Възстановяване на зъбния емайл

Възстановяване на зъбния емайл

Емайлът е тънко покритие на зъба, което се състои от 96% неорганични вещества и 2-3% вода, органичните вещества съставляват само 1% от емайла. Зъбният емайл е най-здравата структура на човешкото тяло и има най-ниско съдържание на вода в състава. Неорганичната част на емайла е представена главно от хидроксиапатити – естествени калциеви фосфати, които съставляват 90% от неговата структура. Слюнката съдържа големи количества калциеви йони и фосфатни йони и, измивайки зъбите, ги предпазва от разрушаване и попълва минералния състав на емайла.

Симптоми на разрушаване на емайла

С цялата сила на зъбния емайл, той не е абсолютно неуязвим и подлежи на унищожаване под въздействието на определени фактори. Изтъняването и дефектите на емайла водят до влошаване на състоянието на зъбите, увеличаване на риска от кариозно разрушаване на всички негови тъкани, които не се различават по сходна твърдост. Тази ситуация също е опасна, тъй като емайлът не може да се регенерира самостоятелно, а възстановяването на минералния му състав е възможно само изкуствено.

Дебелината на емайла не е еднаква в различните части на зъбната повърхност.

 И така, на дъвкателната повърхност този слой достига два милиметра, като постепенно изтънява по-близо до корена на зъба. Дъвчащата повърхност на зъба се нуждае най-вече от такова трайно покритие, тъй като има голямо функционално натоварване. Въпреки това базалните зони на зъба остават най-уязвимата зона, най-често оттук започва размножаването на микроорганизми, които провокират кариес. След разрушаването на емайла патогенната микрофлора лесно се придвижва дълбоко в зъба, до самата пулпа, особено след като дентинът (вторият тъканен слой след емайла) има пореста и относително мека структура. Образуват се кариозни кухини, които често достигат такива размери, че само пломба не е достатъчна за възстановяване на зъб, а е необходимо протезиране.

Възможно е да се определи увреждането на емайла на ранен етап и да се предотвратят зъбни заболявания, които неизбежно следват при унищожаване на защитния слой на зъбния емайл, според следните симптоми:

 • Чувствителност на зъбите, която се проявява с болезнена реакция – заяждаща остра болка в отговор на излагане на студена, топла храна и напитки, кисели плодови сокове и механичен стрес по време на дъвчене;
 • Повишена болка с минимално дразнене – болката придружава дори процеса на дишане, дори при въздух с нормална температура;
 • Потъмняване на емайла – придобива сив оттенък, блясъкът изчезва;
 • Появата на петна по емайла, неговото пожълтяване;
 • Кариозни лезии на зъба, в ранен стадий на които повърхността му става тебеширена и грапава; в по-късни етапи се появяват кариеси и зъбът потъмнява.

Какви фактори провокират увреждане на емайла?

Следните фактори водят до увреждане на емайла:

 • Увреждането на емайла, изтъняване и напукване на повърхността му може да е признак за липса на флуорни и калциеви минерали, както и за липса на витамини;
 • Обратната ситуация, при която твърде много флуор влиза в тялото, провокира флуороза, което също влошава състоянието на емайла, причинявайки петна по повърхността му.
 • Избелващите процедури за зъби, както професионални, така и домашни, със сода, плодови киселини и водороден прекис също изтъняват емайла и повишават чувствителността на зъбите към външни дразнещи фактори, до болезнена реакция на вдишвания въздух.
 • Наследствено предразположение – емайлът е по-често повреден при тези хора, чийто слой е тънък по природа;
 • Неправилна хигиена – твърда четка за зъби с изтънен емайл, липса на навик за изплакване на устата след хранене и миене на зъбите два пъти на ден.
 • Диетични храни, богати на киселини, като цитрусови плодове и други кисели плодове. Киселините при ежедневна употреба постепенно изтъняват емайла, отмивайки минералите от него, което е предпоставка за неговото разрушаване.
 • Прекомерно механично натоварване на зъбите. Твърдата храна, навикът да отваряте бутилки и да чупете ядки със зъби, да чоплите семки. Емайлът може да се влоши при хора, които гризат ноктите си;
 • Пушенето, шоколадът и други сладкиши, алкохолът, сладките газирани напитки и кафето влияят неблагоприятно върху състоянието на зъбния емайл;
 • Анатомични особености на структурата на зъбите, например дълбоки и разклонени фисури;
 • Системни заболявания, засягащи общото състояние на организма;
 • Химичният състав на слюнката. Слюнката е естествен антибактериален и почистващ агент, предпазва зъбите от увреждане от патогенни бактерии и поддържа стабилността на минералния състав на зъбите;
 • Проблеми с храносмилателната система;

Флуориране на зъбите

Флуорът е минерал, който се среща естествено като фосфатна скала. Той е от съществено значение за здрави зъби и нормално образуване на емайла. Изтъняване на емайла може да се наблюдава при хора, чиято диета през периода на формиране на зъбните тъкани е липсвала достатъчно количество флуор. Ето защо много производители на пасти за зъби добавят флуор в състава си, а денталните клиники предлагат флуориране на зъбите.

