Ползи от L-серин за мозъка, сърцето, съня и кръвната захар

Ползи от L-серин за мозъка, сърцето, съня и кръвната захар

Учените по света отдавна са привлечени от изключителното дълголетие на окинавците, живеещи на японските острови Рюкю. Японците наричат ​​Окинава „земята на безсмъртните“, тъй като местните са известни с дългата си продължителност на живота. 

Научни изследвания в началото на 2000-те приписват уникалното дълголетие на жителите на Окинава на високата им консумация на риба, соя, морски водорасли и зелени зеленчуци. Въпреки това, по-скорошни изследвания позволиха на учените да хвърлят нов поглед върху здравето и дълголетието. Освен всичко друго, беше установено, че диетата на Окинава е с високо съдържание на аминокиселината  L-серин .

Това съединение укрепва имунната система, подобрява качеството на съня, помага за справяне със синдрома на хроничната умора, а също така играе важна роля в мозъчната функция и неврозащитата. Благодарение на хранителни вещества като L-серин диетата на Окинава се счита за много здравословна. 

Окинавците живеят средно до 83 години, което е значително по-високо, отколкото в останалия свят. Развитите страни почти са наваксали, но Европа, Русия, Китай и САЩ все още имат да извървят дълъг път. Прочетете повече за това невероятно съединение, което може да ви помогне да подобрите здравето си. 

Какво е L-серин?

Така наречената „условно незаменима аминокиселина“  L-серин  е една от най-важните аминокиселини за оцеляването и растежа на тялото. L-серинът участва в много метаболитни процеси като създаването на протеини, липиди, нуклеинови киселини, синтеза на невротрансмитери (като серотонин) и производството на други аминокиселини.  L-серинът  е от съществено значение за синтеза на фосфатидилсерин, фосфолипид и важна част от клетъчните мембрани.

Въпреки че L-серинът не е една от деветте основни аминокиселини, които човешкото тяло не може да синтезира самостоятелно, определени обстоятелства го правят изключително важно съединение. Например, при диабет или невродегенеративни заболявания като Алцхаймер, собственият L-серин на тялото може да бъде дефицитен. В резултат на това има нужда от добавки с L-серин, така че терминът „условно есенциална киселина“ е доста подходящ.

В момента L-серинът и много от неговите метаболити се изследват като терапевтичен агент за диабет, различни бъбречни заболявания, мозъчни травми и широк спектър от неврологични и психиатрични разстройства. Ето някои от по-любопитните предимства на L-серин. 

Ползи за мозъка

L-серинът може да поддържа здравето на мозъка и да подобри когнитивната функция. Все повече доказателства предполагат, че L-серинът потиска възпалението в мозъка, помага за възстановяване на умствената функция при заболяване, подобрява мозъчния кръвоток, насърчава ремиелинизацията (възстановяване на увредена тъкан в нервната система) и служи като невротрофичен фактор, протеин, който поддържа растежа и оцеляването на невроните. 

По подобен начин L-серинът предотвратява невротоксичността на глутамата, невротрансмитер, който в излишък причинява увреждане на клетъчните компоненти и води до смърт на неврони по време на мозъчно увреждане като исхемия (намален кръвен поток) или кръвоизлив. 

С напредване на възрастта нивото на D-серин (свързан с L-серин) в мозъка намалява, което води до недостатъчно възбуждане на NMDA рецепторите и в резултат на това влошаване на мозъчната функция и загуба на паметта. По този начин D-серинът, според изследванията, може също така да предпазва от умствен упадък и загуба на паметта с остаряването. В допълнение, последните научни доказателства сочат, че D-серинът може да служи като адювантна терапия при лечението на депресия и шизофрения и да потиска когнитивния спад. 

В допълнение към всичко по-горе, L-серинът е необходим за синтеза на фосфатидилсерин, който играе важна роля в много процеси, включително защита на клетките, невротрансмисия и формиране на паметта. Доказано е, че фосфатидилсеринът подобрява когнитивната функция, намалява възпалението на мозъка и предотвратява заболявания като Алцхаймер, депресия и шизофрения. С други думи, L-серинът може да играе много по-голяма роля за здравето на мозъка, отколкото се смяташе досега. 

 Разстройства като болестта на Алцхаймер, депресия и шизофрения са доста чести. Болестта на Алцхаймер е четвъртата водеща причина за смърт в Съединените щати и до 6,5 милиона американци живеят с болестта всеки ден, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Смята се, че до 50 милиона души по света страдат от това заболяване.

Учените са положили много усилия, за да открият причините за психичните разстройства, включително Алцхаймер, Паркинсон и шизофрения. Последните данни сочат, че наред с други неща, метаболизмът на L-серин може също да играе роля при невродегенеративни и психиатрични разстройства. 

