Кинезитерапевтична лента в помощ на вашите тренировки

Кинезитерапевтична лента в помощ на вашите тренировки

Болката и дискомфортът в ставите могат да създадат проблеми във фитнеса и при фитнес заниманията, особено ако не се вземат необходимите мерки. Всякакъв вид болка може да попречи на тренировките във фитнес залата, напредъка във фитнеса и да създаде проблеми с ежедневните движения. Болката и дискомфортът в ставите не са непременно признак на нараняване, но могат да сигнализират, че тялото не се движи правилно. Какво можете да направите, освен да намерите треньор, който да следи тренировките ви и постоянно да коригира движенията ви? Тук кинезитерапевтична лента може да бъде полезна.

Какво е кинезитерапевтична лента (кинезиологична лента)?

Кинезитерапевтична лента се нарича още кинезиологична лента е спортна лента, специално създадена да поддържа тялото по време на движение. Тя често има специален лепилен слой, благодарение на който може да се залепи за тялото за дълго време. Самата лента обикновено е направена от смес от материали като найлон, памук, синтетични влакна и плат.

Кинезиологичната лента може да бъде полезна при умерени болки в ставите, свързани с фитнес дейности. Той е специално разработен да осигури подкрепа по време на движение и да подобри здравето на ставите, както и да подпомага процеса на възстановяване.

Предимства на кинезитерапевтична лента

Кинезиологичната лента може да бъде полезна за: оптимизиране на движението, възстановяване на мускулите и опора на ставите. Важно е да запомните, че само лентата не може да излекува нараняване, но може да облекчи умерена болка в ставите.

Оптимизира движението

Потенциално най-полезната характеристика на кинезиологичната лента е нейната подкрепа за здравословно движение. Лентата има лек стимулиращ ефект върху кожата и след това издърпва кожата в посоката, в която е залепена. Това нежно издърпване създава умствена и нервно-мускулна връзка със стимулатора (кинезиологична лента). Тази връзка може да помогне на тялото да коригира движенията, за да бъде по-полезно за ставите.

Лентата може да се използва почти като предшественик или като напомняне на тялото да се движи по оптимален начин. Например, ако поставите кинезиологичен тейп върху гърба си, тялото ви ще може по-добре да поддържа стойка поради лекия тепващ ефект на лентата. За поддържане на стойката лентата може да се използва върху средната част на гърба и в долната част на гърба.

Насърчава възстановяването на мускулите

Втората и много по-субективна полза е как кинезиологичната лента може да подпомогне възстановяването. Смята се, че лекото издърпване на кожата, което осигурява кинезио тейп, подобрява кръвообращението в мускулите, разположени под нея. От своя страна се смята, че това подобрява възстановяването поради подобрен приток на кръв към засегнатата област на тялото.

Например, след един ден усилена работа върху краката си, можете да поставите кинезиологична лента на четириглавите си мускули, за да подобрите кръвообращението в тях. Подобрената циркулация ви позволява да увеличите притока на хранителни вещества, необходими на мускулите за възстановяване. За да се улесни възстановяването, кинезио тейп може да се постави върху раменете, ръцете, гърба и всяка друга област, където се усеща мускулна болка.

Осигурява опора на ставите

Друго предимство на кинезиологичната лента е подобряването и поддържането на стабилността на ставите. На първо място, трябва да разберете, че самата лента не прави ставите стабилни, тя само стимулира тялото да увеличи стабилността на ставата по естествен начин.

Кинезио лентата осигурява лека опора върху кожата, въпреки че действителната стабилност в ставата идва от напрежението, създадено от лентата, приложена към тялото, като сигнализира на мозъка да увеличи стабилността в залепената става.

Например, лентата често се прилага върху глезена, за да се увеличи стабилността на тази става. В този случай лентата не служи за стабилизиране на ставата, а като умствено напомняне на тялото да осигури повече стабилност. Леко докосване на кожата подобрява самочувствието на тялото, така че стабилността на ставите може естествено да се увеличи.

Използване на кинезиологична лента за поддържане на здравословно движение

Кинезиологичната лента не трябва да се счита за магически лек за болезнени, увредени стави. Тази лента е предназначена да поддържа здрави модели на движение, стабилност на ставите и възстановяване на мускулите. Кинезиологичната лента може да ви помогне, ако изпитвате умерена болка в ставите или трябва да се отървете от необичайни модели на движение. В допълнение, проучване, публикувано в Journal of Nutrition, предполага, че дългосрочното добавяне на есенциални аминокиселини може да помогне за забавяне на саркопенията (загуба на мускули).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.