Диета при рак на дебелото черво: Хранене по време на лечението

Диета при рак на дебелото черво: Хранене по време на лечението

Ракът на дебелото черво и неговото лечение засягат способността на тялото ви да усвоява и усвоява хранителните вещества. Тази статия обяснява какво да ядете, когато имате рак на дебелото черво.

Храненето е важно за всички пациенти с рак. Това не включва само консумация на здравословни храни и напитки. Тялото ви трябва действително да абсорбира хранителните вещества, за да се възползва от тях.

Основната функция на дебелото черво е да абсорбира електролити и течности. Когато страдате от  колоректален рак  и по време на лечението може абсорбцията на хранителни вещества да бъде влошена. Лечението на  пациенти с рак на дебелото черво може да включва хирургично отстраняване на част от дебелото черво. Така тези пациенти имат нужди, които са различни от тези с други видове рак.

Страничните ефекти от химиотерапевтичното лечение могат да включват гадене, повръщане, загуба на апетит, диария или запек. Всеки от тези симтоми представлява хранително предизвикателство по време на лечението.

Много пациенти с рак са изложени на риск от недохранване и дехидратация.

Тези със стомашно-чревен рак (което включва колоректален рак) е по-вероятно да изпитат известна степен на недохранване. Това може да повлияе на способността на пациента да завърши лечението.

Получаването на правилно хранене по време на лечението  помага на пациентите да поддържат здравословно тегло, мускулна маса и енергийни нива. Всичко това допринася за способността да се толерира лечението на рак и да се подготвят за оцеляване .

Специфичните хранителни нужди по време на лечението на рак на дебелото черво варират в зависимост от ситуацията на всеки пациент

Пациентите със съществуващи състояния като сърдечни заболявания или затлъстяване са изправени пред различни предизвикателства от тези, които започват лечение в относително добро здраве. Нуждите на пациентите също варират в зависимост от това къде се намират в процеса на лечение и страничните ефекти, които изпитват.

Като цяло пациентите с рак на дебелото черво трябва да останат хидратирани и да ядат здравословни храни. Пълноценното съдържание на протеини, витамини, антиоксиданти и електролити,щеим помогнат да постигнат адекватни нужди от калории. Работата с професионален диетолог, който може да ви помогне да посрещнете тези нужди. Той може да следи хранителния ви статус по време на режима на лечение, може да помогне за намаляване на шансовете ви да имате хранителни дефицити.

За да ви помогне да се ориентирате в диетата си по време на лечение на рак на дебелото черво, тази статия обхваща:

 • Диета за пациенти с рак на дебелото черво: Общи насоки
 • Какво да ядете по време на лечение на рак на дебелото черво
  • Диета преди и след операция на рак на дебелото черво
  • Диета по време на химиотерапия за рак на дебелото черво
  • Диета по време на лъчева терапия за колоректален рак
 • Значението на индивидуалните хранителни насоки

Диета за пациенти с рак на дебелото черво: Общи насоки

Хранителните указания за пациенти с рак на дебелото черво  са подобни на тези, предназначени за насърчаване на превенцията на рака  и благосъстоянието сред общото население.

Американското онкологично дружество препоръчва разнообразие от храни и хранителни вещества по време на лечението. Включително здравословни източници на протеини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, за да помогне на тялото ви да отговори на предизвикателствата на лечението на рак.

Следните насоки са общи препоръки. Вашите уникални обстоятелства, рискови фактори, метод на лечение и странични ефекти, които изпитвате, определят вашите специфични хранителни нужди. Попитайте вашите доставчици на здравни услуги за техния медицински съвет за вашите лични обстоятелства.

Поддържане на здравословно тегло по време на лечение на рак на дебелото черво

Поддържането на здравословно тегло  чрез правилно хранене по време на лечение на рак е предизвикателство за много пациенти, но ползите са многобройни. Може да засили имунната система и да помогне да бъде осигурена енергията, от която се нуждаете, за да останете активни. Дори малки количества загуба на тегло може да увеличи риска от странични ефекти, свързани с лечението. А екстремната загуба на тегло по време на лечението може да доведе до хоспитализация или нужда от пауза или отлагане на лечението.

От друга страна, затлъстяването може да повлияе негативно на лечението и да увеличи риска от смърт при някои пациенти с рак. Пациентите със затлъстяване също са изложени на по-висок риск от рецидив на колоректален рак в сравнение с пациентите със здравословно тегло.

Вашият лекар или регистриран диетолог може да изчисли вашите дневни препоръчани калории, но като цяло препоръчваме 20-25 калории на килограм телесно тегло на ден, като не повече от 25 процента от калориите идват от мазнини.

