Каква е връзката между рибеното масло, омега-3 и имунитета?

Каква е връзката между рибеното масло, омега-3 и имунитета?

Всички са наясно с въздействието на  рибеното масло  върху здравето на сърцето, но това е само едно от многото свойства на тези здравословни мазнини. Омега-3 мастните киселини са от съществено значение за функционирането на имунната система. В тази статия ще разгледаме връзката между омега-3 мастните киселини и имунитета по отношение на развитието на тялото и клетъчната функция.

‌‌Омега-3, бременност и развитие на тялото

Значението на  омега-3 мастните киселини  по време на бременност и кърмаческа възраст се дължи на ролята на  докозахексаеновата киселина (DHA)  в развитието на мозъка. Имайте предвид, че тези киселини също са от съществено значение за здравословното функциониране на имунната система.

Този ефект е описан в проучване от 2011 г. Жените, които са приемали 400 mg DHA по време на бременност, са били по-малко склонни да имат настинки. Симптомите на настинка са били с 24% по-рядко срещани през първия месец от живота при бебета, чиито майки са приемали DHA. До 3 месеца бебетата от групата на DHA са били болни с 14% по-малко време. До шест месеца тези бебета са имали по-кратки периоди на треска, сополи, задух и „други заболявания“. Периодите на затруднено дишане са намалени с 54%. 

В тези резултати няма нищо изненадващо. Това е само още един факт в нарастващото множество доказателства, че дълговерижните омега-3 мастни киселини DHA и EPA са от съществено значение за човешкото здраве и нормалното развитие на детето.

Това проучване от 2011 г. е важно, тъй като посочва възможната роля на омега-3 мастните киселини в развитието на имунитета на дихателните пътища. Нарушаването му е изпълнено не само с повишен риск от респираторни инфекции, но и с възможност за астма. Процентът на астма при децата скача рязко и няколко проучвания изследват връзката между нивата на омега-3 мастни киселини по време на бременност и риска от детска астма.

Проучване от 2016 г. в Дания разглежда въздействието на добавките с рибено масло от бременни жени върху риска от хронични хрипове и астма при техните деца. 736 жени през третия триместър са получавали или 2,4 g омега-3 мастни киселини от рибено масло (55% EPA и 37% DHA) или плацебо (зехтин) всеки ден. След това 695 деца от тези жени са били наблюдавани в продължение на пет години. През този период рискът от развитие на хронично тежко дишане или астма е бил с 31% по-нисък в групата на рибеното масло, отколкото в групата на плацебо. Също така беше отбелязано, че резултатът от приема на добавки с  рибено масло  е намаляване на риска от инфекции на дихателните пътища с 25%. 

Повторният преглед на тези деца през 2020 г. разкри  някои интересни резултати. Изследователите очакваха да видят разлики в микробиомите на децата и техните майки, които приемаха добавки с рибено масло. Микробиомът е събирането на микробна ДНК в организма. Известно е, че оказва значително влияние върху имунната система. Изследователите не откриха промяна в чревния микробиом в двете групи, но отбелязаха разлики в общото разнообразие на микробиома на дихателните пътища, което може да помогне на имунната система да се предпази от астма и инфекции. 3 

‌‌Омега-3 и клетъчните мембрани

Най-важният аспект на ролята на  омега-3  за укрепване на имунитета може да се дължи на техния ефект върху клетъчните мембрани, включително мембраните на левкоцитите.

Всяка клетка в тялото се нуждае от хомеостаза – състояние на постоянен вътрешен баланс. И на първо място, това изисква здрава клетъчна мембрана – стената между вътрешностите на клетката и нейната среда. Без тази мембрана клетките не могат да задържат вода и основни хранителни вещества и не са в състояние да обменят сигнали с други клетки.

Клетъчните мембрани се състоят главно от мастни киселини, които тялото получава от храната. Следователно промените в диетата могат да повлияят на структурата на клетъчните мембрани, тяхната структура, функция и цялост. С диета, съставена предимно от наситени мазнини, холестерол и транс-мазнини, клетъчните мембрани стават много по-малко еластични, отколкото когато  се консумира оптималното количество мононенаситени мазнини, EPA и  DHA от рибено масло.

‌‌‌‌Омега-3 и левкоцити

В допълнение към критичната си роля за поддържане на здрави клетъчни мембрани,  омега-3 мастните киселини  могат да повлияят и имунитета по следните начини:

  • регулиране на генната експресия на левкоцитите, допринасяйки за здравословното регулиране на имунната система като цяло;
  • отслабване на производството на възпалителни съединения, които могат да увредят имунната система;
  • подобряване на взаимодействието на имунните клетки, което води до укрепване на имунната система като цяло.

‌‌Производство на омега-3 и простагландини

Тялото превръща  омега-3 мастните киселини  EPA и DHA в простагландини, съединения, които са важни медиатори в много телесни функции, включително регулиране на възпалението.  Простагландините също помагат за поддържане на здравословно кръвно налягане, сърце, храносмилателна система и бъбречна функция.

Поради ролята им в синтеза на простагландини и свързаните с тях омега-3 съединения, те   са в състояние да поддържат много физиологични процеси и следователно могат да бъдат полезни за всички телесни тъкани.

Що се отнася до имунитета, омега-3 мастните киселини са много важни за предпазването на имунната система от свръхактивност, състояние, известно като цитокинова буря. EPA и DHA са някои от инструментите на тялото за бързо облекчаване на излишното възпаление и свързаните с тях увреждания на тъканите. В зоните на възпаление EPA и DHA се превръщат чрез ферментация в специални про-разделителни медиатори – резолвини и протектини. 5

Тези молекули намаляват възпалението и предпазват клетките от увреждане. Няколко клинични проучвания са използвали хранителни добавки с  антиоксиданти , EPA и DHA за подобряване на здравето на белите дробове при хоспитализирани пациенти с тежки респираторни заболявания. Преглед на Cochran от 2019 г. на всички тези проучвания показва значителни клинични подобрения в белодробната функция и оксигенацията на кръвта с тази добавка. 6

Тези резултати отразяват важната роля на омега-3 в защитата срещу възпаление и увреждане на белите дробове чрез превръщане на мастни киселини в резолвини.

‌‌Препоръки за прием на добавки с рибено масло

Едно от основните постижения в клиничните изследвания на храненето е разработването на  добавки с рибено масло с  висока концентрация на омега-3 и без липидни пероксиди, тежки метали и замърсители на околната среда. Тези „фармацевтични“ добавки революционизираха клиничното хранене.

За обща промоция на здравето и бременност, препоръчителната доза е 1000 mg EPA и DHA на ден. Прочетете внимателно етикета: имате нужда от 1000 mg EPA и DHA, а не рибено масло. При борба с възпалението или превишаване на липидите в кръвта, препоръчителната доза обикновено е 3000 mg EPA и DHA на ден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.