Аминокиселината метионин-функции, ползии вреди

Аминокиселината метионин-функции, ползии вреди

Аминокиселините помагат за изграждането на протеините, които изграждат тъканите и органите на вашето тяло. В допълнение към тази критична функция, някои аминокиселини имат и други специални роли. Метионинът е аминокиселина, която произвежда няколко важни молекули в тялото ви. Тези молекули са от съществено значение за правилното функциониране на вашите клетки.

Поради важните молекули, които произвежда, някои препоръчват увеличаване на приема на метионин. Други обаче препоръчват ограничаването му поради възможни негативни странични ефекти.

Тази статия ще обсъди значението на метионина и дали трябва да се притеснявате за количеството му във вашата диета. Обсъждат се също източниците и потенциалните странични ефекти.

Какво е метионин?

Метионинът е аминокиселина, която се намира в много протеини, включително протеините в храните и тези, открити в тъканите и органите на тялото ви.

Освен че е градивен елемент за протеините, той има няколко други уникални характеристики.

Едно от тях е способността му да се превръща във важни молекули, съдържащи сяра (1).

Съдържащите сяра молекули имат различни функции, включително защита на вашите тъкани, модифициране на вашата ДНК и поддържане на правилното функциониране на вашите клетки (23 ).

Тези важни молекули трябва да бъдат направени от аминокиселини, които съдържат сяра. От аминокиселините, използвани за производството на протеини в тялото, само метионинът и цистеинът съдържат сяра.

Въпреки че тялото ви може да произвежда аминокиселината цистеин самостоятелно, метионинът трябва да идва от вашата диета ( 4 ).

Освен това, метионинът играе критична роля в стартирането на процеса на създаване на нови протеини във вашите клетки, нещо, което се случва непрекъснато, когато по-старите протеини се разпадат (1).

Например, тази аминокиселина започва процеса на производство на нови протеини в мускулите ви след тренировка, която ги уврежда (15).

РЕЗЮМЕ

Метионинът е уникална аминокиселина. Той съдържа сяра и може да произвежда други съдържащи сяра молекули в тялото. Той също така участва в стартирането на производството на протеин във вашите клетки.

Може да произвежда молекули, критични за нормалното функциониране на клетките

Една от основните роли на метионина в организма е, че той може да се използва за производството на други важни молекули.

Той участва в производството на цистеин, другата аминокиселина, съдържаща сяра, използвана за изграждане на протеини в тялото (16).

Цистеинът от своя страна може да създаде различни молекули, включително протеини, глутатион и таурин (1).

Глутатионът понякога се нарича „главен антиоксидант“ поради критичната му роля в защитата на тялото ви (27).

Той също така играе роля в метаболизма на хранителните вещества в тялото и производството на ДНК и протеини (2).

Тауринът има много функции, които помагат за поддържане на здравето и правилното функциониране на вашите клетки (8).

Една от най-важните молекули, в които може да се превърне метионинът, е S-аденозилметионин или „SAM“ (1).

SAM участва в много различни химични реакции, като прехвърля част от себе си в други молекули, включително ДНК и протеини ( 3 ,9).

SAM се използва и за производството на креатин , важна молекула за клетъчната енергия (1011).

РЕЗЮМЕ

Метионинът може да се превърне в няколко съдържащи сяра молекули с важни функции, като глутатион, таурин, SAM и креатин. Тези молекули са критични за нормалните функции на клетките в тялото ви.

Той играе роля в ДНК метилирането

Вашето ДНК съдържа информацията, която ви прави това, което сте.

Това е една от най -интересните роли на метионин – че той може да се превърне в молекула, наречена SAM. SAM може да промени вашата ДНК, като добави метилова група (въглероден атом и свързаните с него водородни атоми) към нея ( 3 ,9).

Възможно е увеличаването на метионина в диетата да увеличи или намали колко се променя вашата ДНК в резултат на SAM (12).

Освен това, ако тези промени настъпят, те могат да бъдат полезни в някои случаи, но вредни в други (12).

Например, някои изследвания показват, че диети с високо съдържание на хранителни вещества, които добавят метилови групи към вашата ДНК, могат да намалят риска от колоректален рак (13).

