилност.

В таблицата по-горе се опитайте да определите първите три минерала, от които се нуждаете. Ако можете точно да подредите симптомите, от които искате да се отървете, можете да комбинирате няколко соли на Шуслер. Според лекаря-основател на тази терапия, не трябва първо да приемате повече от три соли.

Къде да намерим солите на Шуслер?

Солите на Шуслер се предлагат от различни компании на различни цени. Можете да разберете къде да купите в онлайн аптеките. Солите се различават в зависимост от производителя по отношение на минералния състав или биохимичните параметри. Някои производители произвеждат соли под формата на гранули – за това веществото се смачква според препоръките на д-р Шуслер и се покрива с лактоза.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.