Възстановяването на минералния състав на зъбния емайл с помощта на флуор помага за намаляване на увреждането му. Предотвратява изтъняване и пукнатини. Това е добра профилактика на кариес. Също така помага за облекчаване на свръхчувствителността на зъбите към студ и топлина, сладки и кисели храни.

В някои региони чешмяната вода е специално подложена на флуориране. Жителите на такива райони имат кариозни лезии и други зъбни заболявания. Те са с 60% по-рядко срещани от жителите на райони, където водата е хлорирана.

Въпреки това, флуорирането на зъбите трябва да се извършва с повишено внимание. Излишъкът от флуорид в организма е по-опасен от липсата му. Жителите на региони, където водата съдържа висока концентрация на флуор, могат да страдат от потъмняване на емайла, появата на жълти и кафяви петна по него. Затова флуорираната вода може да се използва по време на миене на зъбите и за битови нужди, но не е препоръчително да се пие. Денталното флуориране на зъбите с флуорен лак се извършва не повече от веднъж на всеки шест месеца.

Реминерализация на зъбите

Освен флуориране, високоефективна е и процедурата за реминерализация на зъбите, която се извършва и със специален лак. Реминерализиращият лак, освен флуор, съдържа много други полезни компоненти, които възстановяват минералния състав на емайла и предотвратяват неговото разрушаване. Реминерализацията се извършва със същата честота като флуорирането – на всеки шест месеца. Предимствата му включват минимизиране на риска от пренасищане с флуорид, което отличава реминерализацията от флуорирането.

Възстановяването на емайла с реминерализиращ лак не се извършва наведнъж, необходимо е да се подложи на курс от процедури, които дават кумулативен ефект.

Какво да направите, ако емайлът е силно повреден?

Ако увреждането на емайла е незначително, тогава предишните методи за неговото възстановяване са достатъчни. Ако обаче дефектите са твърде очевидни и тежки, простата процедура за нанасяне на лак, която може да се извърши дори у дома, не е достатъчна. В този случай трябва да се използва един от следните методи.

Имплантиране

Имплантацията е съвременна дентална процедура, която включва нанасяне върху емайла на състав, който е 90% сходен по състав с естественото покритие на зъба. Присаждането на изкуствен защитен слой с емайл става на клетъчно ниво, докато външният вид на зъбите става много по-равномерен и лъскав, без дребни дефекти като драскотини и стърготини, но изглеждат напълно естествени.

Недостатъците на процедурата включват нейната висока цена и липса на популярност – не всяка стоматологична клиника може да я извърши правилно.

Композитна реставрация (бондинг)

Забележими дефекти на емайла като драскотини и стружки се възстановяват с помощта на композитни материали, използвани в зъбните пломби. Композитът се нанася на слоеве върху повредената повърхност, позволявайки му да се втвърди под халогенна лампа. За да може зъбът да запази естествената си форма, той трябва да бъде шлифован.

Предимствата на този метод са достъпна цена, естетика, възможност за коригиране на сериозно увреждане на емайла и дългосрочно. Срокът на експлоатация на композитното покритие е около пет години.

Основният недостатък на бондинга (композитната реставрация) е увреждането на зъбния емайл. Композитът замества естественото защитно покритие на зъба, като същевременно уврежда действителния емайл.

Керамични фасети

Порцелановите фасети са тънки плочи, които се монтират на предната повърхност на зъба. Това ви позволява да скриете естетическите дефекти на емайла и да коригирате други несъвършенства. Твърде големи разстояния между зъбите, кривината на растежа им.

От гледна точка на естетика и дълготрайност фасетите са отличен вариант. Те са абсолютно неразличими от вашите собствени зъби, правят ги визуално по-привлекателни и не изискват смяна поне десет години. Недостатъците на този метод включват, първо, сравнително висока цена, и второ, необратимо увреждане на емайла след прилагането им. Ако сте инсталирали фасети веднъж, тогава ще трябва да ги използвате цял живот или да прибягвате до още по-скъпи методи за възстановяване. След отстраняване на фасетите, зъбната повърхност остава напълно беззащитна срещу всякакви външни дразнители, химически или механични.

Как да спасим зъбния емайл?

