Какво е N-ацетил L-цистеин (NAC). Ползи 

Какво е N-ацетил L-цистеин (NAC). Ползи 

N-ацетил L-цистеин (NAC)  е мощен  антиоксидант , получен от естествено срещаща се аминокиселина. Най-често се използва от лекари срещу предозиране на парацетамол и неговите препарати. Изглежда, че добавката с ацетилцистеин и/или неговият прекурсор  глутатион  може да има и други ползи. И така, изследователите изучават ефекта на NAC върху имунитета. 

Веднъж попаднал в тялото, стабилният ацетилцистеин се превръща от тялото в по-малко стабилния глутатион, който се състои от три  аминокиселини : глицин,  цистеин  и  глутаминова киселина . Глутатионът присъства естествено в тъканите на хора, животни, растения и гъби. Той помага за защита на клетките от оксидативно увреждане. Освен това глутатионът помага на тялото да „рециклира“  витамините Е  и  С. Изследванията показват връзка между високите нива на глутатион в кръвта и намаления риск от заболяване, особено при възрастните хора. 

Диета съдържаща богати на сяра храни може да помогне за подобряване на нивата на глутатион. Ако това не е достатъчно, можете да приемате добавки. 

Богати на сяра плодове и зеленчуци:

 • авокадо
 • броколи
 • зеле
 • карфиол
 • чесън
 • грейпфрут
 • къдраво зеле
 • лук
 • домати

Богати на цистеин храни като пилешко, пуешко, кисело мляко, сирене, яйца,  слънчогледови семки  и бобови растения също могат да помогнат за повишаване на нивата на глутатион в кръвта. Ацетилцистеинът  е добавка, която обикновено се приема за повишаване на нивата на глутатион. Понякога се приемат и допълнителни добавки с  глутатион . 

Има предположения, че ацетилцистеинът и глутатионът могат да помогнат на тялото по следните начини.

Имунитет и инфекции

Здравата имунна система е от съществено значение за борбата с опасните патогени, с които се сблъскваме ежедневно: вируси, бактерии, гъбички. Здравето на имунната система зависи от вродения и адаптивен имунитет, както и от начина ни на живот – упражнения, сън, диета и управление на стреса. 

Има доказателства, че  глутатионът  може да е важен за поддържането на силна имунна система. Изследванията показват, че глутатионът, произвеждан в черния дроб, е от съществено значение за нашите бели кръвни клетки (лимфоцити), за да бъдат готови да се борят с инфекции и болести. 

Проучване от 2011 г. установи, че следните заболявания са свързани с ниски нива на глутатион в кръвта.

 • Остро белодробно увреждане/остра дихателна недостатъчност
 • Хроничен бронхит
 • Хронична обструктивна белодробна болест
 • кистозна фиброза
 • Идиопатична белодробна фиброза
 • Различни бактериални и вирусни инфекции 

Диета, богата на сяра и цистеин, може да помогне за повишаване на нивата на глутатион в тялото. Ако храната сама по себе си не е достатъчна за повишаване на  нивата на глутатион , могат да се приемат добавки. 

Здраве на дихателните пътища

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която също причинява емфизем и хроничен бронхит, е често срещано респираторно заболяване, често причинено от тютюнопушенето. Лекарствата, отпускани с рецепта, са много ефективни за облекчаване на дишането от възпалително белодробно заболяване, но мнозина все още предпочитат по-естествен подход. 

Често лекарствата с рецепта се използват в допълнение към добавки като ацетилцистеин – това е една от най-популярните добавки в такива случаи.  Ацетилцистеинът  може да се приема орално, докато специализираните аптеки могат да приготвят разтвор за използване в пулверизатор.

