Вреда от алкохола за здравето и начини за защита на черния дроб

Вреда от алкохола за здравето и начини за защита на черния дроб

Много хора вярват, че пиенето на чаша или две червено вино или други алкохолни напитки всеки ден е полезно за вашето здраве. Може би това е мит, генериран от псевдонауката и маркетинга?

Идеята, че виното е полезно за здравето, се появи през 1991 г. в един от епизодите на популярното американско телевизионно шоу „60 минути“. В същия брой беше изложена идеята, че консумацията на червено вино обяснява „френския парадокс“ – относително ниския процент на сърдечно-съдови заболявания сред френското население на висококалорична диета с високо съдържание на мазнини.

Същността на тази хипотеза е, че виното, особено червеното, съдържа антиоксидантни полифеноли. Съединението ресвератрол доби голяма популярност, но съдържанието на това вещество в 140 ml (5 унции) червено вино варира от 0,03 до 1,07 mg, а в бялото обикновено е 0,01-0,27 mg. Последвалите проучвания показват, че толкова ниски нива на ресвератрол нямат голям ефект върху намаляването на смъртността от сърдечно-съдови заболявания, рак и други заболявания.

Ресвератролът  има много ползи за здравето и се набавя най-добре от добавки в доза от 500–1000 mg дневно. За да си набавите това количество ресвератрол, ви трябват приблизително 500-1000 чаши вино.

Има и други полифеноли във виното, които имат антиоксидантни свойства и са потенциално полезни за сърдечно-съдовата система. Техните нива обаче са много по-ниски от тези в диетичните храни и добавките с доказани ползи за сърцето.

Идеята, че виното е цялата тайна на френския парадокс, е малко вероятна, когато се вземат предвид факторите, свързани с храненето и начина на живот. Първо, някои популационни проучвания показват, че само една чаша вино на месец предпазва от сърдечно-съдови заболявания. Този брой е толкова малък, че е малко вероятно да е определящ фактор за идентифициран благоприятен ефект. Защитните свойства се обясняват лесно с други хранителни навици и начин на живот. Например, Копенхагенското градско сърдечно проучване установи, че тези, които пият вино, също консумират два пъти повече зеленчуци и плодове дневно.

И накрая, много хора преувеличават ролята на виното като част от средиземноморската диета, най-доказаната от науката диетична стратегия за насърчаване на здравето на сърцето. Тази диета е богат източник на полезни за здравето съединения, включително полифеноли и други фитохимикали, дори без вино. Алкохолният компонент не дава никакъв благоприятен ефект, тъй като е клетъчен токсин, който натоварва антиоксидантните механизми. Като се имат предвид рисковете за здравето от дори умерената консумация на вино, би било по-разумно да се съсредоточите върху диетични и допълнителни източници на полезни за сърцето съединения, а не върху червено вино.

Смъртност при умерена консумация на алкохол

Американската сърдечна асоциация и други медицински организации по света вярват, че умерената консумация на алкохол има някои ползи за здравето, но нови научни доказателства показват, че това не е така. Освен това Световната здравна организация ясно заявява, че алкохолът е токсично вещество, което причинява големи вреди на здравето и обществото.

Консумацията на алкохол има значителни токсични ефекти върху мозъка, черния дроб, храносмилателната система, сърцето, кръвоносните съдове и имунната система, наред с други неща. Алкохолните напитки също повишават риска от някои видове рак и са класифицирани като канцерогенни от Международната агенция за изследване на рака. 

Преди да разгледаме данните за въздействието на алкохола върху здравето, важно е да дефинираме какво означава „умерена“ консумация на алкохол. Обикновено „умерено“ се отнася до консумация на 100 до 200 g алкохол на седмица. 

Нека изчислим как да постигнем това ниво на консумация с вино. Една бутилка вино (750 мл) съдържа пет чаши, всяка от които съдържа 140 мл (5 унции) вино, което е 12% алкохол. Една чаша се равнява на 14 грама чист алкохол. Същото може да се каже и за 355 ml обикновена бира (5%) или 30 ml спиртни напитки с 40% алкохол.