Хранителни вещества, които да включите във вашата диета за рак на дебелото черво

Електролитите , като калий, магнезий, натрий и калций, са основни минерали, които помагат на тялото ви да поддържа подходящия баланс на течностите. Добри източници на електролити са зелените листни зеленчуци като маруля и зеле; плодове като диня, банани и авокадо; и картофи, боб, бадеми и фъстъци. Важно е пациентите с рак на дебелото черво да наблюдават приема си. Тъй като ракът на дебелото черво и неговото лечение могат да попречат на абсорбцията на електролитите. Загубата на течности от диария, повръщане или изпотяване също може да допринесе за електролитен дисбаланс .

Протеините помагат на имунната система да се бори с инфекциите и помагат на тялото да възстанови тъканите след операция, химиотерапия или радиация. Точното необходимо количество се различава при всеки пациент. Обикновено препоръчваме 2-4 грама протеин на килограм телесно тегло всеки ден за здрав човек, който не е много активен.

Източникът на протеин е също толкова важен, колкото и количеството. 

Избягвайте червено месо и преработени меса  като хот-дог. Вместо това изберете постни протеини като яйца, риба и домашни птици. Добри растителни източници на протеини са лещата, ядките и бобовите растения.

Фибрите с влакнестият, несмилаем материал, част от растителните храни, които подпомагат преминаването на храната през червата. Пълнозърнесто брашно, кафяв ориз, плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения като леща и черен боб са добри източници на диетични фибри.

Въглехидратите осигуряват така необходимата енергия за тялото и мозъка. Те също са добри източници на груб фураж, витамини и минерали.

Погрешните схващания около някои популярни диети с ниско съдържание на въглехидрати накараха някои хора да приравнят всички въглехидрати с нездравословни захари. Докато захарите са форма на въглехидрати, не всички източници на захар (и въглехидрати) са равни.  

Трябва да търсите сложни въглехидрати , които се намират в пълноценни храни като боб, овесени ядки, пълнозърнест хляб, ечемик и цели плодове. Някои въглехидрати, като цвекло и сладки картофи, имат допълнителното предимство, че са добри източници на антиоксиданти . Сложните въглехидрати помагат на тялото да поддържа мускулна маса и да регулира кръвната захар и са здравословни източници на фибри и хранителни вещества.

Вредни храни за дебелото черво. Ограничете или избягвайте простите въглехидрати , които се намират в храни като рафинирано брашно, трапезна захар и сироп.

 Въпреки че няма убедителни доказателства, че захарта подхранва рака,  обикновено препоръчваме ограничаване на приема на сладки храни и напитки. Излишната захар може да доведе до нездравословно наддаване на тегло и високи нива на кръвната захар. Храните, съдържащи добавена захар, също са с ниска хранителна стойност.

Здравословните мазнини дават на тялото енергия и намаляват възпалението и могат да помогнат на мозъка и нервната система да функционират правилно. Здравословни мазнини се намират в храни като риба, семена, ядки, авокадо и зехтин. Препоръчваме тези източници, а не червени меса, бързо хранене и млечни продукти като сирене и масло. Обикновено препоръчваме не повече от 25 процента от вашите калории да идват от здравословни мазнини .

Витамините също са ключова част от пътя на колоректалния рак. Ниските нива на витамин D са свързани с лоши резултати в някои случаи и могат да повлияят негативно на оцеляването. Когато пациентите имат дефицит, препоръчваме добавки . Други важни витамини са В комплекс, витамин А и витамин С, всеки от които играе решаваща роля в способността на организма да се възстановява и толерира лечение на колоректален рак.

Адекватната хидратация е от решаващо значение по време и след лечението. 

Дехидратацията може да причини редица проблеми от главоболие, запек и умора до ниско кръвно налягане и дори животозастрашаващ шок. Оставането на хидратация може също да намали страничните ефекти, свързани с лечението.

За обикновено здрав пациент с рак обикновено препоръчваме осем чаши вода. Може да бъдат заменени с електролитни напитки с ниско съдържание на захар на ден. Ако губите течности поради колостома, диария или дори изпотяване навън в горещ ден, ще трябва да пиете повече течности, за да компенсирате.

Лесен начин да сте сигурни, че сте добре хидратирани, е да обърнете внимание на отделянето на урина. Ако уринирате по-малко от обикновено, например, или ако урината ви има силен цвят или мирис, вероятно няма да получите достатъчно течности. Други признаци на дехидратация включват умора, виене на свят и запек.

