Орлови нокти: ползи и вреди за здравето

Орлови нокти: ползи и вреди за здравето

Орлови нокти (Lonicera) е градинско растение с уханни цветове. По целия свят растат стотици видове орлови нокти. Всички те принадлежат към семейство Caprifoliaceae, род Lonicera. Орлови нокти виреят най-добре в районите с умерен климат.

Цветовете на това растение имат приятна, характерна миризма. Парфюмеристите обичат да използват сладкия флорален аромат на орлови нокти в своите продукти. Но малко хора знаят, че това градинско растение има и много ползи за здравето.

Ботанически характеристики на билката орлови нокти

Билката орлови нокти е многогодишен храст, достигащ височина 60–100 см. Листата на растението са дълги 2–3 см, на къси дръжки, линейно-продълговати. Горната страна на листа е ярка, долната страна е бледа. През втората половина на май, когато листата още не са напълно развити, се появяват множество цветове с фуниевидно венче. През юни-юли храстът дава плодове, разсадът е удължен, 9–12 см дълъг, приятен на вкус. Правят отлични конфитюри. Ядливите орлови нокти растат в Източен Сибир, Далечния Изток, Корея, Китай и Япония. Територията на орлови нокти е тундрата, речните долини, районите на заливните гори, растението обича влагата и затова се разпространява по крайбрежните пясъци, покрайнините на блатата.

Полезни свойства на орлови нокти

Билката орлови нокти се използва за лечение на много заболявания. Събират се листата, плодовете, стъбла и цветовете. Основното предимство на ядливите орлови нокти са неговите сладки и кисели плодове, които са концентрирали склад от полезни вещества и витамини.

Използва се като общоукрепващо средство за организма, при лечение на някои заболявания на стомаха и черния дроб, при сърдечно-съдови заболявания, при язви, заболявания на гърлото и очите. Плодовете на орлови нокти също имат антискорбутни и противоязвени свойства.

В допълнение, орлови нокти има антипиретичен и антисептичен ефект. Ето защо сладкото от орлови нокти може да бъде отлично средство за премахване на заболявания като бронхит, настинки, тонзилит, грип и други заболявания на горните дихателни пътища. Смята се, че редовната употреба на тези плодове помага за подобряване на мозъчната дейност и укрепване на паметта.

В плодовете се намира етерично масло, което включва терпеноиди линалил ацетат, линалол и др. Също така плодовете се отличават с наличието на карболни съединения: ацеталдехид, пропанал, диацетил, хексанал, салицилов алдехид и редица други вещества, които имат имунокорективен ефект, стимулират липидния метаболизъм и ензимните процеси.

Естерите, открити в орлови нокти, са регулатори на биологичните и физиологични системи на тялото, сред които са: етилформиат, октилацетат, етилацетат, пропилацетат, изоамил валерат, етил енантат, етил бензилацетат, бензилбутират. В допълнение, орлови нокти съдържа алкохоли: етанол, изобутанол, изопентанол, хексанол, хептанол, деканол, октанол, нонанол. От мастните киселини в растението са открити изомаслена, енангова, капринова и лауринова киселини.

Бетаинът има благоприятен ефект върху тялото: нормализира неизправностите в организма, причинени от липсата на витамин В12. За растежа и развитието на кръвоносната и имунната система са необходими фолиева киселина, витамини С и В6, Р. Танините имат противовъзпалително действие. Органичните вещества от групата на флавоноидите – катехини, уникални антиоксиданти – имат антибактериални свойства. В орлови нокти присъстват растителни пигменти – гликозиди, които са оцветители. Левкоантоцианините имат противотуморна активност.

Ползи за здравето от орлови нокти: 6 научни факта

За медицински цели това растение се използва за лечение на пневмония, грип, настинки и други инфекциозни заболявания на горните дихателни пътища, бактериални и вирусни заболявания, храносмилателни разстройства, включително ентерит, артрит, диабет, уринарни нарушения, треска, главоболие и други болки.

1 Потиска възпалението в организма + антиоксидантен ефект

Някои сортове растения произвеждат ядливи плодове. Проучванията показват, че тези плодове са много полезни за здравето. Те съдържат голямо количество антиоксиданти, които помагат на тялото да устои на процеса на стареене.

През 2017 г. бяха проведени тестове върху животни, по време на които те бяха хранени с плодове от орлови нокти. Резултатите от този експеримент са публикувани в Journal of Food Chemistry and Agriculture. Те демонстрираха способността на плодовете на това растение да се борят успешно с възпаленията поради наличието на полифеноли в състава им  [1] .

Тъй като възпалителните процеси са в основата на много заболявания, яденето на плодове от орлови нокти е много полезно за здравето.

