Родопското „мумио” от село Кушла

Родопското „мумио” от село Кушла

Черна пръст от родопското село Кушла лекува дори и най-трудно зарастващите счупени кости. Местните наричат природното лекарство „мумио” и от векове го използват с успех. Родопското „мумио” не се продава, всеки може да получи от него или сам да си накопае. Стотици са случаите на излекувани, разказват хората от Кушла. Лечебната пръст вече се търси не само от българи, но и от чужденци.

Легенди и истина за родопското мумийо

Възможно ли е мъж от Кушла да е живял 107 години благодарение на „черното злато“, което го има само в района на това родопско село? Въпрос, който си задават местните жители, но и пристигналите в селото туристи и такива с болежки, за чиито лек е мумията.

25 души живеят в селото на мумиото, мумията, мумичката, както още наричат черната лечебна пръст.

В селото лекар не е стъпвал, но хората се лекуват с „мумята“. С „черното злато“. Мазна черна, лепкава пръст с невероятни лечебни свойства. Съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма и по този начин се случва „магията“ – счупено, навехнато, натъртено или ударено за много бързо време минава.

Село Кушла е малко селце на границата с Гърция, не далеч от Златоград. Известно е с пещерите и скалните образувания в близост. От 25-те жители, 12 са жени.

Пъстрите им дрехи се забелязват от далеч. Всяка една от тях се придвижва със свое собствено магаренце. По-често са в планината, по следите на мумиото – така наричат черна лепкава пръст с лечебни свойства.

“Черна пръст, но не е навсякъде тази пръст, който дойде пита – каква е тази вашата черна мумия. Нашите стари са лекували така. Моят татко и дядо, и прадядо живееха 107 години”, казва пред bTV Севдалина Асенова, жител на селото.

“Помага на счупено, на кокошки, на животни, на хора”, добавя Фани Георгиева, жител на селото.

Според местните в село Кушла е единственото находище на лечебната кал, но тя е добре позната и в други страни по света като Китай, Русия, Непал и Монголия. Намира се най-често в пещери и пукнатини на скали. Наричана е още „кръвта на планината“. Заради лековитите му сили хората в село Кушла го наричат черното злато.

“Отиваме, събираме и тогава като имаме, слагаме я в кофичка и вода. Тя седи 4-5 дена и се разтваря. Повечко може да поседи и то няма много разлика. Като поседи във водата, то се не разваля. Като е изсушена, може би до две години. Вкусът е хубав, ние сме си свикнали”, подчерта Севдалина Асенова.

Мумиото или мумята няма срок на годност. Жените я прецеждат и овалват черни топки, които сушат на слънчева светлина няколко дни. След това правят разтвор от сместа и пият. Калната вода лекува и заздравява костите. С нея най-често жените лекуват навехнато и счупено.

“Тя не може да ти навреди, не може. Аз имам специалист, дядо, прадядо, ако ще им навреди са щели да ми кажат. Сега много като ми прилошее, вземам си от чувала, сипвам си килограм и половина и разбърквам, и на всяко влизане и излизане, разбивам си и пия. Чувстваш я в костите”, каза Фани Георгиева.

Фани е местната лечителка. Повече от 30 години работи в здравната служба в селото. Днес приема хора от цялата страна в дома си.

“Безплатно ги лекувам”, каза тя.

Фани разполага с химичен анализ, който показва състава на веществото. Той се различава от този на класическото мумио, известно и като шилажит. Сред основните химични елементи, които родопското мумио съдържа, са калций, желязо и магнезий.

За думата мумио се казва, че произлиза от гръцката дума „mumia“, означаваща „запазено тяло“. Никой в селото не може да каже как е открито черното злато и от кога се използва като лек. За жителите на Кушла, народната медицина не е единственият начин, за да излекуват болежките си. Всички пият и лекарства, ходят и на лекар. Независимо, обаче дали пият мумьо или лекарство казват, че без вяра силата му не е достатъчна, за да излекува.

И точно като модерните инструктори, за щастлив живот съветват за повече движение, повече сън и чиста храна.

Единственото находище в света на природния лечебен минерал, лекуващ счупено, напукано, артрити и всичко, свързано с костната система, се намира в Родопите.

Мумията се добива от подземна жила, която се намира на 2-3 метра дълбочина и доста трудно се добива.Тайната на мумиото (мумията) е, че съдържа атомен (йонен) калций, който директно се абсорбира от организма. Учените имат теория, че мумията се утаила от преди 300-350 милиона години от останки на динозаври, а от там е и невероятният лечебния ефект.