 • Не пренебрегвайте профилактичните прегледи при зъболекар на всеки шест месеца. Това ще ви помогне да избегнете сериозни усложнения и да разрешите проблема в зародиш. В допълнение, това значително ще спести парите ви. Тъй като реминерализацията на първите етапи на увреждане на емайла е много по-евтина от последващото лечение на кариес и възстановяване на зъбите;
 • Не пренебрегвайте правилата за устна хигиена, дори ако сте на почивка или в командировка. Запознайте се с правилния метод за миене на зъбите. Изберете четка за зъби с оптимална твърдост, не злоупотребявайте с избелващи и флуорни пасти за зъби;
 • Коригирайте диетата и навиците си по такъв начин, че да намалите броя на факторите, които провокират увреждане на емайла. Въздържайте се от сладкиши, кисели плодове и техните сокове, алкохол и кафе;
 • Откажете се от навика да гризате ноктите си, да напуквате семките и да отваряте бутилки със зъби;
 • Обогатете менюто с продукти, които са богати на микроелементи и витамини. През есенно-зимния сезон приемайте мултивитаминови комплекси.

Колко струват процедурите за възстановяване на зъбите?

Процедурите за реминерализация и флуориране със специални съединения са достъпни. Цените започват от 50 лв. за локално флуориране и реминерализация – цяло съзъбие.

Композитната реставрация и фасети ще струват доста повече.

Възстановяване на зъбния емайл у дома

Възстановяването на емайла може да се извърши без специални процедури, просто при спазване на правилата за устна хигиена. Говорим за миене на зъбите, но за да реминерализирате защитното покритие на зъбите, трябва да използвате паста или прах, който съдържа флуор. Тези хигиенни продукти могат да се използват както от възрастни, така и от деца, освен това от 1984 г. Световната здравна организация препоръчва пасти, съдържащи най-малко 2 mg флуориди – източници на флуорни йони.

Сред флуорните соли при производството на хигиенни продукти за грижа за зъбите се използват следните вещества:

 • калай флуорид;
 • натриев флуорид;
 • Монофлуорофосфат;
 • Аминофлуориди (органични флуорни съединения).

Те са необходими за повишаване на устойчивостта на зъбния емайл към метаболити на кариозни бактерии, инхибиране на възпроизвеждането на микробите на плаката и поддържане на постоянен процес на реминерализация. Активният флуор (йони на вещество, които са в несвързана форма в разтвор) е едно от най-необходимите съединения за превенция на кариес.

За възстановяване на минералния състав на емайла у дома се използват флуорирани пасти за зъби, изплаквания, предпазители за уста с флуоросъдържащи гелове, самомасаж на венците за повишаване на кръвообращението и подхранване на зъбните тъкани:

 • Водите за уста съдържат съставки, които не само предотвратяват образуването на плака по зъбите след хранене, но поддържат венците здрави и насърчават реминерализацията на емайла. Ето защо при изплакване на устата със специални средства се препоръчва разтворът да се държи в устата известно време (1-2 минути), така че активните съставки да действат върху повърхността на зъба.
 • За обогатяване на зъбния емайл с флуориди се използват и предпазители за уста, пълни с флуориден гел. Има два начина за тяхното използване: експресно флуориране, което обикновено се предлага от денталните клиники, и капков метод за домашна употреба. Експресната техника включва задържане на предпазител за уста за еднократна употреба с гел върху зъбите за кратък период от време (5-10 минути). Самофлуорирането се извършва с капа, изработена индивидуално, като се вземат предвид структурните особености на челюстта и растежа на зъбите на пациента. Флуорният гел, който се пълни в тавата, може да се остави за няколко часа или за една нощ.

Типичната паста за зъби обикновено е обогатена с натриев флуорид (до 0,76%) или монофлуорофосфат (до 1,14%). 

Детските пасти са много по-малко богати на флуориди (до 0,02%), което е необходимо за безопасното използване на почистващия състав върху млади венци и растящ зъбен емайл. Някои пасти съдържат и силициеви и калциеви соли, които произвеждат абразивен ефект. Заедно с флуоридите съставляват система за възстановяване и избелване на емайла с предотвратяване на кариес, която се нарича Fluoristat.

Други полезни добавки включват вещество като триклозан. Триклозан в пастата за зъби се намира заедно със съполимер, вещество, което удължава действието му до дванадесет часа след последното миене. Триклозанът предотвратява растежа на кристали на зъбен камък и инхибира жизнената активност на патогенните бактерии, както грам-положителни, така и грам-отрицателни. Това предотвратява образуването на мека плака и разрушаването на зъбния емайл от метаболитите на патогенната микрофлора.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.