2 Има антивирусен ефект, подобрява имунитета

Една от разновидностите на орлови нокти е японският вид растение (Lonicera japonica). Използва се широко в традиционната китайска медицина. Японските орлови нокти имат бяло-жълти цветя и черни плодове.

Изследвания, проведени през 2018 г., демонстрират способността на тези плодове да стимулират функционирането на имунната система. Тези плодове са били дадени на имуносупресирани мишки. Те действаха като високоефективен имуномодулиращ агент, който направи естествените клетки убийци, наречени NK клетки, по-активни. NK клетките са вид левкоцити, способни да убиват туморни клетки и вируси  [2] .

3 Поддържа оралното здраве и хигиена

Орловите нокти често се включват във водите за уста поради своите антибактериални и стягащи свойства. За да си направите домашна вода за уста, изсипете половин чаша пресни листа от орлови нокти в две чаши вода, след което кипнете. Течността за изплакване трябва да е напълно охладена преди употреба.

4 Намалява нивата на кръвната захар при диабет

Диабет. През 2015 г. е проведено проучване, което показва, че орлови нокти са полезни за хора с диабет тип 2. хора с диабет тип 2. Lonicera japonica се прилага на плъхове с диабет в доза от 100 mg/kg в продължение на 4 седмици. Подобно лечение е намалило нивото на глюкозата в кръвта на гризачите и резистентността на животните към инсулин  [3] .

Проучване от 2014 г. демонстрира, че този екстракт от лечебно растение има мощни противовъзпалителни свойства, които спомагат за минимизиране на тежестта на диабетната нефропатия. Използването на екстракт от цветя на орлови нокти направи възможно спирането на възпалителната реакция, водеща до развитието на нефропатия.

5 Намалява болките в ставите при артрит

Изразените антиоксидантни и противовъзпалителни свойства правят орлови нокти високоефективно средство за облекчаване на симптомите на артрит. Плодовете на Lonicera caerulea съдържат фенолни съединения, които потискат производството на възпалителни ензими в далака.

Беше проведено научно изследване, при което екстракт от Lonicera caerulea се прилага перорално на болни животни. Възстановяване на полезните антиоксидантни ензими, включително глутатион пероксидаза (GPx) и супероксид дисмутаза (SOD), е наблюдавано след приложение. Трансаминазите (чернодробните ензими) са инхибирани  [4] .

Това свойство на екстракта от орлови нокти е много важно за хора, страдащи от псориатичен, ревматоиден и други форми на артрит, при които чернодробните ензими често са повишени.

6 Има приятна, естествена миризма

Етеричното масло от орлови нокти е отличен естествен парфюм. Смесете го с носещо масло, като кокосово масло, взето в малки количества. Тази ароматна естествена смес може да се добавя в малки количества към вани, дифузори, спрейове за пране или почистващи продукти.

Химическият състав на орлови нокти

 • мазнини:0 гр
 • протеини :0 гр
 • Въглехидрати:8,5 гр
 • вода:86 гр
 • Пепел:4,1 g
 • Фибри :1,4 g
витаминиКоличество% ПДП
Витамин B9 (фолиева киселина)От 7200 мкг1800%
Витамин Р (рутин, флавоноиди)1035-1956 mg782%
Витамин В1 (тиамин)0,8-3,8 мг316%
Витамин В2 (рибофлавин)2,5-3,8 мг292%
Витамин С (аскорбинова киселина)27 мг30%
Провитамин А320 мкг6,4%

Минерали (в 100 g):Количество% ПДП
Магнезий21,7 мг5,3%
Желязо0,82 мг4,5%
Фосфор35,7 мг4,4%
Желязо0,8 мг4,4%
калий70,3 мг2,8%
Натрий35,2 мг2,7%
калций19,3 мг1,9%

От микроелементите са открити манган 3,12, мед 0,064, силиций 0,084, йод 0,929 mg / kg тегло на суровите плодове, както и алуминий, стронций и барий. По съдържание на йод орлови нокти са на второ място след ягоди, диви ягоди, касис, малини, боровинки и къпини.

Съдържа и 1,5-4,5% органични киселини (лимонена, ябълчена, янтарна, оксалова).

Вреда от орлови нокти

Съвременната медицина не разпределя стандартна дозировка на орлови нокти. При избора на подходяща доза се вземат предвид различни фактори, включително общото здравословно състояние. Не всички разновидности на това растение и неговите части са годни за консумация и подходящи за външна или вътрешна употреба.

След консумация на отровен сорт се появяват признаци на отравяне: диария, коремна болка, повръщане, прекъсвания на сърдечния ритъм. Тези нежелани реакции обикновено се появяват след вътрешно поглъщане на големи количества орлови нокти и най-често са леки.

Това растение има способността да забавя съсирването на кръвта, така че употребата на продукти, направени на негова основа, трябва да бъде спряна две седмици преди операцията.