Други изследвания обаче показват, че по-високият прием на метионин може да влоши състояния като шизофрения, може би поради добавяне на повече метилови групи към ДНК (1214).

РЕЗЮМЕ

Една от молекулите, произведени от метионин, SAM, може да промени вашата ДНК. Не е напълно ясно как съдържанието на метионин във вашата диета влияе на този процес. Възможно е този процес да е полезен в някои случаи и вреден в други.

Диетите с ниско съдържание на метионин удължават живота на животните

Въпреки че метионинът играе важна роля в организма, някои изследвания показват ползите от диетите с ниско съдържание на тази аминокиселина.

Някои ракови клетки зависят от хранителния метионин, за да растат. В тези случаи ограничаването на приема на храна може да бъде от полза, за да помогне на гладуващите ракови клетки (15).

Тъй като протеините от растенията често са с по-ниско съдържание на метионин от животинските протеини, някои изследователи смятат, че растителната диета може да бъде средство за борба с някои видове рак (1516).

Освен това няколко проучвания при животни показват, че намаляването на метионина може да увеличи продължителността на живота и да подобри здравето (171819).

Едно проучване установи, че продължителността на живота е с над 40% по-дълга при мишки, хранени с диета с ниско съдържание на метионин (17).

Това дълголетие може да се дължи на подобрената устойчивост на стрес и метаболизма, както и на поддържането на способността на клетките на тялото да се възпроизвеждат (2021).

Някои изследователи стигнаха до заключението, че ниското съдържание на метионин действа за забавяне на скоростта на стареене при мишки (19).

Все още не е ясно дали тези ползи се отнасят за хората или не, но някои проучвания в епруветки показват ползите от ниското съдържание на метионин в човешките клетки (2022).

Въпреки това са необходими човешки изследвания, преди да се направят каквито и да било заключения.

РЕЗЮМЕ

При животните понижаването на съдържанието на метионин в храната може да забави скоростта на стареене. А това да увеличи продължителността на живота. Някои проучвания показват ползите от понижаването на метионина в човешките клетки, но са необходими изследвания при живи хора.

Хранителни източници на метионин

Въпреки че почти всички храни, съдържащи протеини, имат малко метионин, количеството варира в широки граници. Яйцата, рибата и някои меса съдържат големи количества от тази аминокиселина ( 23 ).

Смята се, че около 8% от аминокиселините в яйчния белтък са аминокиселини, съдържащи сяра (метионин и цистеин) (24).

Тази стойност е около 5% при пилешко и говеждо месо и 4% при млечни продукти. Растителните протеини обикновено имат дори по-ниски количества от тези аминокиселини.

Някои изследвания също така изследват общото количество на съдържащите сяра аминокиселини (метионин и цистеин) в различни видове диети (24).

Най-високо съдържание (6,8 грама на ден) е отчетено при диети с високо съдържание на протеини. Докато по-нисък прием е налице за вегетарианци (3,0 грама на ден) и вегани (2,3 грама на ден).

Въпреки ниския прием сред вегетарианците, други изследвания показват, че те всъщност имат по-високи концентрации на метионин в кръвта от тези, които ядат месо и риба (25).

Това откритие кара изследователите да заключат, че съдържанието на метионин в храната и кръвните концентрации на метионин не винаги са пряко свързани.

Тези проучвания обаче откриват, че веганите имат както нисък хранителен прием, така и ниски концентрации на метионин в кръвта (2425)

РЕЗЮМЕ

Животинските протеини често имат по-голямо съдържание на метионин от растителните. Тези, които следват растителна диета, имат по-нисък хранителен прием на аминокиселини, съдържащи сяра. Въпреки това могат да имат по-високи или по-ниски нива на метионин в кръвта.

Прием, токсичност и странични ефекти

Изследователите са определили препоръчителен дневен прием на съдържащите сяра аминокиселини (метионин и цистеин). Проучванията са изследвали и страничните ефекти от по-високи дози.