За един месец се възстановява която и да е счупена кост. Използва се хора, имащи оплаквания със здравината на костите, от възрастни за профилактика на костите и най вече за счупени кости при катастрофи и битови инциденти.

Прием на Мумио освен че възстановява бързо счупени кости, спомага за здрави кости и здрави стави и лекува артрит.

Мумиото служи за профилактика на остеопорозата.

Учените са категорични – природният продукт има невероятна сила, счупените кости и ставните болести заздравяват по-бързо с пиене на „мумия“, отколкото при лечение с лекарства.

Никой от тях не може да обясни произхода на мумията, но все по-често се прокрадва теорията за скална симбиоза, образувала се преди хиляди години, криеща огромна енергия в себе си при самото си образуване.

За костите и ставите е чудодеен лек, защото е богато на калций, калий, магнезий, цинк, желязо и много още. Засилва регенериращите процеси многократно.

Сред кушленци няма куцащи или прегърбени.

Местните хора от векове употребяват родопското мумио за своите болежки.В миналото всички родопски кехаи пращали по един ратай към Кушла в късна есен, за да натовари от Кушленското мумио. Те лекували краката на овцете когато ги карали към Беломорието. По пътя от много от овцете окуцявали. След шиниране и превръзка с мумията за няколко дена се възстановявали.

Всички в Родопите са знаели. че мумиото укрепва костната система и спомага за бързото възстановяване на най-различни костни счупвания.Затова през хилядолетията е събрало стотици легенди.

Но по време на социализма се забравило за лечебния лек, защото село Кушла е на няма и 200 метра от самата граница с Гърция, която навремето беше неприятелска на нас държава. Там се е влизало само с разрешение на полицията.

С мумята могат да се правят превръзки на болното място, но най-полезна е, ако се пие, разтворена във вода.

Една опаковка се ползва два пъти, като се разтваря в 5 литра вода и се разбърква периодично. След 2-4 часа и около поне три разбърквания се изчаква разтвора да се утаи. Утаената вода е бяла на цвят и се пие по всяко време вместо вода. След като се използва мумията при две зареждания с вода, изважда се , изсушава се и се използва за лапи и компреси на болни места.

Организмът не може да се предозира, защото ако има излишък, се изхвърля с урината, потта и др. Тънкостта е да престои поне 2-3 часа всеки път, за да се разтвори калция и всички съпътстващи лечебни вещества.

Мумията е природен продукт с уникален състав, без аналог в природата. Съдържа 84 минерала в активна йонна форма, като желязо, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, цинк, мед, селен, кобалт, хром, бор, никел, молибден, ванадий и титан, както и много други. Тя е богата на 30 макро- и микроелемента, антиоксиданти, антивирусни и антиалергични съставки, които предоставят множество ползи за здравето. Също така, мумията съдържа витамини A, B1, B6, B12 и Р, етерични масла и органични киселини, които осигуряват максимално оздравително въздействие върху човешкия организъм.


ПОЛЗИ


Поддържа здраво сърце, подобрява паметта, Поддържа нервната система, Подобрява имунната система, повишава скоростта на метаболизма, Помага при тревожност и депресия. Естествен и мощен антиоксидант. Бори се срещу бактериалните инфекции. Премахва болката и възпалението при артрит, Намалява хроничната умора и мускулната слабост Подпомага заздравяването, увеличава силата. Подобрява кръвното ниво на захар при пациенти с диабет Помага за мъжката плодовитост, Увеличава общия брой на сперматозоидите, Полезно за кожата и косата, забавя стареенето.


Действа тонизиращо, болкоуспокояващо, укрепващо, противовъзпалително, регенеративно и антитоксично. Подкрепя мозъчните функции, общия метаболизъм и възстановителните процеси в организма, въстановява костната плътност изцяло в кратък срок, имунната система, укрепване на костите и хрущялите, подобряване на кръвообращението и овладяване на възпалителни процеси в тялото. Mумийото се използва и за козметични цели, като се смята, че може да помогне за регенерацията на кожата, премахването на бръчки и дерматити.

