Дяволски нокът при подагра, артрит и болки в ставите

Дяволски нокът при подагра, артрит и болки в ставите

Дяволският нокът е растение, произхождащо от Южна Африка, научно известно като Harpagophytum, което получава мрачното си име от подобни на кука израстъци по плода. Алтернативната медицина използва корен от дяволски нокът за лечение на артрит, стомашно разстройство, треска и болка.

Лечебните свойства на дяволския нокът

В корена на дяволския нокът са открити иридоидни гликозидни съединения, които имат изразен противовъзпалителен ефект. В хода на изследването е установено антиоксидантното действие на иридоидните гликозиди. Резултатите от експериментите показват, че активните фитосъединения предпазват тъканните клетки от негативното въздействие на свободните радикали. Получените данни са причина за по-нататъшно изследване на дяволския нокът, като средство за лечение на заболявания, придружени от възпалителен процес – артрит и подагра . По-късно е установено, че препарати на основата на корена на дяволския нокът са в състояние да намалят теглото.

Фитопрепаратите, съдържащи простатен харпагофитум, се предлагат в различни дозирани форми – капсули, прахове, запарки. Дяволският нокът е съставка в различни билкови формулировки.

Противовъзпалителен ефект

Тялото реагира на вътрешни и външни патологични фактори чрез развитие на възпаление. Това е естествен имунологичен отговор на нарушение на целостта на тъканите, органите и постоянството на вътрешната среда. Инфекциозните заболявания, нараняванията са най-честите причини за признаци на възпаление.

По време на възпаление тялото активира защитните си функции, като се предпазва от увреждане. Той е полезен при някои остри състояния, но хроничното възпаление има тенденция да влошава здравето на човек. Хроничният възпалителен процес причинява появата на сърдечно-съдови заболявания , диабет, нарушения в мозъчната дейност. Симптомите на възпаление са характерни за някои заболявания на червата, подагра и артрит.

Проведени са редица експерименти с животни за изследване на противовъзпалителните свойства на дяволския нокът. Изследване върху мишки доведе до заключението, че иридоидните гликозиди инхибират патогенните свойства на цитокините – специфични молекули, отговорни за появата на възпалителни процеси.

Лабораторните изследвания върху свойствата на дяволския нокът продължават и до днес. Първите резултати вече дават надежда за създаването на ефективни алтернативни лекарства за лечение на заболявания, характеризиращи се с възпаление.

За лечение на остеоартрит

Медицинските наблюдения в Съединените щати показват, че повече от 30 милиона възрастни в страната страдат от най-честата форма на артрит, остеоартрит. Заболяването се характеризира с постепенно изтриване на хиалиновия хрущял, покриващ ставната повърхност на костите. Костите започват да се търкат една в друга, което води до образуване на оток, ограничена подвижност, болка в ставите .

За да се потвърди ефективността на използването на дяволския нокът при пациенти с остеоартрит, е проведено проучване върху 122 пациенти с наранявания на коленните и тазобедрените стави. Приемането на дяволския нокът в доза от 2610 mg позволява да се намали интензивността на болковия синдром. Аналгетичният ефект се постига чрез действието на растителни фитокомпоненти, които са подобни на диацереина, основното лекарство за лечение на ставни болки. [1]

Друго проучване използва дяволски нокът заедно с куркума и бромелаин. На участниците в експеримента – 43 пациенти с хроничен остеоартрит – беше предложена комбинирана композиция за 2 месеца. След това време е установено, че болката намалява с 46%. [2]

Изследването на аналгетичните свойства на дяволския нокът при лечението на остеоартрит продължава и до днес. Изследователите анализират състава на елемент, подобен на диацереин, за да създадат ефективно фармакологично лекарство.

При лечение на подагра

Подаграта е често срещана форма на артрит, която често води до инвалидност, може да причини смърт на пациента. Заболяването се характеризира с разрушаване на ставите. Особено засегнати са пръстите на краката, глезените и коленете. При подагра се наблюдава специфично зачервяване на кожата над ставните повърхности, силно подуване, болезненост.

Причината за заболяването се крие в патологичното повишаване на нивото на пикочната киселина в кръвта, образувано по време на разграждането на пурина. Това вещество, което има кристална структура, присъства в някои храни. Терапевтичната тактика при подагра включва назначаването на нестероидни противовъзпалителни средства. Добре познатите противовъзпалителни, аналгетични качества на дяволския нокът направиха възможно използването му като алтернатива на фармакологичните средства.

Има мнение, че нокът на дявола е в състояние да намали концентрацията на пикочна киселина в кръвта. Данните, подкрепящи тази хипотеза, идват от проучвания при мишки. Установено е, че високите дози Harpagophytum procumbent намаляват нивата на пикочната киселина. Все още няма данни за ефекта на дяволския нокът върху човешкото тяло като средство за лечение на подагра.

Прочетете още: Облекчаване на болки в гърба

Болката в гръбначния стълб е позната на почти цялото възрастно население. Болките в кръста излизат на първо място – 80% от случаите. Като се има предвид способността на дяволския нокът да елиминира признаците на възпаление, има вероятност да има аналгетичен ефект при болки в кръста. Това е възможно благодарение на харпагозидите – активните фитокомпоненти на растението.