Някои хора развиват кожни обриви след прием на екстракт от орлови нокти. Ако се появи обрив, употребата на лекарството трябва да се преустанови.

Стъблата и листата на това растение съдържат сапонини – вещества, които са опасни при поглъщане в големи количества. Следователно трябва да се внимава, когато се използват тези части.

Приложение на орлови нокти

Като лекарство орлови нокти са много популярни в Забайкалия. Отварата от клоните е отлично лекарство с диуретичен ефект при асцит и отоци, възникнали по различни причини. Ето защо плодовете от орлови нокти се препоръчват при хипертония и намаляване на сърдечната честота, което води до нарушение на синусовия ритъм. Употребата на растението е показана и при захарен диабет .

Приемайки орлови нокти за затлъстяване, благодарение на бетаина, можете да намалите холестерола в кръвта. През пролетта, с бери-бери, е полезно да се пият отвари от орлови нокти. Настинките преминават без усложнения, ако през този период използвате лечебни орлови нокти под формата на отвари или настойки.

Инфузия на орлови нокти: 3 супени лъжици натрошени сухи листа се варят 3-4 минути в 200 ml вода, охлаждат се, настояват се за 2 часа, прецеждат се и се използват за изплакване при болки в гърлото.

Отварата от листата може да се приема през устата или да се прилага външно – това е отлично антисептично лекарство, помага добре при болки в гърлото и възпаление на венците. Ако се намажат с натрошени листа засегнатите от рани места, те ще заздравеят много по-бързо. Слабителният ефект на растението ви позволява да нормализирате изпражненията, да се отървете от запек. Жителите на Камчатка използват плодовете на орлови нокти като общоукрепващо средство, с тяхна помощ лекуват стомаха и черния дроб.

Сушените плодове съдържат естествени антибиотици, така че употребата им е полезна в суровите климатични условия на Севера. Сокът от орлови нокти е много ценен, той е особено ефективен при кожни заболявания. Пресен сок трябва да се консумира ежедневно по 1 супена лъжица 3 пъти на ден за почистване на кожата, трябва да се използва до пълно възстановяване.

Орлови нокти ядливи

Отвара от цветя на орлови нокти в народната медицина се използва за лечение на главоболие , премахване на световъртеж . От горски плодове се прави вкусно сладко, сок се използва за приготвяне на компоти. Жителите на Сибир и Алтайския край отдавна знаят за лечебните свойства на растението и успешно използват неговите листа, стъбла и плодове за отвари и инфузии. От листата се прави прах, който действа антисептично, с тях могат да се поръсват язви и гнойни рани по повърхността на кожата, като се наблюдава бързото им заздравяване. Сокът от лечебния храст се използва за измиване на рани и лечение на някои видове дерматити .

Най-добрите сортове ядливи орлови нокти

Най-добрите сортове ядливи орлови нокти са:

 1. „Nymph“ – характеризира се с вретеновидни плодове, големи, с неравна повърхност и синкаво-син цвят. Теглото на всеки плод е около 1,16 г. Има сладък вкус, приятен аромат.
 2. „Амфора“ – синкаво-сини плодове, без аромат, приличат на кана, теглото на плодовете е 1,05 г. Вкусът е сладък и кисел.
 3. „Bazhovskaya“ – има големи плодове с тегло 1,2 г. Има сладък вкус и деликатен аромат. Нисък храст дава стабилна реколта, устойчива на замръзване.
 4. „Дългоплоден“ – с големи лилаво-сини плодове с восъчно покритие, с тегло 1,16 г. Формата на плодовете е цилиндрична, леко компресирана отстрани. Известен е със своя десертен, сладко-кисел вкус.
 5. „Морена“ – плодовете са продълговати, канчевидни, синьо-сини, има силен восъчен налеп. Масата на всяко зрънце е 1,7 г. Вкусът е сладък и кисел, ароматът е слаб.
 6. „Slastena“ дава сладки, ароматни, но не много големи плодове с восъчно покритие, правилната цилиндрична форма. Това е най-новият сорт с висок добив.
 7. „Violet“ е надарен с големи плодове, леко извити, заострени, синкаво-сини на цвят, леко покрити с восъчно покритие. Тегло 1,14 гр. Вкусът е сладко-кисел.
 8. „Fianit“ – необичайно красив храст, устойчив на замръзване, дава големи плодове с тегло 1–1,5 g, сладко-кисел на вкус.

„нимфа“

Леко разпръснат храст с гъсти клони расте до 1,8 м височина.Има синкаво-сини, с восъчно покритие, големи плодове с дължина до 3 см. Формата на плодовете прилича на широко вретено, леко извита, повърхността е неравна. От един храст можете да съберете до 1,3 кг сладки и кисели, с пикантен аромат и тръпчив вкус на плодове. Има чудесен начин за отглеждане на растение – резници. Рязането и засаждането на резници се извършва вечер: по това време най-малкото изпарение на влагата.

