По голяма нужда! Проблеми с изхождането. 5 съвета за здравето на червата.

По голяма нужда! Проблеми с изхождането. 5 съвета за здравето на червата.

Глобалната пандемия засeгна сериозно нашия живот и работа и се наложи да променим цялото си ежеднивие – диетата, режима на сън, упражненията и пътуванията. Червата може би са първия сигнал, сигнализилащ протест и несъгласие с това, което се случва. Проявявата е под форма на симптоми като запек, диария, подуване на корема, коремна болка, лошо храносмилане и др.

Идеалното и здравословно движение на червата е в едно и също време всеки ден. Ето как тялото се отървава от отпадъците по най-добрия начин. Запекът се диагностицира с по-малко от три изхождания на седмица, които са свързани със затруднено движение на изпражненията.

Важно е да разпознаете ранните признаци на запек, преди това да доведе до силна коремна болка и умора. За щастие, някои прости промени в начина на живот и някои хранителни добавки могат да върнат посещенията ви в тоалетната отново в релси.

‌‌Здравият микробиом е основата на цялостното здраве

Всеки човек има свой собствен микробиом – цял свят от живи организми, които живеят в стомашно-чревния ни тракт (GIT). Тези бактерии и дрожди ни помагат да смиламе храната, да абсорбираме и транспортираме витамини и минерали, да укрепваме имунитета и да намаляваме вероятността от алергична реакция към храна или определени вещества.

В червата ни се намират милиарди организми, необходими за започване на процеса на превръщане на храната в енергия. Нездравословният начин на живот обаче увеличава броя на вредните бактерии и дрожди, което обикновено води до смущения в работата на храносмилателния тракт.

Все повече нови изследвания описват здравословния микробиом като един от основните фактори за цялостното здраве.   Тези организми са като стражи, които ни предпазват от възпаление. Подкрепете „добрите“ чревни бактерии с това, което им е най-необходимо, за да ви помогне да имате редовно движение на червата и да укрепите имунната си система.

По-долу са дадени прости начини за поддържане на здравословен микробиом.

1. Яжте „чисти“ храни

Консумираната храна и напитки влияят пряко върху растежа на микроорганизмите в червата. „Лошите“ бактерии процъфтяват, когато в диетата присъстват консерванти, пестициди, преработени въглехидрати, царевичен сироп и рафинирана захар. Яденето на много преработени и ниско хранителни преработени храни е празник за вредните микроорганизми в червата.

Чести резултати: Нередовни движения на червата, подуване на корема, лошо храносмилане.

Но добрата новина е, че ако поддържате милиарди добри чревни бактерии със здравословна диета, те ще процъфтяват и лошите бактерии ще намаляват.

Здравословната диета е едно от най-мощните лекарства срещу болестите като цяло. Но какво е това?

Храни, които поддържат здрави червата:

  1. Зеленчуци и плодове, отглеждани по естествен начин и без използване на пестициди.
  2. Млечни продукти и месо от животни, живеещи в органична среда без стрес.
  3. Риби, уловени в естественото им местообитание.
  4. Някои здравословни мазнини, като  рибено масло ,  зехтин  и  кокосово масло,  за подобряване на усвояването на тези храни.

Храни, които влошават здравето на червата:

  1. Продукти с добавени консерванти, пълнители, оцветители и сгъстители.
  2. Растенията се поливат с химикали.
  3. Преработени храни като бяло брашно, захар, царевичен сироп.
  4. Предпакована храна, тъй като тя обикновено съдържа всичко по-горе.

Ако забележите промяна в начина, по който ходите до тоалетната, по-скоро вземете зеленчуци с различни цветове и риба и отидете да готвите, за да си възвърнете редовността!

2. Пийте вода и електролити

Когато на клетките им липсва течност, те се нуждаят само от вода. Жаждата за сладки напитки се дължи на глада или навиците за вкус на захар. Ето защо почти всички напитки, различни от водата, не се считат за здравословни. Има само няколко изключения, като  зелен чай  или  кокосова вода .