Проучване, публикувано в списание Cell Metabolism, установява, че нарушеното производство на L-серин в мозъчните клетки, които са отговорни за паметта (астроцити на хипокампа), може да влоши когнитивното увреждане при болестта на Алцхаймер. В допълнение, според лабораторно проучване от 2021 г., L-серинът може да бъде неврозащитен срещу болестта на Алцхаймер, като помага за разграждането на вредните протеини, които са характерни за разстройството. Учените стигнали до подобни резултати, докато изследвали лабораторни мишки с болестта на Паркинсон. Това заболяване, причинено от загуба на определени неврони, води до непреднамерени или неконтролирани движения. 

Изследванията при хора също подкрепят тези открития, включително безопасността и поносимостта на L-серин. По този начин, проучване фаза I, включващо 20 души с амиотрофична латерална склероза (болест на Lou Gehrig), показа, че пероралното приложение на L-серин забавя прогресията на заболяването. По подобен начин L-серинът може да бъде ефективен при шизофрения и други невродегенеративни заболявания, според едно проучване от 2021 г. Изследванията върху защитния механизъм на L-серин в борбата срещу болестта на Алцхаймер продължават и резултатите изглеждат обещаващи. Въпреки това са необходими големи клинични проучвания, за да се получат абсолютно надеждни заключения. 

Ползи при фибромиалгия и умора

Фибромиалгията е хронично заболяване, което е придружено от болка, умора и слабост в цялото тяло, както и проблеми със съня, паметта и настроението. Учените твърдят, че ниските нива на серотонин в тялото са свързани със синдрома на фибромиалгия. Фибромиалгията също е свързана с нарушения в микробиома на червата, което може да причини митохондриална дисфункция. Серотонинът, произвеждан в червата, е един от най-важните невротрансмитери в нервната система, влияещ върху настроението, храносмилането, съня и други механизми.  

Триптофанът е от съществено значение за синтеза на серотонин. Тялото може да получи тази основна аминокиселина от храната и L-серин. По този начин добавката на L-серин може да увеличи синтеза на триптофан и последващото производство на серотонин, подобрявайки настроението, съня и паметта, и може също да помогне за справяне със симптомите на фибромиалгия.

Ползи от съня

Един на всеки трима души в САЩ и почти толкова в други страни страдат от лишаване от сън.  

Според научни данни употребата на L-серин помага за справяне с нарушенията на съня и подобрява неговото качество. И така, през 2014 г. японски учени установиха, че приемането на L-серин преди лягане намалява „броя на нощните събуждания“ в изследваната група в сравнение с контролната група. Друг експеримент показа, че приемането на L-серин преди лягане регулира циркадните ритми и насърчава редовния цикъл сън-събуждане. 

Ползи за сърцето

Сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб, включително в САЩ. Само малка част от хората осъзнават заболяването си, преди да се появят симптомите, така че превенцията остава най-ефективният начин за намаляване на риска и удоволствие от живота. L-серинът може да бъде полезен в борбата срещу сърдечно-съдовите заболявания. Лабораторно проучване от 2008 г. показа, че приемането на L-серин значително понижава кръвното налягане чрез манипулиране на проводимостта на нервните импулси в сърцето и кръвоносните съдове. 

Друг експеримент показа, че L-серинът има антиоксидантни свойства и има защитен ефект върху ендотелните клетки на кръвоносните, лимфните и сърдечните съдове. Въпреки наличните доказателства са необходими повече изследвания, за да се препоръча уверено L-серин за превенция на сърдечни заболявания. 

Ползи за контрол на кръвната захар

Затлъстяването, подобно на постоянното нарастване на заболеваемостта от диабет, се превърна в глобален проблем. Изследванията свързват диабета с променения метаболизъм на серина в организма. Според проучване върху животни от 2018 г., добавките с L-серин може да са нов терапевтичен начин за контрол на кръвната захар. В допълнение, приемът на L-серин може да предотврати диабетни усложнения като диабетна невропатия, увреждане на невроните, причинено от високи нива на кръвната захар.

Вместо заключение от Dietyc.com

Проучванията показват, че  L-серинът  е безопасен и се понася добре от хора и животни. Въпреки това добавките с L-серин могат да причинят лошо храносмилане, подуване на корема или запек при някои хора.  

Най-добрият начин да увеличите нивата на L-серин в тялото е да ядете храни, които са богати на това съединение. Въпреки това, ако смятате, че трябва да започнете да приемате добавки с L-серин, моля, консултирайте се с вашия лекар или медицински специалист.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.