Година след засаждането се появяват първите плодове. Доказано е, че като ядете плодовете на орлови нокти, можете да се отървете от тежките метали. Плодовете на орлови нокти се препоръчват при заболявания на стомашно-чревния тракт и черния дроб. Те допринасят за бързото възстановяване на силите след заболяване, физически труд и умствена умора. Орлови нокти са полезни при високо кръвно налягане, за понижаване на температура. Като ядете редовно шепа плодове, можете да осигурите на тялото достатъчно количество витамини и минерали.

„Пепеляшка“

Орлови нокти „Пепеляшка“ е сорт ранно узряване, регистриран е през 1983 г. Растението е устойчиво на замръзване и различни заболявания, започва да дава плодове през третата година от живота, през сезона можете да приберете до 20 кг / ха. Този сорт се размножава чрез разсад. Храстът се отличава с гъста корона и малък размер, висок 0,6 м. Издънките на растението са прави, тънки, светлозелени.

Плодовете са големи, почти черни, със син цъфтеж, приятен сладко-кисел вкус, с деликатен аромат на ягода. Плодовете с дължина 1,7 см имат овална форма, тънка кожа, гладка повърхност. Големите черни плодове са покрити със синкав налеп. Орлови нокти са истински склад на витамини и биологично активни вещества. Плодовете съдържат витамин Р (антоцианини и катехини). Прекрасно разнообразие от ядливи орлови нокти „Пепеляшка“ ви позволява да получите истинско удоволствие от мекия, сладък, ягодов вкус на пресни плодове.

В народната медицина, с оток и водянка, отвара от орлови нокти действа като диуретик. При колит кората и сокът са незаменими природни лекарства. Полезен е външно като отвара при изгаряния, рани и болки в гърлото. Клоните на орлови нокти имат противовъзпалителни и антимикробни свойства. Инфузия от клони и кора може да се използва за измиване на очите, лечение на полиартрит и ревматизъм.

Инфузия на листа от орлови нокти: 2 супени лъжици листа от орлови нокти се заливат с 1 чаша вряща вода, настояват се и се прецеждат. Прилагайте инфузията външно 2-3 пъти на ден.

„Синьо вретено“

Разнообразието от орлови нокти „Синьо вретено“ ви позволява да усетите сладкия вкус на големи плодове, които узряват доста рано. Необходимо е постоянно да се гарантира, че плодовете не падат.

Най-често плодовете от орлови нокти от този сорт се използват в готвенето, от тях се приготвят желе, желе и конфитюр. За традиционната медицина растението също представлява интерес. Листата от орлови нокти „Синьо вретено“ се използват под формата на отвари, те са обогатени с магнезий, който е много полезен при хипертония , сърдечно-съдови заболявания и атеросклероза . Псориазисът и екземата се повлияват добре от лечението с орлови нокти . Ако има нужда от подсилване на тялото с витамини, плодовете от орлови нокти са първият помощник.

Инфузия на плодове от орлови нокти: 50 г сини плодове се поставят в термос, заливат се с 0,5 литра вряла вода, настояват се 2-3 часа. Вземете състава половин час преди хранене, 50-100 ml до три пъти на ден. Инфузията е показана при високо кръвно налягане, анемия, стомашен гастрит, колит .

„Динго“

Плодовете на орлови нокти от този сорт са в състояние да увеличат стомашната секреция, да подобрят храносмилането. Имат стягащи, тонизиращи свойства. Плодовете съдържат захари, мултивитамини, аскорбинова киселина.

Приемането на орлови нокти под формата на отвари и инфузии нормализира изпражненията и премахва запека. Като консумирате горски плодове и сок от растения, можете да забравите какво представляват настинките. Фосфорът, калцият, натрият, калият, цинкът и други елементи, попаднали в тялото, се превръщат в надеждна защита срещу сривове в различни системи и органи.

Сокът от горски плодове съдържа циановодородна киселина, която е ефективна срещу лишеи. Витамин С, притежаващ антиоксидантни и хелатни свойства, има отличен ефект върху състоянието на кожата при кожни заболявания.

Противопоказания за употребата на орлови нокти

Растението практически няма противопоказания, но ако използвате продукти, приготвени от листа, стъбла и плодове, без много спазване на рецептите, можете да получите алергични реакции, мускулни крампи и диария.

Взаимодействие с лекарства. Орлови нокти взаимодействат с тези лекарства, които забавят съсирването на кръвта (антиагреганти и антикоагуланти). Едновременната им употреба може да причини кървене и синини. Ето защо, преди да започнете да използвате орлови нокти, трябва да се консултирате с вашия лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.