Консумацията на 100-200 g алкохол на седмица отговаря на една или две алкохолни напитки на ден. Внимание, въпросът е: седмичната консумация на 100-200 g алкохол допринася ли за здравето или дълголетието? Отговор: определено не.

Според мета-анализ, публикуван в медицинското списание The Lancet, пиенето на 200 g алкохол седмично в сравнение със 100 mg води до 1-2 години намаляване на продължителността на живота на 40-годишна възраст. Пиенето на алкохол в каквото и да е количество от хора под 40 години не носи никакви ползи за здравето, а само вреди.

Въпреки доказателствата за противното, когато консумацията на алкохол може да има някои ползи за здравето, тя е ограничена до хора на възраст над 40 години, които консумират алкохол в „ограничени“ количества. Това означава по-малко от една чаша вино на седмица или повече. Тоест, това е много по-малко от една или две чаши вино на ден.

Проблеми с алкохолния метаболизъм 

Алкохолът е клетъчен токсин и начинът, по който се метаболизира в тялото, засилва тази токсичност. Когато алкохолът попадне в черния дроб, той се метаболизира от ензима алкохол дехидрогеназа (ADH) в още по-токсично съединение, известно като ацеталдехид, което е около 1000 пъти по-вредно от алкохола.

Ацеталдехидът е основно отговорен за много от вредните ефекти от пиенето на алкохол и самия процес на пристрастяване. Някои хора нямат достатъчни нива или активност на ензим, известен като ацеталдехид дехидрогеназа (ALDH). Такива хора са по-податливи на вредното въздействие на алкохола и алкохолната зависимост. Причината е, че ацеталдехидът не се разгражда правилно. Обикновено ALDH превръща ацеталдехида в оцетна киселина и вода.

Дефицитът на ALDH причинява така наречената „вродена алкохолна непоносимост“, която се проявява със зачервяване на лицето, шията, раменете, а в някои случаи и цялото тяло след консумация на алкохолни напитки. Това заболяване също е придружено от сърцебиене, гадене и главоболие. 

Дефицитът на ALDH е един от най-честите наследствени ензимни дефицити. Засяга 35 до 40% от азиатците и около 8% от световното население. Хората с вродена непоносимост към алкохол трябва напълно да се откажат от употребата на алкохол, в противен случай те ще причинят голяма вреда на клетките на тялото.

Вредното въздействие на алкохола върху здравето

На клетъчно ниво консумацията на алкохол е вредна във всяка доза, но с увеличаването на дозата ефектите стават по-тежки. Отново алкохолът и ацеталдехидът са директни клетъчни токсини.

Ето някои други негативни ефекти от пиенето на алкохол:

 1. Алкохолът е източник на празни калории. Всяка алкохолна напитка съдържа приблизително 100-150 калории. Тялото преобразува алкохола главно в мастни киселини.
 2. Пиенето на алкохол влияе върху кръвната захар и може да причини реактивна хипогликемия (ниска кръвна захар). 
 3. Алкохолът е депресант на централната нервна система, което може да доведе до понижено настроение и нива на енергия. 
 4. Алкохолът нарушава производството на енергия (аденозин трифосфат), което води до факта, че човек се уморява по-лесно и издръжливостта му намалява.
 5. Редовната консумация на алкохол води до мастна инфилтрация на черния дроб и нарушаване на неговата функция при почти всички хора.
 6. Пиенето на алкохол пречи на усвояването или изчерпването на хранителните вещества, особено на водоразтворимите витамини като  витамини от група В  и минерали. 
 7. Пиенето на алкохол отрича много от физиологичните ползи от упражненията.
 8. Алкохолът намалява имунитета и способността на тялото да се самолекува.
 9. Пиенето на алкохол може да намали секрецията на човешки растежен хормон с до 70%.

