7 дневна диета с ябълков оцет

7 дневна диета с ябълков оцет

Какво представлява диетата с ябълков оцет?

Ябълковият оцет се прави от ябълки, които са били смачкани, дестилирани и след това ферментирали. При диета с ябълков оцет препоръката е да се консумира в малки количества или да се приема като добавка. Неговите високи нива на оцетна киселина или може би други съединения може да са отговорни за предполагаемите ползи за здравето. Въпреки че препоръките за „дозиране“ варират, повечето са от порядъка на 1 до 2 чаени лъжички. Те се приемат преди или по време на хранене.

Какво може да направи диетата с ябълков оцет за вас?

В продължение на хиляди години съединенията, съдържащи оцет, са били използвани заради  предполагаемите им лечебни свойства . Използван е за подобряване на силата, за „детоксикация“, като антибиотик и дори като лечение на скорбут. Въпреки че никой вече не използва ябълков оцет като антибиотик (поне никой не трябва да го използва), напоследък той се рекламира  за загуба на тегло.  Какви са доказателствата?

Изследвания при затлъстели плъхове и мишки показват, че оцетната киселина може да предотврати отлагането на мазнини и да подобри техния метаболизъм. 

Най-широко цитираното изследване върху хора е проучване от  2009 г. на 175 души . Те консумирали напитка, съдържаща 0, 1 или 2 супени лъжици оцет всеки ден. След три месеца тези, които консумирали оцет, имали умерена загуба на тегло (от 1 до 2 кг). Също така по-ниски нива на триглицериди от тези, които не пият оцет. 

Друго малко проучване установява, че консумацията на оцет подобрява усещането за ситост след хранене. Проблемът е, че го прави, като причинявайки гадене. 

Нито едно от тези проучвания не е проведено с конкретно ябълков оцет. По  -скорошно проучване включва произволно разпределени 39 човека. Те следват диета с ограничени калории с ябълков оцет. Други хора са на диета с ограничени калории без ябълков оцет в продължение на 12 седмици. Докато и двете групи губят тегло, групата приемала ябълков оцет губи повече. Както при много предишни проучвания, това e доста малко и краткосрочно.

Като цяло, научните доказателства, че консумацията на оцет (независимо дали от сорта ябълков сайдер или не) е надеждно, дългосрочно средство за загуба на наднормено тегло, не са убедителни. (От друга страна, редица проучвания показват, че оцетът може да предотврати скокове в кръвната захар при хора с  преддиабет  и  диабет тип 2,  като блокира усвояването на нишестето – може би това е тема за друг ден.) Дори сред привържениците на ябълковия оцет за тегло. загуба или други ползи за здравето, не е ясно кога да пиете ябълков оцет (например дали има определено време от деня, което може да е най-добро?) или колко ябълков оцет на ден е идеален.

Има ли недостатък на диетата с ябълков оцет?

За много природни средства изглежда има малък риск, така че често срещаният подход е „защо да не опитате?“ Въпреки това, за диети с високо съдържание на оцет са необходими няколко предупреждения:

  • Оцетът трябва да се разреди. Високата му киселинност може да увреди зъбния емайл, когато се пие „направо“ – консумацията му като компонент на дресинга за салата винегрет е по-добър начин.
  • Съобщава се, че причинява или влошава ниските нива на калий. Това е особено важно за хора, приемащи лекарства, които могат да намалят калия (като обикновени диуретици, приемани за лечение на  високо кръвно налягане ).
  • Оцетът може да промени нивата на инсулин. Хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни при диета с високо съдържание на оцет.

И какво тогава?

Ако се опитвате да отслабнете, добавянето на ябълков оцет към вашата диета вероятно няма да свърши работа. Разбира се, никога не бихте подозирали, че това е така по начина, по който се е наложило в здравните търсения в Google. Но популярността на диетите често няма нищо общо с  действителните доказателства . Ако четете за нова диета (или друго лекарство), която звучи твърде добре, за да е истина, обикновено е необходима здравословна доза скептицизъм.

И все пак, ако сте решили да опитате 7 дневна диета с ябълков оцет

За начало трябва да си купите бутилка органичен, непастьоризиран, нефилтриран ябълков оцет. Или го пригответе сами – Вижте : Как се прави домашен ябълков оцет

Имайте предвид, че не е нужно да пиете големи количества оцет, за да получите всички негови ползи за детоксикация на тялото и отслабване.

Ще ви трябват само две чаени лъжички оцет, разтворени в 450 ml вода, разделени на три дози дневно.

Пригответе сместа си с вода/ябълков оцет сутрин, след това пийте по чаша преди всяко основно хранене.

За да му придадете по-мек вкус, можете да добавите малко мед във всяка чаша.

Можете също така да приготвите инфузия. За целта смесете две супени лъжици ябълков оцет в 450 мл вода. Добавете малко мед и любимата си торбичка за чай и го пийте възможно най-горещо.

ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТТА НА ПЛАНА

Тази диета за детоксикация с ябълков оцет е напълно безопасна за вашето здраве. Консумирайки напълно натурален продукт, вие не сте ограничени във времето. Все пак започнете със 7 дни диетата, като по време на тях проследете поносимостта си към оцета.

Имайте предвид, че тази диета не е чудотворна и резултатите ще се покажат след известно време. Не очаквайте чудо в първите дни. Те са просто настройка.

Ако съчета диетата си с балансирана диета и ежедневна тренировка, ще постигнете по-добри резултати.

Ябълковият оцет действа по-ефективно при някои хора, отколкото при други, които са по-малко способни да отслабнат.

Във всеки случай си струва да го опитаме за малко, за да видим как реагира тялото ни.

Уверете се, че пиете поне две чаши оцетна вода на ден за добри резултати. Приемането му непосредствено преди хранене ще помогне да се предотврати преяждането.

ПОСЛЕДНА ПРЕПОРЪКА ОТНОСНО ДИЕТАТА С ЯБЪЛКОВ ОЦЕТ

Ябълковият оцет трябва да се консумира разреден във вода. Всъщност той е много кисел и може да навреди, ако се консумира в чист вид.

Киселинността му също може да увреди зъбния ви емайл. Изчакайте 30 минути след консумацията на чашата си оцет, за да си измиете добре зъбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.