Според проучване от 2012 г., ацетилцистеинът може да помогне за омекотяване на излишната слуз, която се образува в засегнатите бели дробове. Проучване от 2013 г., публикувано в Chest, също показва положителен ефект върху белите дробове при ХОББ. Проучване, публикувано през 2016 г. в Respiratory Medicine, заключава: „Ацетилцистеинът има добри антибактериални свойства и е в състояние да попречи на образуването на биофилм и също така да унищожи биофилмите. Авторите обаче отбелязват необходимостта от допълнителни изследвания. 

Проучване от 2014 г. анализира доказателства, че ацетилцистеинът може да облекчи обострянията на ХОББ и да подобри функцията на малките дихателни пътища. Според проучване от 2016 г., публикувано в Expert Review of Respiratory Medicine, дози ацетилцистеин над 1200 mg на ден могат да помогнат за предотвратяване на обостряния на ХОББ. Това е важно, тъй като тези екзацербации на хронично белодробно заболяване често изискват хоспитализация. Освен това изследователите предполагат, че доза от 600 mg на ден би била достатъчна за стабилизиране на хроничния бронхит. 

В същото време проучванията през 2015 и 2018 г. не разкриха ясна полза от перорален или инхалиран ацетилцистеин при белодробни заболявания. Не са отбелязани отрицателни ефекти, така че ацетилцистеинът е безопасен, ако искате да го опитате. Моят съвет е, ако забележите подобрение, продължете да го приемате. Ако няма ефект, просто спрете. 

Здраве на черния дроб

Черният дроб е основният кръвен филтър, който отстранява от него потенциално опасни вещества (пестициди, алкохол, лекарства и др.). Ацетилцистеинът  помага за защита на черния дроб от токсини като ацетаминофен (парацетамол), алкохол и вредни химикали. Той също така помага за постигане на достатъчни нива на междуклетъчен  глутатион , с който черният дроб неутрализира химикалите.

Ако редовно приемате ацетаминофен (тиленол, парацетамол) за хронична болка, тогава трябва да сте наясно, че такава продължителна употреба на тези лекарства поставя допълнителен стрес върху черния дроб и намалява нивата на глутатион. Вярвам, че добавката на ацетилцистеин може да се счита за намаляване на стреса върху черния дроб.

Здраве на сърцето

Сърдечните заболявания са водещата причина за смърт в САЩ, Европа и Азия. За съжаление, честотата на сърдечните заболявания ще продължи да нараства, тъй като все повече страни заменят традиционните си диети със западна храна. Само в САЩ сърдечно-съдовите заболявания са причина за близо 1 милион преждевременни смъртни случаи. Сърдечните заболявания водят до инфаркти и увреждане на сърцето. 

Диабетът и високата кръвна захар също могат да засегнат сърцето и да доведат до сърдечен удар. Проучване от 2016 г. при плъхове показа, че причиненото от захар увреждане на сърдечната тъкан може да бъде сведено до минимум чрез приемане на ацетилцистеин. Съответно NAC може да защити сърцето при диабет. 

Според проучване от 2018 г. при плъхове, ацетилцистеинът може да намали увреждането на сърцето поради недостатъчно снабдяване с кислород към сърцето. Друго проучване от същата година показва ползата от NAC за защита на сърдечната тъкан от инфаркт. 

Проучване при хора от 2018 г. разглежда пациенти с уголемени сърца, особено тези с хипертрофична кардиомиопатия (HCM). В двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано и контролирано от пола проучване, пациентите получават плацебо или NAC в доза от 2400 mg на ден. Проучването е продължило 12 месеца, 29 пациенти са приемали ацетилцистеин, 13 пациенти са приемали плацебо. Изследователите отбелязват леко подобрение, но не правят категорични заключения поради малкия брой участници. 

Проучване от 2019 г. установи, че  NAC  може да помогне за защита на сърцата на плъхове от страничните ефекти на химиотерапията за рак. Важно: Ако се лекувате за рак, изключително важно е да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете каквито и да било добавки. 