Този списък изброява само физиологичните ефекти на алкохола. А общата цена на алкохола и алкохолизма за здравето и обществото е просто неизмерима. Смята се обаче, че те представляват около 2,5% от БВП на развитите страни . В Съединените щати тези разходи възлизат на приблизително 525 милиарда долара.

Защита на черния дроб

Основното условие за защита срещу разрушителното действие на алкохола за тези, които предпочитат да го употребяват, е ограничаването на консумацията на алкохол до едно питие на ден. Една порция се отнася за една чаша вино (140 ml), 355 ml бира или 30 ml спиртни напитки на ден. Всичко над тези нива може да причини значителна вреда на здравето.

Ако пиете алкохол, дори в умерени количества и още повече в големи количества, е необходимо да защитите и поддържате функцията на черния дроб. Дори умерено количество алкохол е достатъчно, за да причини затлъстяване на черния дроб. Тъй като черният дроб е основният орган на метаболизма и детоксикацията, такова нарушение на неговата функция е много значимо. 

Затлъстяването на черния дроб също е често срещано сред хората с наднормено тегло. Загубата на тегло често води до пълното премахване на този признак на увреждане на черния дроб.

Най-важните диетични препоръки за поддържане на добра функция на черния дроб са избягване на рафинирана захар и продукти от брашно, пиене на поне 1,5 литра вода всеки ден и ядене на много зеленчуци, особено поради високото им съдържание на водоразтворими фибри и много фитохимикали, които подобряват детоксикация. 

Някои храни са особено полезни, защото съдържат хранителните вещества и фитохимикалите, от които тялото ви се нуждае, за да произвежда и активира десетки ензими, участващи в различните фази на детоксикация. Тези продукти включват:

 • Чесън, бобови растения, лук, яйца и други храни с високо съдържание на сяра
 • Добри източници на водоразтворими фибри, като круши, овесени трици, ябълки и бобови растения 
 • Зеленчуци от семейството на зелето, особено броколи, брюкселско зеле и зеле
 • Артишок, цвекло, моркови, листа от глухарче и много билки и подправки като  куркума ,  канела  и  джинджифил

Що се отнася до добавките, ето някои основни насоки:

Основни добавки за общо здраве

 • Високоефективен комплекс от витамини и минерали . Алкохолът пречи на усвояването и правилния метаболизъм на повечето витамини и минерали, особено витамин А, витамини от група В, магнезий и цинк.
 • Витамин D3 . Ниските нива на витамин D3 са често срещани при повечето възрастни, особено тези с увредена чернодробна функция.
 • Рибено масло . Алкохолът нарушава метаболизма на мастните киселини. Повишаването на нивата на омега-3 мастни киселини може да помогне за подобряване на ситуацията.
 • витамин С. Пиенето на алкохол увеличава нуждата от витамин С и други антиоксиданти.

Допълнителни добавки за поддържане на черния дроб

 • Глутатион  или  N-ацетилцистеин (NAC) . Дозировка: 500-1200 mg на ден. Глутатионът подобрява разграждането на алкохола и ацеталдехида. Освен това играе важна роля в защитата на черния дроб от увреждане. NAC се превръща в тялото в глутатион.
 • карнитин . Добавянето на карнитин е показало значителен благоприятен ефект за защита срещу индуцирано от алкохола мастно чернодробно заболяване и подобряване на чернодробната функция. 
 • R-алфа липоева киселина . Този антиоксидант предпазва чернодробните клетки и също така повишава активността на ALDH за разграждане на ацеталдехид.
 • Екстракт от бял трън . Най-важната билкова добавка за защита на черния дроб от увреждане. 
 • Разтворими  фибри  (PGX®, ябълков пектин, гума гуар и др.). Диетичните фибри са от съществено значение за поддържането на здрава чревна бариера и микробиома, което намалява тежестта върху черния дроб.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.