7 начина за детоксикация на тялото ви

7 начина за детоксикация на тялото ви

Терминът детоксикация има няколко значения. Например, прочистване на организма от лекарства. В превантивната медицина обикновено означава елиминиране на токсични метаболитни продукти. Метаболитната детоксикация е постоянно отстраняване на ненужните химикали и отпадъчни продукти от тялотоЧерният дроб, бъбреците, кожата и лимфната система са неуморно ангажирани в прочистването на организма от различни токсини.

При здрави механизми за детоксикация тялото не оставя много ненужни съединения, което допринася за доброто здраве. Някои промени в начина на живот, характерни за съвременния свят, доведоха до значително увеличаване на токсичното натоварване на тялото. За щастие можете да подобрите ефективността и скоростта на детоксикация чрез по-здравословен начин на живот и диета и добавки.

‌‌Четири основни причини за необходимостта от подкрепа на процеса на детоксикация

1. Повишено замърсяване на околната среда

През цялата история живите същества са били изложени на малко токсини от околната среда. Но напоследък химическото замърсяване на природата е нараснало многократно, което може да се превърне в заплаха за здравето. Колкото по-модерно живеете, толкова по-вероятно е да влезете в контакт с голямо разнообразие от токсини: пестициди, хербициди, нестабилни органични съединения, консерванти, забавители на горенето (в облеклото и мебелите), пластмаси (фталати и бисфенол А), тежки метали (живак) и много други.

Бременната жена е в състояние да храни дете, което расте в нея, но не може напълно да го защити от много от химическите заплахи на съвременния свят. Проучване, проведено сред бременни жени, показва, че повече от 280 съединения са в състояние да проникнат в плода през плацентата. По този начин тялото може да започне да изпитва токсично натоварване дори преди раждането – това подчертава значението на редовната детоксикация. 

2. Исторически ритуали за детоксикация

Повечето древни култури имат свои собствени ритуали за редовна детоксикация. Например американските индианци организират ритуални парни и пият билкови чайове и настойки. Лечителите често лекуват заболявания с голямо разнообразие от билки, които подобряват движението на червата или изпотяването. Тези древни ритуали спомагат за увеличаване на притока на кръв и лимфния дренаж, както и на храносмилането и уринирането за прочистване на тялото.

3. Връзка с преждевременното стареене

Научните изследвания показват пряка връзка между метаболитната токсичност и повишения оксидативен стрес, свързан с предстареенето, възпалението и хроничните заболявания – колкото повече химикали в организма, толкова по-висок е рискът от бързо стареене и развитие на хронично заболяване.

4. Връзка с хормоналния дисбаланс при децата

Много „съвременни“ токсини, открити в изобилие в храните, водата и хранителните опаковки, нарушават ендокринната система (способност за зачеване, щитовидна жлеза). Някои често срещани съединения (някои видове пластмаси и пестициди) се наричат ​​ендокринни разрушители – съединения, които причиняват увеличаване на броя на хормоналните нарушения при младите хора, като ранен пубертет и необичайно развитие на гениталиите. 

‌‌Основни органи, участващи в детоксикацията

Детоксикацията на тялото се извършва предимно от черния дроб, бъбреците, кожата и лимфната система. Детоксикацията се състои от редица етапи. Токсичната молекула, която е влязла в тялото, почти винаги първо се изпраща в черния дроб, основният орган на метаболитната детоксикация. След като се обработи от черния дроб, токсинът се прехвърля в бъбреците за по-нататъшно елиминиране от тялото.

Кожата е най-големият орган за детоксикация – средно тя извежда около 1 кг токсини от кръвта чрез потта. С оглед на това е удивително колко хора се стремят да потиснат производството на пот, вместо да възприемат този естествен процес за укрепване на здравето.

Често пренебрегваната лимфна система върши по-голямата част от работата по премахване на токсините от тялото и осигуряване на клетки с хранителни вещества. Нещо повече, това е един от основните компоненти на имунната система. Това е разпределена система от органи и връзки между тях, която премахва клетъчните отломки в цялото тяло.

Както можете да видите, системата за детоксикация е доста сложна и заслужава уважение и подкрепа.

‌‌Седем стъпки за намаляване на количеството токсини в тялото

1. Избягвайте постоянно приемане на лекарства или прекомерна консумация на алкохол

Успокоителни и стимуланти, никотин и алкохол, както и много болкоуспокояващи без рецепта (като ацетаминофен и ибупрофен) се абсорбират от тялото чрез черния дроб или бъбреците. Когато се консумират в излишък, те забавят системите, участващи в защитата на организма.

2. Пийте много вода

Пиенето на достатъчно вода през целия ден подобрява притока на кръв, лимфния дренаж и производството на пот. Детокс ефектът може да бъде засилен чрез добавяне на лимон и щипка морска сол  или  електролити към водата  . Лимонът и солта помагат на клетките да усвоят и използват водата, от която се нуждаят.