Какво да ядете по време на лечение на рак на дебелото черво

По-голямата част от пациентите с рак на дебелото черво се подлагат на операция, последвана от четири до шест месеца химиотерапия. Тези с рак на дебелото черво стадий 4  могат да бъдат лекувани само с химиотерапия, а тези с рак на ректума  могат да бъдат подложени на химиотерапия и лъчева терапия,  последвана от операция. Всеки от тези видове лечение може да представлява различни хранителни предизвикателства.

Докато повечето пациенти трябва да се стремят да следват общите препоръки за добро хранене, има моменти, когато това е трудно или не се препоръчва. Страничните ефекти като гадене, диария или загуба на апетит са често срещани в определени етапи на лечение и може да изискват промени в диетата. Вашето общо здраве също се отразява на вашите специфични нужди.

Диета преди и след операция на рак на дебелото черво

Протоколите за диета преди и след операция на рак на дебелото черво са се променили през годините. Преди това пациентите гладуваха 12 часа преди операцията, а храната беше въздържана за определен период от време след това.

Проучванията показват , че пациентите, които са добре хранени преди операцията, са склонни да имат по-добри резултати, включително намален болничен престой и по-малко усложнения, отколкото тези, които са недохранени. При тежко недохранени пациенти, които не могат да получат адекватни хранителни вещества през устата, интравенозното хранене за няколко седмици преди операцията може да подобри резултатите им.  

Избягването на употребата на наркотични болкоуспокояващи лекарства след операция е друга ключова стъпка. Това намалява престоя в болница и ускорява връщането към нормалната функция на храносмилателния тракт. 

Диета по време на химиотерапия за рак на дебелото черво и захранване след операция на дебелото черво

Няколко често срещани странични ефекти на химиотерапията могат да повлияят на способността ви да ядете и смилате храната. Те могат да включват:

 • Гадене и повръщане
 • Загуба на апетит
 • Вкусът и миризмата се променят
 • Диария и запек
 • Мукозит и рани в устата

Известно е, че някои лекарства за химиотерапия, използвани за лечение на рак на дебелото черво, причиняват тежка диария. Съвет към тези хора е да стоят далеч от храни с високо съдържание на фибри като зелени зеленчуци, сурови плодове, сурови зеленчуци и пълнозърнести храни. Тези пациенти могат да се справят по-добре с диета от паста, бял ориз и здравословни източници на протеини с ниско съдържание на фибри.

Пациентите, които са загубили чувството си за вкус или им се гади, може да се нуждаят от висококалорична диета от меки храни, като яйца, риба, пуешко и пиле.

Хидратацията също е важна, особено ако губите течности поради диария и повръщане. Така че не забравяйте да приемате много течности, както е посочено по-горе или както е препоръчано от Вашия лекар.

Ако изпитвате някоя от тези нежелани реакции, говорете с вашия екип за грижи за вашите притеснения. Лекарствата против гадене и диария могат да бъдат полезни. Също така попитайте дали са налични поддържащи грижи,  които да ви помогнат да управлявате свързаните с лечението странични ефекти.

Диета по време на лъчева терапия за колоректален рак

Лъчева терапия се използва при пациенти с рак на ректума. Тази терапия има тенденция да причинява свои собствени уникални странични ефекти, които могат да включват дразнене на ректума и диария. Обикновено препоръчваме тези пациенти да спазват диета с ниско съдържание на груб фураж, за да намалят дразненето. Пациентите, които не изпитват нежелани реакции, обикновено могат да следват редовна диета скоро след лечението.

Значението на индивидуалните хранителни насоки по време на лечението на рак

Независимо от режима ви на лечение, важно е някой да следи вашето тегло и хранителния статус по време на лечението и да е на разположение, за да отговори на вашите въпроси. Трябва да съобщавате за всяка загуба на тегло, необяснимо замаяност, повръщане или други състояния, които влияят върху способността ви да се храните и да не приемате храна.

Ако е възможно, работете с регистриран диетолог, който може да ви помогне с вашите специфични хранителни нужди по време на лечението. Диетологът може да ви помогне да изчислите вашите калорични нужди и да създадете подходящи планове за хранене за вас. Диетолозите с опит в онкологията могат да ви подготвят предварително за лечение и да открият проблеми, преди те да имат шанс да станат по-сериозни проблеми.

Диетолозите оценяват хранителния статус на пациентите и създават персонализирани планове за хранене за тях. Те дори разработват книги с рецепти специално за пациенти с рак.

Доброто хранене е жизненоважен компонент в борбата с рака. Изборът на здравословна храна в началото на лечението може да помогне за подобряване на качеството ви на живот по време на лечението с допълнителна полза от това да ви помогне да установите здравословни дългосрочни хранителни навици за вашето бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.