Изследване е проведено от учени за изследване на свойствата на екстракта от харпагозид. В експеримента участваха две групи пациенти – на едната беше даден препаратът от дяволския нокът, а на другата беше даден нестероидното противовъзпалително лекарство Viox. След 6 седмици резултатите от експеримента бяха оценени. Пациентите в групата на харпагозид съобщават за 23% намаляване на болката. В групата, приемаща Viox, субектите са имали 26% намаление на интензивността на болката. [3]

В две други медицински проучвания, проведени независимо едно от друго, пациентите бяха помолени да приемат 50-100 грама харпагозиди всеки ден. Беше заключено, че дяволският нокът значително намалява болката.

Предвид ефекта на харпагозидите, учените разглеждат дяволския нокът като алтернативно лечение на болки в лумбалния гръбначен стълб. За да се потвърди аналгетичният ефект, се провеждат редица научни експерименти.

За отслабване

Освен че има аналгетичен и противовъзпалителен ефект, дяволският нокът може да потисне глада. Това се случва, когато активните растителни вещества взаимодействат с грелин, пептиден хормон, отговорен за апетита. Грелинът се синтезира от клетките на стомашно-чревния тракт, активира мозъчните клетки, които са отговорни за възбуждането на глада.

Изследване, насочено към изследване на тази особеност на дяволския нокът, е проведено върху мишки. Животните, които са получавали Harpagophytum procumbent, са яли много по-малко храна през следващите четири часа, в сравнение с групата, която е получавала плацебо.

Ефектът на корена на дявола върху потискането на глада при животните представлява интерес за изпитания върху хора. Но в момента подобни изследвания не се извършват поради липса на информация за ефектите върху хората.

Странични ефекти, взаимодействия с други лекарства

Има добри доказателства, че Дяволският нокът при 2610 mg не причинява никакви симптоми. Данни за използването на средства за дълго време в момента не са налични.

Страничните ефекти включват:

 • Диспептични разстройства.
 • алергия 
 • главоболие .
 • кашлица

Има редица заболявания, чиито симптоми могат да се влошат от употребата на дяволския нокът:

 • Сърдечно-съдови заболявания . Дяволският нокът може да причини нарушения на сърдечния ритъм, скокове на кръвното налягане.
 • Захарен диабет . Фитокомпонентите могат да взаимодействат с антидиабетни лекарства, да намалят количеството глюкоза в кръвта.
 • Жлъчнокаменна болест . Дяволският нокът активира синтеза на жлъчка, изостря симптомите при наличие на камъни в жлъчния мехур.
 • Пептична язва на стомаха . Използването на дяволския нокът повишава киселинността на стомашния сок. Това може да влоши хода на язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Дяволският нокът може да повлияе неблагоприятно на тялото, когато се комбинира с нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти, лекарства, които намаляват киселинността на стомашния сок.

 • Нестероидни противовъзпалителни средства . Дяволският нокът инхибира действието на НСПВС (Motrin, Voltaren, Felden, Celebrex).
 • Антикоагуланти . Дяволският нокът засилва ефекта на антикоагулантите, причинявайки кървене, поява на хематоми (Coumadin).
 • Антиациди . Дяволският нокът инхибира действието на лекарства, които намаляват концентрацията на киселина в стомашния сок (Фамотидин, Омепразол, Зантак, Лансопразол).

Преди да започнете да приемате Дяволски нокът, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Само лекар може да разреши приема на добавката, ако се лекувате с някакви фармакологични лекарства.

Допустима дозировка

Добавките от дяволски нокът се предлагат под формата на капсули, таблетки, прах, екстракт. Преди да започнете да го приемате, трябва да проучите съдържанието на активните елементи – харпагозиди.

За лечение на остеоартрит, синдром на лумбална болка се препоръчва прием на дяволски нокът в доза от 600 до 2610 mg на ден. Екстрактът от харпагозиди в количество 50-100 mg отговаря на тези препоръки.

При остеопороза дяволският нокът се дава под формата на добавка AINAT. Съставът на лекарството включва: 300 mg простатен харпагофитум, 200 mg куркума, 150 mg бромелаин. Бромелаинът е ензим, ефективен при възпаление.

Всички проучвания на дяволския корен са проведени в период от 12 месеца. Кратката продължителност на експериментите позволява да се провери безопасността на дозата на дяволския нокът в размер на 2610 mg. Ако имате захарен диабет , някакви сърдечни заболявания, камъни в бъбреците, стомашни язви, приемът на дяволски нокът може да засили симптомите на тези заболявания.

Когато се лекувате с нестероидни противовъзпалителни средства, антикоагуланти, антиациди, трябва да се помни, че дяволският нокът може да взаимодейства с тях. Това ще доведе до намаляване на ефективността на фармакологичните средства.

Вместо заключение от Dietyc.com

Препаратите, които съдържат екстракт от дяволски нокът, могат да намалят болката, да премахнат симптомите на възпаление при артрит, подагра. Фитоекстрактите възстановяват подвижността на ставите, премахват отока. Освен това дяволският нокът влияе върху производството на хормони, отговорни за появата на глад, потиска апетита.

Многобройни проучвания заключават, че безопасната доза на дяволски нокът е 600-2610 mg на ден. Няма официални медицински препоръки за това.

Ако се придържате към препоръчителната дозировка, вероятността от странични ефекти е изключително малка. Необходимо е да се вземе предвид наличието на определени соматични заболявания, приемът на определени групи лекарства, за да не се влошат симптомите или да не се намали терапевтичният ефект. Преди да започнете да използвате хранителни добавки с дяволски нокът, трябва да се консултирате с Вашия лекар, за да прецените вероятността от развитие на негативни последици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.