Вашият микробиом се нуждае от вода точно толкова, колкото и клетките ви. Има все повече доказателства, че алкалната вода може да стимулира растежа на полезни бактерии в червата.

В допълнение към водата, вашите чревни клетки се нуждаят от  електролити като  сол  и  калий . Електролитите поддържат чревната перисталтика. Добавянето на течни или прахообразни електролити към вашата вода през горещия ден е един от най-добрите начини за предотвратяване на дехидратация, умора и запек.

3. Добавки с пребиотици и пробиотици

Чрез  отнема пробиотици  и  пребиотици , вие ще помогнете на червата microbiome поддържа здравословен баланс и да изпълни многобройните си задачи. Но какво е това и откъде да го взема?

Пробиотиците  са живи микроорганизми, обикновено под формата на добавки или храна (като кисело мляко), които са полезни за храносмилането. Пробиотиците са различни „добри“ бактерии или дрожди, които насърчават растежа на полезната чревна микрофлора. Вече знаете за микробиома. Така че приемът на пробиотици е начин за добавяне на полезни микроорганизми към тези, които вече живеят в червата.

Можете да ядете повече пробиотични храни, като органично кокосово кисело мляко или ферментирали храни.

Като алтернатива могат да се приемат пробиотични добавки, за да   се постигнат терапевтични дози. Ако имате забележими проблеми с червата, можете да опитате с по-висока доза, като 50-100 милиарда CFU. Много продукти съдържат милиони CFU и са по-подходящи за профилактика, а не за лечение. 2,3

Пребиотиците  са богати на фибри съединения в храната, които подпомагат дейността на полезните бактерии и гъбички в червата.   Например:  инулин , корен от цикория, артишок от ерусалим,  листа от глухарче ,  акация  и суров  овес . Те са несмилаеми фибри, използвани от чревната микрофлора за започване на ферментация и растеж на нови организми.

Пребиотичните добавки се   предлагат под формата на прах или смола. Праховете могат да се добавят към зелени сокове или смутита или дори вода (ако сте доволни от консистенцията).

4. Яжте достатъчно фибри

Повечето хора в съвременното общество изискват повече сурова маса в диетата си, осигурена от богати на фибри храни или добавки с фибри. Целеви 25-40 грама фибри на ден могат да бъдат постигнати с плодове, листни зеленчуци, ябълки, круши, авокадо,  боб ,  бадеми ,  семена от чиа  и  ленено семе . Чиа и ленените семена се усвояват най-добре от организма при смачкване.

Един от най-добрите и най-ефективни начини за облекчаване на запек може да бъде приемането на разтворими фибри  под формата на псилиум капсули или акация на прах през нощта (двойни ползи от фибри и пробиотици). 6  Всички добавки с фибри трябва да се консумират с минимум 250 ml вода. Фибрите помагат за довеждането на вода до ректума и увеличават обема на изпражненията. Ако водата е оскъдна, запекът може само да се влоши.

‌‌5. Добавете рибено масло към вашата диета

Омега-3 мастните киселини EPA и DHA  са здравословни мазнини, които се намират в някои видове риби, като сьомга, риба тон, скумрия, херинга и камбала. Американската сърдечна асоциация препоръчва да се яде мазна риба поне два пъти седмично, за да се получат достатъчно омега под формата на EPA и DHA (приблизително 240 грама риба).

По-голямата част от населението не консумира достатъчно рибено масло в диетата си   и затова трябва да приема добавки. Рибеното масло е от съществено значение за здравословното храносмилане: поддържа баланса на микробиома и смазва ректума, улеснявайки изпразването. Изследванията показват, че рибеното масло може също да насърчи здравето на сърцето чрез намаляване на количеството възпалителни агенти в сърдечните артерии.

От моя клиничен опит откривам, че много хора се затрудняват да приемат добавки с рибено масло поради неприятния вкус или връщането на послевкус около 30 минути след консумация (наречена рибена ориг). Това е лесно да се избегне с два съвета: дръжте рибеното масло във фризера и го консумирайте с храна. Храната и водата ще позволят на рибеното масло да навлезе бързо в храносмилателния тракт, а ниската температура ще премахне неприятния вкус.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.