Ползите от водораслите Ламинария (Fucus Vesiculosus)

Ползите от водораслите Ламинария (Fucus Vesiculosus)

Какво е ламинария?

Laminaria е род  водорасли , които виреят във водите на Атлантическия океан и Балтийско море. По целия свят се ядат и приемат като  йодна  и минерална добавка. По-долу разглеждаме доказателствата за ползите от водораслите.  

Характеристики на водораслите

Ламинарията е известна с латинското име Fucus Vesiculosus. Нарича се още фукус, кафяви водорасли, „морски дъб“, „кралски водорасли“, „морско грозде“ и така нататък. Концентрацията на витамини, минерали, липиди,  аминокиселини , фибри и въглехидрати, които съдържа, силно зависи от това кое време на годината е събрана. Например, водораслите, събрани през летните месеци, имат високи нива на флоротанини, които придават на водораслите кафяв цвят и са отговорни за някои от  антиоксидантните му  свойства. Водораслите, събрани през зимата, са богати на липиди, каротеноиди и  хлорофил . 

Тъй като е лесна за събиране, водораслите се превърнаха в достъпна лечебна храна, която често се консумира в райони близо до Атлантическия океан. Трябва да се отбележи, че водораслите са част от много традиционни диети и имат широк спектър от приложения. 

Лечебни свойства на ламинария

Флоротанините в водораслите са показали антивирусни, противотуморни, антидиабетни, антитромбоцитни и антиоксидантни свойства. В допълнение, тези водорасли съдържат голямо количество минерали, които се използват за лечение на заболявания на щитовидната жлеза. Келп съдържа и слузести въглехидрати, които могат да подхранват кожата и стомашно-чревния тракт. 

1. Здраве на водораслите и щитовидната жлеза

Келп съдържа значителни количества  йод , минерал, необходим за производството на хормони на щитовидната жлеза. Липсата на йод може да доведе до хипотиреоидизъм и гуша на щитовидната жлеза, чиито симптоми са умора, наддаване на тегло, косопад, метаболитни и имунни нарушения и т.н.

В някои региони на света недостигът на йод в почвата и естествената диета е често срещан и йодните добавки са необходими за предотвратяване и премахване на заболявания на щитовидната жлеза. Хората с йоден дефицит, които приемат добавки с естествени или изкуствени форми на йод, често могат да възстановят нормалната функция на щитовидната жлеза и да обърнат симптомите на гуша и хипотиреоидизъм. 

Преди появата на съвременните лекарства за щитовидната жлеза, водораслите често се използват за лечение на хипотиреоидизъм. Днес може да се използва, ако е необходимо, за компенсиране на йоден дефицит, но си струва да се подходи разумно към този въпрос.

2. Ламинария и здраве на кожата

Келпът  е богат на  антиоксиданти , които предпазват кожата от оксидативни увреждания, причинени от слънцето и излагането на околната среда. Използването на лосион за тяло или масло от водорасли помага за подхранване и защита на кожата ви, когато излизате навън. В допълнение, алгинатът в водораслите насърчава заздравяването след рани, така че може да се използва за успокояване на сърбяща и раздразнена кожа. 

Келпът е изследван за антибактериални свойства, така че може да бъде полезен за защита на кожата от инфекции. Можете да използвате водорасли в лосион, сапун, душ гел и т.н. Това е удобен и екологичен начин да включите това лечебно растение в ежедневната си грижа за кожата. 

3. Ползи от водораслите за храносмилането

Ламинарията е 4-59%  фибри и това предполага, че е много полезна за храносмилането. Когато се консумира като ястие от морски водорасли или  лека закуска,  келп не само ще ви зарадва със своя солен вкус и приятна хрупкавост, но също така ще ви помогне да достигнете желаните нива на минерали и фибри в диетата си.

Как да изберем добавка за ламинария

Не всички водорасли съдържат еднакво количество йод и всички партиди  водорасли  се различават по съдържанието на този минерал, което затруднява използването на водорасли в добавки и сурови като лекарство. За щастие, много етикети на добавки от водорасли изброяват количеството йод в милиграми. Ако планирате да използвате водорасли за йоден дефицит, изберете добавка, която изброява количеството йод. 

Струва си да се отбележи, че не трябва да се диагностицира с йоден дефицит, по-добре е да се консултирате с лекар и да наблюдавате нивото на йод в процеса на попълването му. Най-добрият начин да проверите нивата на йод е да измерите количеството в урината си.

Колко йод ни трябва?

Препоръчителната дневна доза йод за възрастен е около 100-300 микрограма. Приемът на повече от това вещество може да причини здравословни проблеми и да увеличи хипертиреоидизма. Ако обикновено не използвате йодирана сол или не ядете редовно водорасли или морски дарове, може да имате дефицит на йод. Помолете Вашия лекар да провери нивата на йод и, ако е необходимо, да разработи специална диета, която включва определени храни и добавки, съдържащи йод.

Предпазни мерки за орална ламинария

Ламинарията има антитромбоцитна активност, която може да попречи на процеса на съсирване на кръвта. Ако приемате варфарин или кумадин, не използвайте водорасли, тъй като това ще промени начина на действие на тези лекарства и ще ви изложи на риск от странични ефекти. Ако страдате от хипертиреоидизъм, йодът в водораслите може да влоши състоянието ви и да попречи на лекарствата, които приемате. Ако ви е насрочена операция, тогава трябва да се въздържате от консумация на водорасли най-малко две седмици преди операцията, за да не сте изложени на риск от тежко кървене.

Както можете да видите, водораслите са невероятно растение с много приложения. Опитайте да добавите продукти, съдържащи го, към рутината си за грижа за кожата или попитайте Вашия лекар за ползите от приема на водорасли като добавка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.