Препоръчителен прием

Дневният препоръчителен прием на метионин плюс цистеин е 19 mg/kg на ден за възрастни, което е около 1,3 грама за човек с тегло 68 килограма ( 4 ).

Въпреки това, някои изследователи препоръчват да се консумира двойно това количество въз основа на ограниченията на проучванията, използвани за определяне на препоръчителния прием (24).

Възрастните хора често имат нисък прием на метионин и проучванията показват, че може да се нуждаят от по-висок прием от 2 до 3 грама на ден (2426).

Въпреки факта, че някои групи могат да се възползват от увеличаване на приема на метионин, много диети надвишават 2 грама на ден метионин плюс цистеин.

Разнообразие от диети, включително вегански, вегетариански, традиционни и високопротеинови диети, се оценява, че съдържат между 2,3 и 6,8 грама на ден от тези аминокиселини (24).

Ефекти върху хомоцистеина

Може би най-голямото безпокойство, свързано с високия прием на метионин, се дължи на една от молекулите, които тази аминокиселина може да произвежда.

Метионинът може да се превърне в хомоцистеин, аминокиселина, свързана с няколко аспекта на сърдечните заболявания (2728).

Високият прием на метионин може да доведе до повишаване на хомоцистеина, въпреки че някои хора са по-податливи на този процес от други (29).

Интересното е, че изследванията показват, че потенциалните опасности от високия прием на метионин може да се дължат на хомоцистеина, а не на самия метионин (30).

Въпреки това, има и други фактори, които могат да променят нивата на хомоцистеин.

Например, въпреки че имат по-нисък хранителен прием на метионин, веганите и вегетарианците може да имат по-висок хомоцистеин от всеядните поради ниския прием на витамин В12 (31).

Други изследвания показват, че диетата с високо съдържание на протеини и високо съдържание на метионин не повишава хомоцистеина след шест месеца в сравнение с диета с ниско съдържание на протеини и ниско съдържание на метионин (32).

Освен това, промяната на приема с до 100% изглежда не влияе на хомоцистеина при здрави възрастни без дефицит на витамини (33).

Странични ефекти

За да оценят реакциите на тялото към метионина, изследователите ще дадат една голяма доза от тази аминокиселина и ще наблюдават ефектите.

Тази доза е далеч по -голяма от препоръчителния прием, често около 100 mg/kg, или 6,8 грама за някой, който тежи 68 килограма (29).

Този тип тест е извършен над 6000 пъти, с предимно незначителни странични ефекти. Тези незначителни нежелани реакции включват замаяност, сънливост и промени в кръвното налягане (29).

Едно голямо нежелано събитие се случи по време на едно от тези тестове, което доведе до смъртта на човек с високо кръвно налягане, но в противен случай добро здраве (34).

Въпреки това изглежда вероятно случайно предозиране с приблизително 70 пъти препоръчания прием да е причинило усложненията (34).

Метионинът не е особено токсичен при здрави хора. Освен при изключително високи дози, които би било практически невъзможно да се набавят чрез диетата.

Въпреки че метионинът участва в производството на хомоцистеин, няма доказателства, че приемът в рамките на типичния диапазон е опасен за здравето на сърцето (29).

РЕЗЮМЕ

Хората, които следват много видове диети, често надвишават препоръчителния минимален прием на метионин. Страничните ефекти в отговор на големи дози често са незначителни, но могат да станат опасни при изключително високи дози.

В заключение

Метионинът е уникална аминокиселина, съдържаща сяра, която може да се използва за изграждане на протеини и производство на много молекули в тялото.

Те включват антиоксиданта глутатион и молекулата SAM, която се използва за модифициране на ДНК и други молекули.

Метионинът се намира в различни храни, съдържащи протеини, и често е по-висок в животинските протеини, отколкото в растителните. 

Хората, които консумират много различни видове храни, обикновено отговарят на препоръчителния прием на метионин. Въпреки че някои възрастни хора може да се възползват от увеличаването на техния прием.

Страничните ефекти в отговор на големи дози обикновено са незначителни. Могат да станат опасни само при изключително високи дози, надхвърлящи това, което би могло да се получи при нормална диета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.