Здраве на мозъка

Болести на нервната система като тревожно разстройство, депресия и шизофрения са трудно изпитание за пациентите, техните семейства и обществото. Правилното хранене и упражнения са от съществено значение за поддържането на добра нервна система и цялостно здраве. Освен това лекарите често предписват лекарства за коригиране на химически дисбаланс. Тези лекарства често имат желания ефект, но много от тях не ги приемат от страх от странични ефекти. Често се търсят естествени средства, а един от най-популярните е ацетилцистеинът. Може да е полезен.

Проучване от 2018 г. установи, че NAC може да помогне за лечение на биполярна депресия, а резултатите от проучване от 2016 г. предполагат, че NAC може да бъде полезен при шизофрения, когато се приема с конвенционални лекарства. 

Отделно проучване от 2018 г. също изследва пациенти с шизофрения. Това беше 12-седмично, двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано клинично проучване. Целта му беше да се изследва ефикасността на N-ацетилцистеин (NAC) 1200 mg спрямо плацебо, когато се приема заедно с традиционните лекарства за шизофрения. Проучването включва 84 пациенти с хронична шизофрения. Тези, които приемат NAC, показват цялостно подобрение в състоянието си в сравнение с тези, приемащи плацебо. 

Проучване от 2017 г., публикувано в Psychological Medicine, заключава: „NAC може да повлияе на познанието при психоза. Групата NAC показа значително подобрение в работната памет в сравнение с групата на плацебо.

Фертилитет и безплодие

Много милиони хора по света изпитват проблеми със зачеването. Причините са различни и засягат както жените, така и мъжете. NAC  изглежда е важен за плодовитостта поради своите  антиоксидантни  свойства. 

Честа причина за безплодие са поликистозните яйчници. За щастие това заболяване често се дължи на диета и начин на живот. Така че след необходимите промени (включително загуба на тегло) успешната бременност е напълно възможна. Въпреки това, понякога се налага прием на лекарства.

Проучване от 2017 г. установи, че NAC, комбиниран с кломифен (често срещано лекарство за PCOS) може да бъде полезен за тези, които искат да забременеят. Внимание: Винаги се консултирайте с Вашия лекар преди да приемате добавки. 

Проучване от 2020 г. сравнява ацетилцистеин с метформин, друго лекарство, което често се предписва за PCOS. Оказа се, че NAC помага за намаляване не само на теглото, но и на нивата на холестерола. Изследователите стигнаха до заключението, че NAC може да се разглежда като заместител на метформин. Честотата на зачевания е еднаква и в двете групи.

Проучване от 2019 г. показа известно обещание за мъже с намалено качество на спермата. В проучването се увеличават както броят на сперматозоидите, така и подвижността им. Изследователите стигнаха до заключението, че „добавката на NAC  може да подобри качеството на спермата и антиоксидантния статус при безплодни мъже“.

Контрол на кръвната захар

Над 422 милиона души по света имат диабет. По-голямата част (90-95%) имат диабет тип 2, който се дължи главно на начина на живот (напр. лоша диета и липса на физическа активност). Веднъж започнат, диабет тип 1 е необратим. Развива се, когато имунната система погрешно атакува панкреаса, като му пречи да произвежда инсулин. 

Проучване от 2018 г., публикувано в American Journal of Cardiovascular Drugs, показва по-добра защита на сърдечната тъкан при диабетици, когато се допълва с  NAC . По-специално, изследователите отбелязват, че „ацетилцистеинът демонстрира висок потенциал за защита на сърцето при пациенти с диабет, изложени на риск от инфаркт на миокарда чрез потискане на оксидативния стрес…“.

Освен това, статия за преглед, публикувана през 2019 г. във Pharmacological Research, анализира доказателствата, че NAC може да подобри инсулиновата чувствителност при инсулинорезистентни, преддиабетни и диабетни индивиди. 

Въпреки потенциалните ползи от хранителните добавки,  първата стъпка в контролирането на нивата на кръвната захар е да се приеме по-здравословен начин на живот . Никога не спирайте да приемате лекарствата си за диабет, без първо да говорите с Вашия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.