Ползи от джинджифил

Ползи от джинджифил

Джинджифилът придава ароматна нотка както на сладките, така и на солените храни. Приятно пикантният „ритник“ от корена на Zingiber officinale, растението джинджифил, е това, което прави джинджифиловата бира, джинджифиловия чай, бонбоните и много азиатски ястия толкова привлекателни.

За какво е полезен джинджифилът?

В допълнение към страхотния вкус, джинджифилът осигурява редица ползи за здравето, на които можете да се насладите в много форми. Ема Слатъри, клиничен диетолог в Johns Hopkins Medicine, говори за всички начини, по които джинджифилът може да придаде вкус на храната ви и да поддържа вашето благосъстояние.

Ползи за здравето от джинджифил

„Джинджифила е фантастичен“, казва Слатъри. „Не е просто вкусно. Gingerol , естествен компонент на корена от джинджифил, благоприятства стомашно-чревния мотилитет – скоростта, с която храната излиза от стомаха и продължава храносмилателния процес. Яденето на джинджифил насърчава ефективното храносмилане, така че храната не се задържа толкова дълго в червата.

 • Облекчаване на гадене. Насърчаването на изпразването на стомаха може да облекчи дискомфорта от гадене поради:
  • химиотерапия . Слатъри, работи с пациенти, получаващи химиотерапия при рак, казва, че джинджифилът може да облекчи гаденето след лечението и без някои от страничните ефекти на лекарствата против гадене.
  • Бременност . Поколения наред жените са възхвалявали силата на джинджифила да облекчава „сутрешното гадене“ и други неразположения, свързани с бременността. „Дори Американската академия по акушерство и гинекология споменава джинджифила като приемливо нефармацевтично лекарство за гадене и повръщане“, казва Слатъри.
 • Подуване и газове . Яденето на джинджифил може да намали ферментацията, запека и други причини за подуване и газове в червата.
 • Износване на клетките . Джинджифилът съдържа антиоксиданти. Тези молекули помагат за управлението на свободните радикали, които са съединения, които могат да увредят клетките, когато техният брой нарасне твърде много.
 • Джинджифилът действа ли противовъзпалително? Възможно е. Slattery отбелязва: „Джинджифилът съдържа над 400 естествени съединения и някои от тях са противовъзпалителни. Повече проучвания ще ни помогнат да определим дали яденето на джинджифил има някакво въздействие върху състояния като ревматоиден артрит или възпаление на дихателните пътища.

Ползите от чая от джинджифил

Слатъри е фен на чая от джинджифил. „Чаят от джинджифил е фантастичен през студените месеци“, казва Слатъри. „Вкусно е след вечеря. Можете да добавите малко лимон или лайм и малко количество мед и да направите страхотна напитка.

Търговските торбички за чай от джинджифил се предлагат в много магазини за хранителни стоки и съдържат сух джинджифил, понякога в комбинация с други съставки. Тези пакетчета чай се съхраняват добре и са удобни за варене. Слатъри казва, че сухият джинджифил има силни ползи за здравето, сравними с тези на пресния джинджифил, но чаят, приготвен със сух джинджифил, може да има по-мек вкус.

Приготвянето на чай от корен от джинджифил с пресен джинджифил изисква малко повече подготовка, но има тенденция да доставя по-интензивна, жива напитка.

Как да си направим чай от джинджифил

Това е лесно:

 • Купете си парче пресен джинджифил.
 • Отрежете твърдите възли и сухите краища.
 • Внимателно го обелете.
 • Нарежете го на тънки, напречни филийки.
 • Поставете няколко от резените в чаша или халба.
 • Залейте с вряща вода и покрийте.

„За да получите цялата доброта на джинджифила, оставете резените да се накисват за поне 10 минути“, препоръчва Слатъри. „Колкото по-дълго, толкова по-добре.“

Тя отбелязва, че джинджифиловият чай е по-здравословна алтернатива на джинджифиловата бира, джинджифиловата бира и други търговски консервирани или бутилирани напитки от джинджифил. „Тези напитки осигуряват ползите от джинджифила, но много от тях съдържат много захар“, казва Слатъри. „Бих препоръчал да ги ограничите до случайни лакомства или да изберете опции без захар.“

Корен от джинджифил срещу джинджифил на прах

Slattery казва, че и двете форми съдържат всички ползи за здравето на джинджифила. Въпреки че е трудно да се победи вкусът на пресния корен, джинджифилът на прах е питателен, удобен и икономичен.

„Пресният джинджифил издържа известно време в хладилника и може да бъде замразен, след като сте го обелили и нарязали“, казва тя. „Прахът има дълъг срок на годност и е готов за употреба от заети хора, без белене и нарязване.“

Slattery добавя, че използва джинджифилова паста, която може да остане свежа за около два месеца, когато се съхранява правилно, в хладилник или фризер.

Трябва ли да приемате добавка с джинджифил?

Slattery казва, че добавките с джинджифил не са необходими и тя препоръчва на тези, които искат ползите за здравето от джинджифила, да му се наслаждават в храни и напитки, вместо да поглъщат джинджифилови хапчета, които може да съдържат други, незабелязани съставки.

Тя посочва, че като цяло индустрията на добавките не е добре регулирана и може да е трудно за потребителите да знаят количеството, качеството и добавените съставки в наличните в търговската мрежа хранителни добавки.

„Администрацията по храните и лекарствата разглежда само неблагоприятни доклади за хранителни добавки“, казва Слатъри. „Хората трябва да внимават по отношение на хранителните добавки като цяло и да се уверят, че тяхната ефективност и съставки са проверени от трета страна, а не само от производителя.

„В по-голямата си част се опитвам да насочвам пациентите си към получаване на хранителни вещества чрез храните и ограничаване на добавките.“

Как да ядем джинджифил

В допълнение към чая, много вкусни рецепти включват джинджифил под формата на прясно настърган или смлян корен от джинджифил, джинджифилова паста или сух джинджифил на прах.

„Харесва ми начина, по който джинджифилът може да балансира сладостта на плодовете“, казва Слатъри. „И вкусът е страхотен с пикантни ястия, като леща.“

Маринован джинджифил, деликатните резени, които често се сервират със суши, е друга възможност. Slattery отбелязва, че сладко-тръпчиво-пикантната подправка осигурява здравословните компоненти на джинджифила заедно с пробиотичната полза от туршиите. И, добавя тя, в сравнение с други мариновани продукти, маринованият джинджифил не е с толкова високо съдържание на натрий.

Странични ефекти на джинджифил

Slattery казва, че изследванията показват, че джинджифилът е безопасен за повечето хора да се консумират в нормални количества – като тези в храната и рецептите. Има обаче няколко опасения.

„По-високите дози, като тези в добавките, могат да увеличат риска от кървене“, предупреждава тя. „Изследването не е убедително, но хората на антикоагулантна терапия (разредители на кръвта като варфарин, аспирин и други) може да искат да бъдат предпазливи.“

Тя казва, че проучванията проучват дали големи количества джинджифил могат да повлияят на инсулина и да понижат кръвната захар, така че докато не стане известно повече, хората с диабет могат да се наслаждават на нормални количества джинджифил в храната, но трябва да избягват добавките с джинджифил в големи дози.

„За всякакви въпроси относно джинджифила или всяка друга хранителна съставка и как може да повлияе на вашето здраве, клиничен диетолог може да предостави информация и насоки“, казва тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.