Ето някои от ползите, които може да получите от употребата на мумия:

Поддържа здравото сърце и подобрява паметта.
Поддържа нервната система в добро състояние.
Подобрява имунната система и ускорява метаболизма.
Помага при тревожност и депресия.
Действа като естествен и мощен антиоксидант.
Бори се срещу бактериални инфекции.
Подпомага смекчаването на болката и намаляването на възпалението при артрит.
Намалява хроничната умора и мускулната слабост.
Увеличава силата и подпомага заздравяването на организма.
Подобрява кръвното ниво на захар при диабет.
Подпомага мъжката плодовитост и увеличава броя на сперматозоидите.
Полезна е за кожата и косата и забавя стареенето.
Мумията действа тонизиращо, дава нови сили

Повече за свойствата на мумията. Ето някои допълнителни ползи, които можете да очаквате:

Подобрява съня и намалява безсънието. Мумията има успокояващ ефект върху нервната система, което помага за постигане на по-добър и по-качествен сън.

Подпомага образуването на червени кръвни клетки и повишава нивата на хемоглобина. Това е от особена полза за хора с анемия или ниски нива на желязо в организма.

Подпомага здравето на ставите и опорно-двигателната система. Мумията има антиинфламаторни свойства и може да намали възпалението и болката в ставите, като така подобри мобилността и гъвкавостта на тялото.

Подобрява работата на храносмилателната система. Мумията стимулира производството на жлъчка и подпомага храносмилането, което може да помогне при проблеми като диспепсия и газове.

Повишава енергията и издръжливостта. Като тоник за организма, мумията може да увеличи енергията и да намали умората, което е особено полезно за хора, които се занимават със спорт или имат активен начин на живот.

Подобрява сексуалното здраве и либидото. Мумията има стимулиращ ефект върху сексуалната функция и може да увеличи либидото и сексуалното задоволство.

Какво представлява ?


Мумиото (Шиладжит) е богато на хранителни вещества билкова биомаса. Всяка година натискът от планините и екстремните климатични условия карат този растителен материал да се трансформира в богата минерална биомаса, която изтича от скалите под формата на смола, която се нарича Мумио (Шиладжит).
Въпреки че го има на няколко места по света, само от находищата на Родопите, Мумиото няма терпентини и затова не горчи и няма мирис, лесно се употребява и е със същите лечебни качества като на големите находища в Хималаите.

Пещерно находище


Събира се ръчно като се добива от пещерите.Находището на този чудодеен минерал е в Родопските пещери на най-високите върхове, химичния състав му е 97% еднакъв с Хималайското мумио. По-предпочитано е, зашото няма мирис и горчивия вкус на асвалт като Хималайското, Индийското, Алтайското и Кирхистан. Многократно е по-силно от Кушленското мумио, което се слави като мехлем за костите.
Мумиото се консумира като подсилваща добавка от много години в Родопите поради многото ползи, които предоставя. Мумиото помага за подобряване на почти всички видове слабости. Смята се за най-добрият носител на енергия и е най-доброто за анти-стареене.

7 thoughts on “Родопското „мумио” от село Кушла”

 1. Здравейте,
  Аз съм от с. Каменово област Сливен. Страдам от остър артрит. ако има някой да ми изпрати по Еконт с платежно нареждане до гр. Нова Загора ул. В. Левски № 66, за Илия Гандев с тел. 0878-85-82-20, поне една порция за еднокурсово лекуване на тази извънаредно болезнен артрит.
  Щеи ви бъда много благодарен. За цената не се безпокойте.
  С поздрав: Илия Гандев.

 2. Димитрина Атанасова каза:

  Искам да си поръчм

 3. Маргарита Павлова каза:

  Здравейте,
  След като прочетох статията Ви и се запознах с уникалните лечебни свойства на мумиото, Ви моля за съдействие и контакт за да си закупя от този дар от бога. Аз съм с желязо дефицитна анемия и често се налага да влизам в болница, затова се надявам, това чудо на природата да ми помогне.
  Много Ви моля за повече информация и контакти!
  Благодаря Ви предварително!

  1. Кристина каза:

   искам да поръчам поне 4-5 дози.
   Майка ми е с тежка остепороза.
   ще съм ви благодарна!
   До офис на еконт гр.Перник
   кв.Иван Пашов
   кристина михайлова
   0885 515843

 4. stoineff каза:

  Здравейте, статията е само за информация. Dietyc.com не предлага и не продава родопско мумио.

 5. Марияна Димова каза:

  Здравейте. Имали начин да се поръча. Ще бъда благодарна за отговор.

 6. Нина Стоянова каза:

  Искам да закупя

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.