3. Яжте органични храни от хуманно отгледани животни

Продуктите от животни, отглеждани в изкуствена среда, често съдържат хормони, антибиотици и пестициди, дадени на тези животни. И всички те навлизат в кръвта след ядене на такова месо и млечни продукти.

4. Яжте биологични селскостопански продукти

75% от продуктите, продавани в магазините, съдържат следи от глифозат. Културите са специално модифицирани генетично за имунитет срещу този пестицид. Въпреки че е ефективен при убиването на насекоми, използването му води до генетично модифицирани и натоварени с пестициди храни. Глифозатът е забранен в много страни, но все още не е в САЩ. Смята се, че излагането на глифозат води до повишен риск от рак, безплодие, нервно-мускулни заболявания и автоимунни заболявания.

5. Яжте специални храни за детоксикация

Опитайте се да ядете кръстоцветни зеленчуци всеки ден – които издават отчетлива миризма на сяра при готвене –  броколи , карфиол, кейл, брюкселско зеле, зеле и чиненси, рукола и лук. Когато се абсорбират, всеки от тях освобождава определени помощни вещества, които подпомагат освобождаването на чернодробните ензими за подобряване на метаболизма. 3

Някои хора се затрудняват да ядат тези храни поради тяхната миризма или горчивина. Всичко обаче зависи от начина им на приготвяне и подправките. Като издават сярна миризма в началото на готвенето, тези ярки зеленчуци имат по-сладък вкус. А добавянето на захранено с трева масло, билки и  подправки  ще ги направи още по-вкусни.

Например, опитвали ли сте филийки брюкселско зеле в  авокадово масло , бавно печено в бекон, сос и сладък балсамов сос? Това е истински празник на изтънчения горчив сладък вкус.

Доказано е, че храни като цвекло, чесън, джинджифил, плодове и органична соя , както и подправки като лют червен пипер  и  куркума ,  стимулират метаболитната детоксикация  . 4  Коренът от  джинджифил  също намалява възпалението и подобрява храносмилането, докато лют червен пипер стимулира циркулацията.

6. Упражнения. Детокс чрез изпотяване.

Движението е един от основните начини да подобрите здравето си. То не само ускорява сърдечната честота, за да увеличи доставката на кислород в мозъка, но също така подобрява циркулацията на левкоцитите, които потискат инфекциите и освобождават тялото от токсини.

И ако физическата активност е достатъчно интензивна, за да предизвика потене, детоксикацията настъпва през кожата. Упражненията могат да ви помогнат да постигнете психически и емоционален баланс, да намалите риска от развитие на болестта на Алцхаймер, да намалите натрупването на токсини в тялото си и да подобрите здравето на кожата.

Токсините напускат тялото през кожата заедно с потта. Струва си да се опитвате да се потите добре всеки ден. За това са подходящи сауна, парна баня или хидромасажна вана. Преди да отидете на сауна или баня, уверете се, че сте в добро здраве, пийте достатъчно вода и вземете одобрение от лекар, тъй като високите температури могат да навредят, ако се чувствате зле.

7. Вземете добавки за детоксикация

Много билки и други естествени съединения могат да помогнат драстично да увеличат детоксикацията и са безопасни, когато се консумират със съгласието на лекар.

Те поддържат един или повече етапи на биохимична детоксикация: ацетилиране, конюгация на аминокиселини, глюкурониране, конюгация на глутатион, метилиране и сулфатиране. Има няколко основни добавки, които поддържат тези стъпки:

  • Млечен трън : Поддържа черния дроб, като предотвратява присъединяването на токсините към чернодробните клетки
  • Корен от глухарче:  подобрява естествената детоксикационна активност на черния дроб и подобно на естествен диуретик помага на черния дроб да филтрира водата;
  • Глутатион (N-ацетилцистеин) : Подобрява процеса на конюгация, който премахва токсините (като живак) и намалява оксидативния стрес . 

Млечният бодил и коренът от глухарче се предлагат под формата на капсули или чай. Глутатионът (N-ацетилцистеин) се предлага почти изключително под формата на капсули, за да съдържа неговата миризма, подобна на миризмата на варени яйца. Мнозина приемат тези добавки по съвет на лекарите си в продължение на 1-6 седмици като част от общата си детокс диета.

Тези курсове могат да се повтарят няколко пъти в годината. В този случай първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, тъй като рязката детоксикация може да навреди на тялото или да причини нежелани реакции (главоболие, болки в тялото, умора).

Като цяло здравословната диета, изпотяването и редовната физическа активност ще помогнат за изхвърлянето на токсините. Детоксикацията може да бъде подобрена с по-интензивна програма за детоксикация (контролирана от лекар), включваща  детоксикационни добавки, детоксикираща диета и обмислена програма за упражнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.